Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z bývalé pekárny v činžovním domě bez WC chtějí mít byt na míru

  1:00aktualizováno  1:00
Mladá dvojice si pořídila hodně nekonvenční bytový prostor. Kdysi v něm byla i pekárna, dnes je ve velmi špatném technickém stavu. Rekonstrukce bude hodně náročná, už kvůli současnému stavu a požadovaným změnám.

Prostor je nutné zrekonstruovat včetně rozvodů. | foto: Archiv majitelů

Filip s Klárou mají na proměnu svého bytu řadu požadavků, i proto požádali o radu architekta. „Náš byt v pražských Nuslích má necelých 80 metrů čtverečních a čeká jej totální rekonstrukce. Okna směřují do vnitrobloku, bohužel na severozápad, tedy málo světla. Byt je průchozí nudle, dveře jdou za sebou v jedné linii od vstupních až po dveře do posledního pokoje, “ popisuje Filip.

Nedostatek světla hodlají majitelé řešit několika světlíky, byt je sice v prvním patře, ale hned pod střechou, protože jde o přístavek k činžovnímu domu z počátku 20. století, prapůvodně sloužil jako pekárna.

WC na chodbě

WC na chodbě

Chtějí také samostatné vstupy do pokojů, samostatnou kuchyň a koupelnu s vanou, pokud to půjde. Samozřejmě vyžadují dostatek úložných prostor, ale také nejlépe dvě pracovní místa, protože jeden z partnerů má svou „kancelář“ doma, home office potřebuje i druhý.

Tři varianty případného řešení připravil architekt Hynek Maňák ze studia Maniac interiér. Protože jde o starý dům, navíc přístavbu, doporučuje pečlivý stavební „průzkum“ ještě před zahájením rekonstrukce, který by mohl určit, zda je zvolená varianta technicky možná a také, kolik by případné úpravy stály, aby se majitelé nedostali nad limit svých finančních možností.

Názor architekta

„Mladí majitelé mají hodně požadavků, co by od svého bytu očekávali: nové samostatné WC s umývátkem, krbová kamínka v ložnici, francouzské okno v ložnici, postel na patře při výšce stropu 3,2 metru, samostatnou místnost pro hosty neboli budoucí dětský pokoj, dvě pracovní místa a dokonce jednací stůl pro čtyři osoby, a to je jen část přání z jejich výčtu,“ vypočítává architekt Maňák.

Fotogalerie

Jejich požadavky pokládá většinou za rozumné, ale ne všechny za reálné. „Třeba přivést do interiéru světlo pomocí světlíků, mají patrně na myslí světlovody, je sice dobrý nápad, ale technicky i finančně většinou hodně náročný,“ upozorňuje Hynek Maňák.

Řešení nové dispozice sice usnadní fakt, že všechny příčky jsou nenosné, ale to je třeba ověřit, staré domy mohou přinést řadu nemilých překvapení.

„Zásadní problém však představuje skutečnost, že k dispozici bude jediný odpad, umístěný navíc ve WC mimo vlastní byt. V popisu zadání uživatelé na tento problém upozorňují, a doporučují proto umístění nového WC, koupelny, pračky a dřezu v blízkosti nosné stěny s vchodovými dveřmi,“ dodává architekt Maňák.

Půdorys bytu - stávající stav

Způsob řešení odpadů pokládá za výchozí bod všech úvah a návrhů zařízení tohoto bytu. Napojení všech nových odpadů na stávající odpad není podle jeho názoru řešitelné v úrovni tohoto podlaží. „Situaci v nižším patře je nutné posoudit s dalšími odborníky přímo na místě, možnost napojení by mnohé mohla vyřešit,“ zdůrazňuje Hynek Maňák.

Protože však podmínky v nižším podlaží neměl k dispozici, přistoupil k úvaze o použití čerpadla/čerpadel odpadů. Toto technické řešení má své nedostatky, třeba závislost na elektřině, v tomto případě však může pomoci vyřešit situaci a umožnit případné zajímavé uspořádaní.

„Současně však doporučuji prověřit všechny další možnosti řešení odpadu v prostoru bytu, například využití volného komínového průduchu pro napojení nového odpadu,“ vysvětluje Hynek Maňák.

