Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Z vlhkého sklepa a bytu v přízemí vytvořili malý luxusní mezonet

  1:00aktualizováno  1:00
Koupit si přízemní byt a spojit jej točitým schodištěm s vlhkým sklepem pod ním, a vytvořit tak jeden malý mezonet, to je velká odvaha. Možná ještě větší od architekta než od investora, protože musí vše vymyslet.

Barový pult s robustní deskou slouží i jako jídelní stůl. | foto: Martin Zeman

„Byt, lépe řečeno přízemní prostor se sklepem, koupil klient ve formě shell & core, tedy bez příček, podlah a rozvodů. Zejména sklepní část byla i přes svůj půvab klenutých prostor velmi problematická kvůli značné vlhkosti,“ popisuje výchozí situaci architektka Radka Valová z pražského studia oooox.

Nicméně takový prostor v centru Prahy představoval i přes svou malou podlahovou plochu pro ni i její kolegy velkou výzvu. Vysoké stropy horního patra umožnily architektům dokonce vložení malého mezipatra ke vstupu. Vznikla tak malá šatna pro kabáty a boty, pod schodištěm do šatny je toaleta.

Nad pohovkou zabírající celou šířku místnosti je velké zrcadlo, které opticky...

Nad pohovkou přes celou šířku místnosti je velké zrcadlo, které opticky zvětšuje prostor.

Do horního patra umístili architekti obytný pokoj s kuchyní a výstup na terasu v meziblokovém prostoru, do spodního pak ložnici s pracovnou a koupelnou.

Toto řešení by pro trvalé bydlení vhodné příliš nebylo, ale protože byt využívá mladý pár pouze na přespání v době svých častých pracovních návštěv v Praze, klient na toto řešení přistoupil. Stavební úpravy začaly likvidací vlhkosti.

Když se počítá každý centimetr

Omezená plocha vedla k maximálnímu využití prostoru, ocelové točité schodiště bylo jedinou volbou, každý jiný typ by připravil majitele o potřebné místo. Díky použitému dřevu na schodnicích a bílé barvě naspodu působí subtilním dojmem. Schodiště vede dolů do malé pracovny, kde může případně i přespat návštěva. Ve spodním podlaží je také ložnice s koupelnou.

Fotogalerie

„Celý byt jsme pojali v duchu klasické moderny v nadčasových šedých tónech, doplněné masivní dřevěnou drásanou podlahou,“ vysvětluje architektka Valová.

Hlavní prostor představuje kuchyň spojená s obývacím pokojem. Je sice poměrně malá, nicméně pro způsob využívání bytu dostatečná.

Na kuchyňský ostrůvek navazuje dostatečně široký barový stůl, který slouží i pro stolování. Jednoduše profilovaná dvířka nábytku v šedohnědé barvě příjemně kontrastují s podlahou z masivního dřeva.

Převýšený prostor vyplňuje dominanta interiéru, mohutný chromovaný lustr, který pod vysokým klenutým stropem skvěle vynikne. Obývací část zaplnila sedačka přes celou šíři místnosti. Celý prostor pak opticky zvětšuje široké zrcadlo. Z obývací části vedou francouzské dveře na terasu umístěnou v klidném činžovním dvorku, která je přístupná pouze majitelům bytu.

Ocelové točité schodiště působí v prostoru subtilním dojmem.

Ocelové točité schodiště působí v prostoru subtilním dojmem.

Spodní podlaží s ložnicí díky vysokým klenutým stropům působí až překvapivě vzdušným dojmem. Ložnici odděluje od pracovny nábytková stěna s proskleným nadsvětlíkem, aby vynikla klenba.

Do prostoru se vešlo dvojlůžko Hästens s čalouněním v béžovém káru. Pro zvýšení pohodlí je velké čelo postele očalouněné na zakázku.

Koupelna přímo navazuje na ložnici, vstup do ní uzavírají skleněné posuvné dveře. Obklady z travertinové mozaiky nakombinovala architektka Valová s velkoformátovou dlažbou. Koupelna je vybavena velký sprchovým koutem a nikou pro dvě umyvadla na závěsné koupelnové skříňce podsvícené LED páskem.

V zadní části koupelny je polopříčkou oddělená toaleta a vestavná skříň pro úklidové prostředky a pračku se sušičkou.

Doplňky v interiéru jsou z showroomu loooox, pro který veškerý sortiment vybírá studio oooox.

Projekt

Průhled z ložnice do koupelny - k dvojlůžku Hästens nechali architekti vyrobit...

Průhled z ložnice do koupelny - k dvojlůžku Hästens nechali architekti vyrobit velké čalouněné čelo.

Autor:




Nejčtenější

Pro podkrovní koupelnu s vanou umístěnou pod šikmým stropem je velmi důležité...
Nápady do malých koupelen šetří prostor a zvyšují i bezpečnost

Vymyslet funkční dispozici jakékoli místnosti na pár metrech čtverečních je oříšek i pro zkušené architekty. Podívejte se na některé nápady, které pomohou...  celý článek

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer postavili dům z 800 vyřazených...
Geniální ve své jednoduchosti. Na domek stačilo 800 vyřazených palet

Architekti Gregor Pils a Andreas Claus Schnetzer vzali osm set dřevěných palet a postavili z nich plnohodnotný dům. Experimentální projekt je zdarma k vidění...  celý článek

Na svažující se parcele je za domem navršený umělý kopeček, který umožňuje...
Rodina se usadila v nové vilce. Za domem má navršený umělý kopec

Mladý pár středoškolských učitelů Stephanie van Impe a Kevin De Leu a jejich dvě děti se loni nastěhovali do vysněného domu. Jejich vila stojí v belgickém...  celý článek

Nákladná rekonstrukce statku se povedla.
Manželé zachránili historický statek u Broumova. Trvalo to šest let

Manželé Verstappenovi koupili rozpadlý statek z roku 1863 a vrátili jej zpět do života. Nákladná rekonstrukce se povedla. Historické detaily a původní...  celý článek

Novou fasádu si ÚPMD opravdu zasloužil. Výměna oken a střechy již proběhla.
Z luxusního sanatoria je největší porodnice. Ale mohl zde být hotel

Impozantní komplex budov pod hradbami Vyšehradu může někomu připomínat luxusní hotel, jinému palác. Sídlí zde však Ústav pro péči o matku a dítě, kde...  celý článek

Další z rubriky

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Nový dům je, stejně jako ten původní, poloroubenka.
Na Šumavě koupili ruinu. Dům strhli a postavili jeho perfektní kopii

Na Šumavě, u železniční trati, stojí poloroubenka. Bývala tu již před mnoha lety, pamatovala, když kolem jezdil vlak s uhlákem a parní lokomotivou. Dnes tu...  celý článek

Podlahu kryje bíle olejovaný katrovaný dub. Na přelakovaných oknech zůstaly...
Barevný dům se jim časem okoukal, teď si libují v přírodních odstínech

Život v bytě nepřipadal pro Šárku a Láďu v úvahu. Než si vybudovali vytoužený rodinný dům se zahradou na okraji lázeňského města v Čechách, bydleli střídavě u...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.