Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ze sterilní a studené koupelny mají útulné lázně. Proměnil se celý byt

  1:00aktualizováno  1:00
Velký byt, velké problémy. I tak lze charakterizovat situaci, do níž se dostala mladá rodina po zakoupení bytu 4 + 1 ve starším činžovním domě v atraktivní lokalitě pražských Holešovic.

Koupelna se proměnila v relaxační prostor. | foto: HomeDesigner

Třeba: kdo by nechtěl velkou koupelnu? Jenže místnost o ploše 12 m2 byla doslova bezútěšná a studená, přitom majitelé měli představu relaxačního prostoru v asijském stylu. Podobných problémů bylo víc.

Pro pracovně vytížený pár s dítětem tak bylo nejlepším řešením obrátit se na odborníka, v tomto případě na Markétu Langrovou ze studia HomeDesigner. Ta se ve svém návrhu nevyhnula větším stavebním úpravám, od zazdění některých dveří až po vybourání malé místnosti s WC hned ve vstupní hale. Místo ní umístila do uvolněného prostoru vestavné skříně vyrobené na míru.

Pokud jde o hygienu, majitelé nebyli touto úpravou nijak omezeni, v bytě jsou po přestavbě dvě koupelny spojené s WC, jedna pro návštěvy, druhá má samostatný vchod přímo z ložnice.

Původní koupelna - ve velkém prostoru se zařizovací předměty bezradně ztrácely.
Původní koupelna - ve velkém prostoru se zařizovací předměty bezradně ztrácely.

Původní koupelna - ve velkém prostoru se zařizovací předměty bezradně ztrácely.

Jinak se však designérka snažila zachovat vše kvalitní, co v interiéru zůstalo z původní podoby. Například zrepasované parkety ve všech místnostech dnes představují výrazný bonus celého bytu.

Na přání majitelů bytu není spuštěna diskuse.

Relaxace v asijském duchu

Může se hodit

Také sníte o vašem novém nádherném bydlení? Splňte si své sny. Vyberte si bydlení vašich snů na Reality.iDNES.cz.

Majitel si přál, aby koupelna představovala relaxační místnost s asijskými motivy, chtěl, aby v ní dominovaly přírodní materiály. Původní místnost byla neútulná a neosobní, navíc vedle hygieny sloužila zároveň jako průchod mezi ložnicí a kuchyní.

"Dveře do kuchyně jsem proto navrhla zazdít, protože jeden vstup z haly plně dostačuje. Koupelna se tak stala opravdu prostorem pro relaxaci a ne pouhým průchodem. V kuchyni místo dveří vznikla nika, kam se perfektně vešla americká lednice," popisuje Markéta Langrová.

Velký sprchový kout byl kvůli odpadu umístěn na vyvýšený stupínek, LED pásky

Velký sprchový kout byl kvůli odpadu umístěn na vyvýšený stupínek, LED pásky fungují i jako bezpečnostní prvek.

Prostor 12 m2 se opticky zmenšil rozdělením na dvě části pomocí schodů. Ty jsou podsvícené LED pásky ve voděodolných profilech, které tak fungují i jako určitý bezpečnostní prvek.

"Tato 'z nouze ctnost' vznikla v průběhu přestavby, když jsme zjistili po odstranění původního sprchového koutu, že z technických důvodů není možné novou vaničku umístit bez soklu přímo na podlahu. S tím se majitel nechtěl smířit. Proto jsem sokl skryla do schodů. Majitel se po zhlédnutí vizualizace rozhodl takové řešení přijmout," popisuje Markéta Langrová. Během dvou dnů se tak vše vyřešilo a řemeslníci začali stavět schody.

Fotogalerie

Z původního vybavení zůstala zachovaná pouze klozetová mísa, vše ostatní je nové. Na místě zazděných dveří jsou nyní umístěny závěsné umyvadlové skříňky, které byly vyrobeny na míru ve stejném dekoru jako dveře.

Nad vanou navrhla designérka niku osvětlenou LED zdroji, do níž umístila metr vysokou dřevěnou sochu Buddhy z Indonésie. Obraz Buddhy na protější stěně odpovídá barevně břidličnému obkladu na stěnách. Světlá dlažba je ze Španělska, díky povrchu s hrubší strukturou se majitelé nemusí obávat uklouznutí.