Varianta A

Koupelna s WC je umístěna co nejblíže toalety na chodbě. Vnitřní příčky se pouze částečně vybourají, stávající dveře ponechají v původní poloze. Vznikne tak samostatný hostovský/dětský pokoj, který „obchází“ chodba spojující zádveří s obytným prostorem uprostřed bytu. Místnost lze využívat i jako pracovnu pro pracovní jednání, bylo by tak zachováno soukromí rodiny. Spaní návštěv lze pak vyřešit třeba sklopným lůžkem umístěným do skříně.

Do místnosti je možné umístit případně i kuchyň a obývací pokoj doplnit o pracovní místa. V ložnici se uvolní prostor pro dítě. Pokud bude malé, smíří se s menším prostorem.

Varianta A

V obývacím pokoji bylo umístěno sezení (TV sice majitelé nepožadovali, je zde však zakresleno) a kuchyň s jídelním pultem. „Doporučuji prověřit zde případnou možnost využít komínový průduch pro vedení odpadu, jinak je nutné instalovat čerpadlo odpadu,“ upozorňuje architekt Maňák.

Zadní místnost slouží jako ložnice a pracovna, což představuje jistou nevýhodu tohoto řešení. „Neznám povahu pracovní činnosti majitelů, a tak neposoudím, zda je pro uživatele toto řešení přijatelné,“ říká autor návrhu.

Varianta B

Princip je obdobný jako u varianty A. Kuchyň byla umístěna v jiné části společného obytného prostoru. V koupelně je vana, pračku architekt umístil v zádveří mimo koupelnu. Vchodové dveře se kvůli tomu posunuly do jiné polohy v nosné stěně. Otázkou je opět reálnost řešení odpadů...

Varianta B

Varianta C

Oproti předchozím variantám se v zadní části bytu odstraní příčka. Ve společném obytném prostoru je umístěno sezení, kuchyň s navazujícím jídelním stolem/pultem, pracovní prostor a prostor na spaní. Tuto alkovnu lze uzavřít posuvnými příčkami, které dovolí dostatečné větrání.

„U této rekonstrukce bude zásadní nalezení technického řešení odpadů a tím možnosti prostorového umístění jednotlivých zařizovacích předmětů s napojením na odpad. Důležité bude také nalezení vyváženého mixu naplnění požadavků uživatelů. Ne všechny je možné splnit. Z osobní zkušenosti vím, že se v průběhu řešení mohou tyto požadavky měnit a přizpůsobovat reálným možnostem,“ říká architekt Maňák.

Proces hledání dispozice je zvláště u takto komplikovaných prostor podle něho založený na vzájemné komunikaci uživatelů a zpracovatele návrhu - architekta, stavaře a interiérového návrháře, kteří mají za sebou další specialisty, zde především vodaře.

Varianta C

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. arch. Hynek Maňák

* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia - GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Přednáší v Ústavu nábytku, designu a bydlení Mendelovy univerzity Brno

Autor:




Nejčtenější

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Další z rubriky

Pohled do původní koupelny
Kompletní rekonstrukce bytu si vyžádala šest týdnů a půl milionu korun

Petr se před osmi lety přestěhoval do Prahy, našel si nájemní byt na Pankráci, do kterého se zamiloval a nakonec si jej od majitele koupil. Byt s plochou 35...  celý článek

Oblé stěny dýhované knihovny přidávají interiéru na útulnosti. Majitel chtěl...
Ve velkém bytě si mohli dovolit dvě ložnice i technickou koupelnu

Prostor s plochou 232 metrů čtverečních v bratislavském Starém Městě byl deset let neobývaný. Majitel se nakonec rozhodl pro zásadní rekonstrukci, a to přesto,...  celý článek

Některé příčky nebylo možné odstranit.
Jak se staví sen pro dvě děti: musel se vybourat strop až do krovu

Radek a Jindřiška žijí v pěstounské péči u babičky a dědy v domě starém více než sto let. Jenže dům ani jeho vybavení s dětskými pokoji nepočítal, sourozenci...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.