Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

  1:00aktualizováno  1:00
Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali lépe využít prostor celého bytu. Proměny se ujalo pražské studio 1+1 atelier, které tvoří architekti Daniela Papájová a Jakub Čížek.

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií. | foto: Jiří Ernest

Manželé chtěli mít byt maximálně funkční a jednoduchý. Požadavkem bylo také zachování vzdušnosti, lehkosti a světlých barev v interiéru. Navíc chlapci potřebují ve svém pokoji více úložného prostoru a odpovídajícího vybavení pro školu i sport. Svého pokoje by se také měla dočkat dcera, která chodí do školky.

Architekti navrhli majitelům tři řešení rekonstrukce. Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií, který má plochu 120 metrů čtverečních.

Fotogalerie

Původní ložnice, která byla největší z pokojů, se stala pokojem dvou synů a naopak, ve starém dětském pokoji je nyní ložnice rodičů. Z pracovny mezi ložnicí rodičů a dětským pokojem je pokojíček pro holčičku.

Tyto změny si vyžádaly úpravy i v obou koupelnách. Koupelna s dvěma umyvadly a prostorným sprchovým koutem u nově navrženého dětského pokoje bude sloužit nejen dětem, ale i návštěvám. Druhá koupelna s vanou a toaletou u ložnice rodičů je nově čistě privátní. Druhá toaleta je v předsíni.

„V bytě jsme nechali zazdít dvoje dveře. Zmizely dveře z chodby do nové koupelny, vznikl tak prostor pro skříň na ložní prádlo a ručníky. Druhé zazdění proběhlo v kuchyni, čímž jsme získali více úložného prostoru a kompaktnější vzhled,“ vysvětluje architektka Daniela Papájová.

Manželé si přáli světlý interiér s případnými barevnými detaily. „Celá rodina miluje zelenožlutou barvu. Proto se objevila v podobě nik i na nábytku. Byt je zařízený volně stojícím i vestavným nábytkem v bílé barvě, která je decentně doplněna dřevěnými a oblíbenými zelenožlutými prvky. Jednoduchý vestavný nábytek podtrhuje drobný design, případně zemitá výmalba, jak je tomu v obývacím pokoji. Oblíbená zelenkavá barva se objevuje i v koupelně dětí ve sprchovém koutě,“ říká architekt Jakub Čížek.

Díky zazděným dveřím získal kuchyňský kout více úložného prostoru a...

Kuchyňský kout se proměnil k nepoznání. Stačilo zazdít dveře.

Obývací pokoj je opticky propojený s kuchyňským koutem a velkým rodinným jídelním stolem. V pokoji je pracovní prostor s notebookem, tiskárnou a knihovnou. Pracovní kout má uzavřené i otevřené plochy, aby sloužil jako úložný prostor pro kancelářské potřeby, tak i jako knihovna a výstava dětských výtvorů. V obývacím pokoji našly své místo také velké rostliny.

Dětský pokoj spojuje funkci studovny, herny a maximálního úložného prostoru (sportovní náčiní). Odstíny barevné výmalby v dětském pokoji si nakonec podle nálady vybírali chlapci sami. Modrá stěna je vymalována magnetickou barvou, aby si na ni mohli věšet jednoduše diplomy ze zápasů nebo obrázky ze školy. V ložnici vznikl i přes menší prostor pokoje čtecí koutek s křeslem.

Rodičovská koupelna má nádech luxusu - blýskavá mozaika nad vanou, kulaté zrcadlo, umyvadlo na desku s volně stojící baterií. V obou koupelnách i na samostatné toaletě, která zůstala na původním místě, je rovněž nábytek na míru.

Na přání majitelů není spuštěna diskuse.

1+1 atelier

Architekti Daniela Papájová a Jakub Čížek se potkali na Fakultě umění a architektury Technické Univerzity v Liberci a při roční stáži na vysoké škole ve Francii (École Nationale Supérieure d ́Architecture et de Paysage de Lille). Po studiu a po praxi v různých architektonických ateliérech se pustili do společných projektů a nyní se věnují rekonstrukcím interiérů a rodinných domů od zpracování kompletní projektové dokumentace až k finální realizaci.

Autor:




Nejčtenější

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Z visuté terasy je nádherný výhled na řeku a okolí.
Mají visutou terasu a kamenné schody. Ty zničily záda i kamarádům

Na stavbě domu se často podílí celá rodina i spousta přátel, jsou však okamžiky, kdy se bez této pomoci neobejde ani zdánlivě jednoduchá stavba terasy. To je i...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.