Obývací pokoj s jídelnou

"Chtěli jsme útulné a reprezentativní místo v příjemných barvách. Prostor má navíc atypický tvar do písmene U, s nímž jsme si moc nevěděli rady," říká majitelka. Markéta Langrová navrhla do interiéru nábytek z masivu. Ačkoliv vypadá poměrně robustně, manipulace s ním je jednoduchá. Třeba konferenční stolek má uvnitř noh skrytá kolečka, takže posunout jej snadno zvládne i malý syn.

Barevnost závěsů ladí s barvou výmalby.

Barevnost závěsů ladí s barvou výmalby.

"Obývací sestava se na přání majitelů několikrát měnila, než jsme dospěli do finální fáze," upozorňuje Markéta Langrová.

Nechala také upravit původní krb. Ten byl sice funkční, ale vzhledem připomínal "podnikatelské baroko" 90. let, nahradil jej tak nový, ve tvaru obdélníku. Dlažba kolem něj se odstranila, místo ní se vložily parkety, do nichž se následně zafrézovalo kalené sklo. "Prostor i díky tomu působí kompaktně a elegantně," říká autorka návrhu.

Designérka vytvořila pro majitele také velký obraz nad sedačkou, který dominuje jinak barevně tlumenému celku. Majitelka si vybrala motiv tulipánů, svých oblíbených květin.

Stolový a skříňkový nábytek v obývacím pokoji je z masivu, proměnou prošel i

Stolový a skříňkový nábytek v obývacím pokoji je z masivu, proměnou prošel i krb, bylo nutné navrhnout nový. Parkety u krbu chrání kalené sklo.

"Průchod do jídelny je po úpravě oblíbeným místem na hraní pro syna," konstatují majitelé, "časem zde ještě plánujeme umístit pianino." V jídelně je stůl pro osm osob. Přestože kuchyň poskytuje dostatek úložných prostor, na přání majitele navrhla designérka ještě příborník.

Stěna ve tvaru "U" je obložena imitací kamene. "Zprvu jsme se báli, zda ho nebude příliš. Nakonec jsme ale byli rádi, že jsme se nechali designérkou přesvědčit," říká majitel.

Dekorativní obousměrná světla nechají kámen při nasvícení v noci krásně vyniknout. Stejný obklad a barevnost stěn byly použity i ve vstupní hale, byt tak působí příjemně sladěným dojmem.

Ložnice - za postelí byl použit benátský štuk, ve stejné barvě jsou i závěsy.

Ložnice - za postelí byl použit benátský štuk, ve stejné barvě jsou i závěsy. Na stropě nad lůžkem "simulují" LED světla hvězdy na obloze.

Spánek pod hvězdami

Za postelí byl použitý benátský štuk, ve stejné barvě vybrala Markéta Langrová závěsy a obraz nad komodou. Nad lůžkem jsou do sádrokartonového podhledu zapuštěná LED světla evokující hvězdy na obloze.

Postel je zespodu podsvícena LED pásky, což usnadňuje orientaci v noci. Komoda byla vyrobena na míru ze stejného materiálu jako postel.

Autoři:




Nejčtenější

K troubě se nemá uživatel zbytečně ohýbat, je to nepohodlné a navíc není dobře...
Proč se nemáme ohýbat k troubě, ani když uvnitř voní pečínka či koláč

Bolavá záda a hlavně hodiny strávené v kuchyni. Výsledek? Rodina přejedená vánočním cukrovím. I to bývá výsledek nastavených večerů, kdy se maminka obětuje a...  celý článek

V bytě se uplatnily i staré rodinné kousky jako památka na italského dědečka.
V bytě nenechali nic na původním místě. Jak se bydlí s Italem

Odejít z velkého bytu na Vinohradech do poměrně malého bytu 3+kk v Podolí zní docela neuvěřitelně. Přesto to rodina s dvěma malými dětmi udělala. Svou...  celý článek

Autoři si od zdvihacího domu slibují, že vyřeší bytovou krizi.
Dům, který se povodně nebojí. Za pět minut se zvedne 1,5 metru nad zem

Rodinný domek se speciálními mechanickými zvedáky je dílem britské stavební společnosti Larkfleet Group. Ta vytvořila revoluční dům těžký 72 tun, ve kterém se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.