Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ve velkém bytě si mohli dovolit dvě ložnice i technickou koupelnu

  5:00aktualizováno  5:00
Prostor s plochou 232 metrů čtverečních v bratislavském Starém Městě byl deset let neobývaný. Majitel se nakonec rozhodl pro zásadní rekonstrukci, a to přesto, že situaci komplikoval malý počet oken, navíc různých tvarů. Odstranění části příček problém nebyl.

Oblé stěny dýhované knihovny přidávají interiéru na útulnosti. Majitel chtěl mít svůj nový domov barevný a zároveň útulný. | foto: Archiv studia Palisády Ateliér

Při rekonstrukci prostoru zůstaly pouze obvodové konstrukce. Část příček se odstranila zcela, část se postavila znovu, měnily se podlahy i elektrorozvody. O náročnosti rekonstrukce svědčí nejlépe doba, kterou investor potřeboval k naplnění svých plánů: proces plánování a získání stavebního povolení trval přibližně osm měsíců, dalších deset měsíců zabrala přestavba bytu.

Vstupní část bytu

Vstupní část bytu

Velká plocha bytu umožnila vytvořit prostorný obývací pokoj s navazující kuchyní, dvě ložnice a dvě koupelny, samostatnou šatnu, hospodářsko-technickou místnost i sklad, který nahradil sklep.

Projekt svěřil majitel architektonickému studiu Palisády Ateliér, které realizaci přihlásilo do soutěže Interiér roku 2016 organizovanou pražským Institutem bytového designu. O výsledcích soutěže více zde.

Bez příček, ale se zajímavými průhledy

„Základní ideou uspořádání prostoru bylo nerozdělovat jej fixními dělícími konstrukcemi. Příčky a vestavný nábytek jsme navrhli tak, aby v interiéru vytvářely zajímavé průhledy. Pro dokonalou návaznost společenského prostoru z jedné funkční zóny do druhé jsme využili motiv obliny. Oblé stěny dávají interiéru určitou přívětivost,“ popisuje architektka Zuzana Prutkayová Jankovichová.

V podobném duchu navrhli architekti i oblou dýhovanou knihovnu oddělující přechodovou zónu od společenské a zároveň částečně ohraničující prostor „klubového“ sezení.

Fotogalerie

Obloukový tvar dostala také stěna samostatné šatny na protilehlé straně či kuchyňský ostrůvek, oddělující pracovní plochu kuchyně od obývací části.

Právě oblé nábytkové prvky představovaly náročný úkol pro dodavatele nábytku, tedy firmu Wensdoor, vestavný nábytek s oblými tvary však dodal interiéru osobitý charakter.

Promyšlený luxus

Ložnice, podobně jako společenská zóna, vychází z otevřené koncepce. Při vstupu do ní je pomocí nábytkové stěny vytvořený dělící koridor, do kterého byly integrované úložné prostory a ze strany postele zavěšený televizor.

Koupelnu a šatnu odděluje od ložnice prosklená stěna s posuvnými dveřmi, díky tomu nepůsobí stísněným dojmem a jsou dostatečně prosvětlené.

„I zde se kladl důraz na eliminaci šikmin, aby byt získal klidnější charakter. V koupelně a v ložnici jsme šikmé plochy začlenili do atypických úložných prostor, například zrcadlové skřínky na kosmetiku či úložného koutu zamaskovaného pomocí zrcadlových dveří v ložnici,“ vysvětluje architektka Zuzana Prutkayová Jankovichová.

V pokoji pro hosty se šikminu podařilo odstranit jen částečně, a to opticky silným zvýrazněním záhlaví postele.

Při vstupu do ložnice je pomocí nábytkové stěny vytvořený dělící koridor, do...

Při vstupu do ložnice je pomocí nábytkové stěny vytvořený dělící koridor, do kterého byly integrované úložné prostory, ze strany postele je zavěšený televizor.

Materiály a barevnost

Jako sjednocující prvek interiéru použili architekti výraznou dřevěnou podlahu, která je kromě koupelen a technického zázemí všude. Dubové parkety kladené „na stromeček“ mají výrazné kartáčování a moření, byly vyrobené v Itálii. Podlaha je doplněná o zapuštěné dřevěné dýhované sokly, které už zhotovila slovenská firma Wensdoor, která kromě vestavného nábytku dodala i všechny interiérové dveře.

