Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce bytu v cihlovém domě pro náročného mladého muže

  1:00aktualizováno  1:00
Ani byty v cihlových domech nebývají „bez kazu“, zejména s ohledem na současné požadavky na otevřenou dispozici. Právě takovou představu měl i mladý muž, který si pořídil prostorný byt ve starším cihlovém domě v Benešově.

Kuchyň s obývacím pokojem spojují průhledy, původně zde byly dveře. | foto: Jaroslav Kvíz

Bez kompletní rekonstrukce se byt 3+1 neobešel, byl ve velmi špatném technické stavu. Majitel si přál změnit i dispozici. „Původní rozvržení bytu nebylo nějak zásadně špatné, nicméně klient měl představu o otevřeném a velkém obytném prostoru a funkčnějším provozu v bytě. Pracovali jsme tedy především s kuchyní, obývacím pokojem a koupelnou,“ popisuje zadání architekt Radovan Demeter ze studia Kouba interier.

Nepraktické vstupy

V původním stavu byla koupelna se vstupem z předsíně průchozí na WC, z chodby se vstupovalo do kuchyně a pokojů. Poslední pokoj neměl samostatný vstup, přístupný byl z kuchyně a obývacího pokoje.

Část s lednicí je vysoká až ke stropu, roletová skříňka vedle ní skýtá dostatek odkládacího místa.

Část s lednicí je vysoká až ke stropu, roletová skříňka vedle ní skýtá dostatek odkládacího místa.

V nově realizovaném stavu propojili architekti kuchyň s jídelní částí, volně tak navazuje na obývací pokoj. Prostory bohužel odděluje nosná zeď, propojení bylo proto možné pouze průhledy po původních dveřích.

„Kuchyňská linka je do U, snažili jsme se, aby nepůsobila v prostoru mohutně a zároveň aby poskytla dostatek úložných prostor. Část s lednicí je tedy vysoká až do stropu, skříňka s roletou vedle ní skýtá dostatek odkládacího místa,“ popisuje architekt Demeter, „následuje mycí centrum, pracovní plocha pod oknem a mezi okny je umístěn sporák. Pro vzniklé rohy spodních skříněk jsou využity praktické výsuvy.“

Počet horních skříněk zredukovaly architekti na dvě, aby kuchyň „nečněla“ do prostoru. Barový pult s výhledem do dvora odděluje kuchyň od jídelní části. Obývací prostor zůstal velkorysý, s dostatečným prostorem pro umístění velké sedací soupravy, televizní sestavy a úložných prostor, ale i pro požadované pracovní místo.

Fotogalerie

Z obývacího pokoje je vstup do ložnice s dvojlůžkem, vestavěnou šatní skříní a komodou. „Tak trošku oříšek představovala koupelna, kde musel zůstat bojler a pračka,“ popisuje návrh architekt Demeter.

Z několika variant nakonec zvítězil jeden spojený prostor, s WC pod oknem, umyvadlem se skříňkou a prostorným sprchovým koutem. Bojler s pračkou skryli architekti za nerezovou žaluzii.

Zase ty podlahy

Samotná rekonstrukce probíhala bez zásadnějších komplikací. Problém, v cihlových domech přitom poměrně častý, představovala jen výška podlah.

„V průběhu stavby bylo důležité vyřešit zejména rozdílné výšky podlah. V jídelně a obývacím pokoji se pro špatný technický stav dělala nová dřevěná podlaha, v ložnici pak prošla repasí ta stávající. V kuchyni, chodbě a koupelně je velkoformátová dlažba, položená v jedné rovině,“ objasňuje zvolené řešení Radovan Demeter, který realizaci i vedl.

Pro vzniklé rohy spodních skříněk se použlly praktické výsuvy.
Pro vzniklé rohy spodních skříněk se použlly praktické výsuvy.

Pro vzniklé rohy spodních skříněk se použlly praktické výsuvy.

Byt prošel kompletní rekonstrukcí, kromě podlah se dělaly veškeré nové instalace, štuky, malby, obklady a vybavení koupelny. V místě varné desky a digestoře byla v původním stavu stoupačka topení. „Na ni jsme udělali ́bypass ́ a zasekali ji do stěny za digestoř,“ prozrazuje architekt Demeter.

Kuchyňská linka a úložné prostory jsou vyrobené na míru. „Použili jsme vysokotlaké lamináty jak na dvířka, tak na pracovní desku. Ta je navíc doplněna o masivní dřevěné hrany. Tuto technologii používáme s oblibou, výsledek je pak trvanlivý a odolný proti vodě,“ popisuje Martin Kouba, který vede ve firmě truhlárnu.

V koupelně je nenápadná šedá dlažba. „Klient si přál střídmý vzhled a jednoduché řešení, koupelnu jsme tedy ozvláštnili pouze jemnou mozaikou, řezanou ze stejných dlaždic. Odkládací prostor ve sprchovém koutě tvoří zapuštěná nika, kterou využíváme velmi rádi. Samozřejmostí jsou pak hrany obkladů řezané vodním paprskem, což vytváří velmi přesný detail,“ říká architekt Demeter.

V koupelně je nenápadná a elegantní šedá dlažba, doplněná jednoduchou mozaikou.

V koupelně je nenápadná a elegantní šedá dlažba, doplněná jednoduchou mozaikou.

Jako funkční doplněk byla vybrána výrazná černá svítidla. Majitel si zbývající vybavení bytu vybral sám, a to s velkým citem a vkusem, celek tak působí jednotně a elegantně.

Studio Kouba interier

Studio založil v roce 2006 Ing. Martin Kouba, od roku 2007 do něj vstoupila i Ing. Alena Koubová.

Ing. Alena Koubová *1979
Absolventka Fakulty stavební ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a interiéry. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba interier, řídí stavební práce.
Ing. Martin Kouba *1979
Vystudoval Dřevařské inženýrství na ČZU. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnosti Kouba interier, která se zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.

Autoři:




Nejčtenější

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.