Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt pro ženu v pánských barvách dopadl po rekonstrukci na výbornou

  1:00aktualizováno  1:00
Hana je architektka. Toužila po bytě ve staré zástavbě, který by byl v původním stavu, aby si jej mohla zrekonstruovat podle své představy. Miluje staré domy. Po dlouhém hledání nakonec našla své zázemí na rozhraní Vinohrad a Vršovic. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Jídelní stůl plně supluje kuchyňský ostrůvek překrytý deskou z corianu. Je v něm zabudovaná pečicí trouba a indukční varná deska. Doplňují jej barové židle. | foto: Robert Žákovič

Architektka Hana Štěpková měla opravdu štěstí. Pracuje i bydlí tam, kde to má ráda. Na Žižkově, v jedné z jejích oblíbených lokalit, totiž sídlí architektonické studio SMLXL, jehož je spolumajitelkou. A bydlí také ve své oblíbené čtvrti. Do vršovického bytu ve čtvrtém patře starého domu z přelomu minulého století s překrásným výhledem se Hana zamilovala na první pohled.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Světlý byt o rozloze 56 m2 s balkonem orientovaným na jih však vyžadoval důkladnou rekonstrukci. V tomto případě kovářova kobyla nechodí bosa, protože Hana vytvořila interiér pro sebe s ohledem na vše, co má ráda.

Preferuje jednoduchost, přírodní materiály a bílou barvu, kterou doplňuje dřevem a kontrastním černým akcentem v detailech. Nechybí tu ani rostliny.

Interiér barevně přetváří textiliemi podle nálady či ročních období. Kamkoliv pohlédnete, cítíte harmonickou provázanost celku. Neutrální barevnost dává příjemně vyniknout obrazům a doplňkům.

Kuchyň je sestavena z 60 cm širokých skříněk a doplněna pracovními deskami z...

Kuchyň je sestavena z 60 cm širokých skříněk a doplněna pracovními deskami z corianu.

Stěnu za pohovkou zdobí velké abstraktní plátno, které pro Hanu namaloval...

Stěnu za pohovkou zdobí velké abstraktní plátno, které pro Hanu namaloval kamarád.

Změna uspořádání

Pro lepší využití interiéru změnila architektka jeho uspořádání. Ložnici umístila do severně orientovaného pokoje s okny do klidného vnitrobloku domu, kde dříve bývala kuchyň.

TIP: Hledáte byt?

Vybírejte v jedné z největších databází bytů k prodeji či pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Z části přiléhající k toaletě vytvořila prostornou šatnu, kde je i pračka a skrytý kotel. Koupelna a WC místnost jsou kompletně zrekonstruovány, ale zůstaly na původním místě. V pokoji s balkonem má dnes kuchyň a obývací pokoj. Rozsáhlé úpravy interiéru vyžadovaly také kompletní výměnu elektroinstalací a vodoinstalací včetně topení. Nové jsou i štuky a zhruba tři metry vysoký strop.

Slouží dál

Moderní interiér zdobí zachovalé původní dveře, které byly nově přelakovány. Jen jejich prosklení podlehlo času, hladké pískované sklo jim však sluší. Obrovské nadšení zavládlo po odstranění nalepeného koberce v jižně orientovaném pokoji, když majitelka objevila kvalitní dubové parkety v dobrém stavu.

Stará postel dostala novou matraci, povlečení odráží roční období.

Stará postel dostala novou matraci, povlečení odráží roční období.

Neméně se radovala i z originální kamenné podlahy v předsíni z litého teraca s mramorovými kostičkami, které se užívají jako dilatační spoje. Koupelna s WC místností už tolik štěstí neměly. Z původní secesní dlažby se dochoval jen malý počet dlaždiček, proto je Hana nahradila podlahou z teraca.

Také v ložnici bylo třeba položit nové dubové parkety. Nahradily původní lino. V novém interiéru našel své místo nábytek z předchozího bytu, ale i stolek vyrobený z šicího stroje Singer a staré křeslo po prarodičích, které čeká na nové čalounění. Uplatnění našla i klavírní stolička z Hanina dětství.

Majitelka zvažuje už jen nákup závěsů do obývacího pokoje, které by v případě potřeby ztlumily intenzitu silného slunečního záření.

Vstupní chodba je dostatečně prostorná. Nabízí místo k usednutí, které vzniklo...

Vstupní chodba je dostatečně prostorná. Nabízí místo k usednutí, které vzniklo využitím samostatného modulu – části sedací soupravy umístěné v obývacím pokoji.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

Autor:




Nejčtenější

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Další z rubriky

Největší pokoj v bytě slouží jako obývací zóna, jídelna, knihovna i domácí...
Proměna malého bytu 3+1 aneb když klient naslouchá architektovi

Byt 3+1 s plochou 68 metrů čtverečních v Ostravě se rozhodli majitelé zrekonstruovat tak, aby byl funkční, měl dostatek úložných prostor a do budoucna sloužil...  celý článek

Neobvyklým prvkem v hlavním obytném prostoru se stala vestavěná válenda v nice.
Ze dvou bytů v činžáku ze 30. let jeden. K ideálu stačilo minimum úprav

Mladá čtyřčlenná rodina bydlela v bytě 2+1 v pražských Vršovicích v činžáku z 30. let. Časem manželé přikoupili sousední garsonku. Obě jednotky, 2+1 a...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.