Ty byly navržené jako bezfalcové s osazením zárubně do úrovně stěny. To samozřejmě vyžadovalo maximální přesnost výstavby. Technologicky náročné řešení představovalo také integrování vstupních bezpečnostních dveří do interiérového obkladu; také tyto dveře jsou bezfalcové. Ze strany bytu působí naprosto nenápadně, přitom poskytují nadstandardní bezpečnost.

Koupelnu a šatnu odděluje od ložnice prosklená stěna s posuvnými dveřmi....

Koupelnu a šatnu odděluje od ložnice prosklená stěna s posuvnými dveřmi.

„Při pohledu do hlavní části bytu nelze přehlédnout výraznou barevnost a pestrost. Majitel chtěl mít svůj nový domov barevný a zároveň útulný. Na dominantních plochách se tak střídají klidnější barevné tóny hnědé, béžové, barvy cappuccina i máslové bílé, na solitérních prvcích je však barevnost výraznější, objevuje se na nich žlutá, tmavomodrá či tyrkysová,“ objasňuje Zuzana Prutkayová Jankovichová.

Široká barevná škála se odráží i při výběru kamenných obkladů, jež dodávají interiéru eleganci; ve společenských částech je to modrá brazilská žula, v koupelnách okrový mramor a v kuchyni umělý kámen s dekorem bílého mramoru.

Důležitou úlohu pro konečný vzhled všech místností sehrály i textilní závěsy v klidných, jemně zemitých tónech.

Technické zázemí

Může se hodit

Maly haj

Malý Háj - moderní novostavba od společnosti Finep na Praze 10.

Další byty k prodeji či pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Během rekonstrukce došlo ke kompletní výměně elektroinstalací, přibyla také vzduchotechnika. Kromě klimatizace byl instalovaný rozvod nuceného větrání se zapojením rekuperace, souběžně se řešilo i stropní osvětlení a umístění reproduktorů.

Atmosféru v celém bytě navozují stropní, závěsná a stěnová svítidla i osvětlení instalované v šatně a kuchyňské lince. Uživatelský komfort zvyšuje také možnost flexibilně vytvářet rozličné světelné scény podle aktuální nálady (například lze jedním dotykem navodit scénu „večerní sledování TV“, kdy se aktivuje domácí kino a zatáhnou se závěsy).

To vše lze zvládnout díky inteligentnímu elektroinstalačnímu systému Niko Home Control. Tento systém vhodně doplňuje celkové interiérové řešení a náročnost použitých materiálů.

„Úspěšná realizace proběhla díky mimořádně konstruktivní spolupráci s majitelem, který se aktivně zajímal o průběh rekonstrukce a byl ochotný přijmout jiný názor na základě věcných argumentů. Proto výsledný vzhled považujeme za společné dílo a souhru více šťastných rozhodnutí,“ zakončuje architektka Zuzana Prutkayová Jankovichová.

V koupelně byly použity baterie Organic ve tvaru rostliny od Philippa Starcka...

V koupelně byly použity baterie Organic ve tvaru rostliny od Philippa Starcka (Axor).

Technická koupelna

Technická koupelna

Autoři interiéru

Studio Palisády Ateliér: Ing. arch. Miroslav Frecer, Ing. arch. Zuzana Prutkayová Jankovichová, Ing. arch. Andrej Maciak PhD.

Autor:


Témata: architekt, kuchyně


Nejčtenější

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Další z rubriky

Bytem prochází motiv tartanové kostky, barvy jsou ve světlých přírodních...
Za slovo útulný se nestydí, byt zrekonstruovala v tomto duchu

Byt o velikosti 55 metrů čtverečních není velký, ale pro ženu středního věku, která zde žije sama, naprosto dostačující. I proto se pustila do rekonstrukce....  celý článek

Neobvyklým prvkem v hlavním obytném prostoru se stala vestavěná válenda v nice.
Ze dvou bytů v činžáku ze 30. let jeden. K ideálu stačilo minimum úprav

Mladá čtyřčlenná rodina bydlela v bytě 2+1 v pražských Vršovicích v činžáku z 30. let. Časem manželé přikoupili sousední garsonku. Obě jednotky, 2+1 a...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.