Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Po rekonstrukci vznikl ideální byt na míru pro vysokou ženu

  1:00aktualizováno  1:00
Ideální investor. Pro architekta je to sen: investor, který přesně ví, co chce a potřebuje, má jasně stanovené priority, navíc je ochotný naslouchat. Právě takového našel architekt David Kazický v paní Lence. Výsledkem jejich spolupráce je zrekonstruovaný byt na okraji Prahy.

Spojený prostor obývacího pokoje a kuchyně „vstřebá“ i návštěvu pěti vnuček najednou. | foto: jaroslav Kvíz

Byt 3+kk s plochou 86 m2 v bezbariérovém domě postaveném před 27 roky na okraji Prahy prošel několika etapami. Když jej manželé koupili, nechali si vyrobit na míru jak kuchyň, tak také vestavné skříně v předsíni.

Manžel paní Lenky měl rád tmavý nábytek, hudbu a knihy. Od toho se odvíjel výběr zařízení. Po letech se však manželé přestěhovali do rodinného domu. Byt pronajali.

Původní kuchyň

Původní kuchyň

Život však šel dál, po smrti manžela dnes žije v rodinném domě syn s manželkou a vnučkami, a tak se Lenka rozhodla vrátit do bytu, který před lety opustila.

Chtěla světlý a vzdušný interiér, který by, pokud jde o vybavení, respektoval její výšku (téměř 180 cm) a také potřeby člověka v důchodovém věku včetně některých zdravotních handicapů.

Na internetu si našla realizace architekta Davida Kazického. Líbil se jí jeho přístup a po osobním setkání bylo rozhodnuto: rekonstrukci si vezme na starost studio RicharDavidArchitekti.

Kuchyňská linka je zvýšená s ohledem na výšku majitelky, drátosklo nad...

Kuchyňská linka je zvýšená s ohledem na výšku majitelky, drátosklo nad kuchyňskými skříňkami vpouští denní světlo do koupelny, takže se zde přes den nemusí ani svítit.

„Interiér jsem navrhoval s ohledem na to, že jej bude používat starší člověk, který vyžaduje hlavně praktické a ergonomické řešení. Velká část nábytku a zařizovacích předmětů byla vybírána a případně upravena podle tohoto zadání,“ říká architekt Kazický.

Setkáte se tak zde s atypickými úpravami, například se závěsným WC zvýšeným přibližně o pět centimetrů, vyšší pracovní linkou nebo pohovkou, která má přidaný futon, aby se z ní snadněji vstávalo. Bezbariérové řešení koupelny s velkým sprchovým koutem, madly a protiskluznou podlahou (původní měla vanu) bylo samozřejmostí.

Malé úpravy přinesly velký efekt

Může se hodit

Chystáte se na rekonstrukci bytu? Obraťte se na odborníky. Najděte si tu nejlepší stavební firmu či řemeslníky na AAAPoptavka.cz.

„Původní dispozice nebyla zase tak špatně vyřešená. V centrální části bytu však chybělo denní světlo a vstupy do jednotlivých místností také neměly optimální umístění. Koupelna byla zbytečně veliká a také v ní chybělo denní světlo,“ popisuje architekt Kazický.

Autor proměny si vystačil s poměrně malými zásahy: zmizela příčka mezi kuchyní a obývacím pokojem, upravila se dispozice koupelny, přibyly nadedveřní světlíky, takže se denní světlo dostane do všech částí bytu.

Pomocí nadedveřních světlíků se denní světlo dostává do všech částí bytu.

Pomocí nadedveřních světlíků se denní světlo dostává do všech částí bytu.

Ten se tak najednou doslova nadechl a rozsvítil. Tomu napomohla i bílá výmalba, dostatek svítidel a velkorysý vstupní prostor. „Přes den nemusím v koupelně ani svítit, v noci, když se jdu třeba napít, rozsvítím jen malé světlo v koupelně, v kuchyni mi toto světlo postačí, takže se ‚neprobudím ́, a mohu pak rychle usnout,“ vysvětluje paní Lenka.

Odstraněním příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem vznikl velký obytný prostor s kuchyňským koutem, velkým jídelním stolem, pracovním stolem a TV koutkem.

„Když přijdou vnučky, mám jich celkem pět, tak si tady tančí, mají dostatek místa. A já z jediného místa uprostřed bytu, i díky své výšce, mám skvělý přehled o všem, třeba kam jsem si odložila brýle,“ usmívá se optimisticky založená žena.

Fotogalerie

Celý prostor pak sjednocuje podlaha z dubových parket, záměrně v nižší jakosti, aby byla dostatečně „živá“. „Dřevo tak vypadá přirozeněji a je zřetelnější jeho přirozená struktura a různost,“ vysvětluje David Kazický.

V bytě sice dřevěná podlaha byla, bohužel praskla hadička u WC mísy, právě když byla podnájemnice pryč. Voda si našla cestu takřka do celého bytu, dřevo se vzdulo a nepomohlo ani přeskládání a přebroušení parket. Spíš naopak: řemeslníci při broušení vypálili elektrické rozvody, takže se musely udělat kompletně nové. Přišla i nová podlaha a také radiátory.

Nábytek na míru

Po dohodě s majitelkou a architektem byla zvolena na nábytek březová překližka, upravená pouze olejem s bílým pigmentem. Kuchyň je z překližky s povrchovou úpravou z vysokotlakého laminátu (HPL). Pracovní desku vyrobili truhláři z kompaktní desky, také z vysokotlakého laminátu. „Jde o velmi odolné materiály, které nelze běžným provozem v podstatě zničit,“ zdůrazňuje architekt Kazický.

Pračka a sušička našly své místo ve skříni v předsíni.

Pračka a sušička našly své místo ve skříni v předsíni.

V předsíni navrhl praktický systém úložných skříní a zásuvek. Pamatoval i na vnitřní osvětlení nebo na skříň, za jejímiž dveřmi se skrývá pračka a sušička.

Prostorově velkorysá předsíň umožňuje umístění pohodlného sezení a nabízí i velký manipulační prostor při oblékání. Jako zajímavý barevný akcent funguje netradiční černé kování se značkou Formani.

V celém interiéru najdete jen pár kousků z předchozího bydlení (například komodu v ložnici), které doplnily drobnosti z IKEA. Velký jídelní dřevěný stůl pořídila paní Lenka v prodejně TON, včetně židlí Malmö od Michala Riabiče se sedadlovou částí z jednolité překližky.

Technické informace

Projekt: 2014 – 2015
Dokončení: 2015
Světla: Artemide, Muuto, IKEA a Moooi
Textil: Color-design
Kování: Formani
Nábytek: Truhlářství Příhoda
Podlaha: Dan Samek
Autoři: RicharDav‎idArchitekti

Do ložnice si majitelka nechala udělat zvýšené lůžko se šířkou 140 cm, ale také druhé WC s bidetovým sedátkem Geberit, které je určeno především pro hygienu.

Pokoj pro hosty s původní malou šatnou je dnes určený pro přespávání vnuček na rozkládací pohovce, do šatny bez dveří se dokonce vešla další postel, to tehdy, když se u babičky sejdou všechny vnučky najednou a nehodlají se rozloučit. Dcera s rodinou totiž žije v zahraničí.

Bezbariérová koupelna s velkým sprchovým koutem, který je oddělený pouze...

Bezbariérová koupelna s velkým sprchovým koutem, který je oddělený pouze skleněnou zástěnou.

I v koupelně je dostatek úložného prostoru, skříňky jsou závěsné.

I v koupelně je dostatek úložného prostoru, skříňky jsou závěsné.

„V bytě se cítím dobře, jsem vysoká, potřebuji velkorysý prostor. Všude dosáhnu, nemusím se ohýbat. Truhláři to udělali bezvadně,“ hodnotí výsledek majitelka. Počítá i s dalšími drobnými úpravami, například na volnou stěnu v předsíni by měl přijít rám na malování s poličkou. Paní Lenka se rozhodně nenudí, začala chodit na hodiny kreslení, a tak potřebuje prostor pro svého koníčka.

Autoři projektu

Základ studia tvoří architekti Richard Héger a David Kazický, absolventi Fakulty umění a architektury v Liberci.

Oba prošli praxí ve známých světových a českých ateliérech, například newyorského‎ Asymptote architecture nebo pražského Olgoj Chorchoj.
Podstatou jejich práce je intenzivní dialog s klientem, díky němuž vznikají řešení, která nepodléhají trendům a všeobecně zažitým stereotypům.

Ložnice s příruční toaletou

Ložnice s příruční toaletou





Nejčtenější

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Další z rubriky

Do centrální místnosti navrhly autorky projektu průhledový krb, obložený...
Usedlost na Šumavě nabízí po rekonstrukci vše, pohodlí i atmosféru

Zachránit stavby v Národním parku Šumava je záslužné, ale také velmi obtížné, protože je nutné respektovat kritéria pro danou oblast. Architektka Olga Frydecká...  celý článek

Mladý pár si už v jednom z pokojů vytvořil ložnici a obývací pokoj.
V malém bytě může skončit kuchyň i v předsíni, získáte další pokoj

Mladý pár zpravidla řeší budoucí dětský pokoj. V tomto případě se do bytu 2+1 musí vejít jak mladá dvojice, tak také dědeček, o kterého se chtějí postarat....  celý článek

Kuchyňský kout je navržený ve tvaru písmene L. Vede pod okno, kde byla původně...
Suterénní byt v Dejvicích je po rekonstrukci plný světla i koček

Dejvice sice patří k velmi žádaným pražským lokalitám, byt v suterénu však už takovou výhrou není. I proto bylo třeba, aby rekonstrukci poměrně malého...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.