Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Za dva měsíce předělali byt na skvělý interiér pro pětičlennou rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Třípokojový byt v Bratislavě obýval mladý pár se dvěma dětmi dlouhých deset let. Přestože po celou tu dobu všichni vnímali, že jim zcela nevyhovuje, impulsem k zásadní rekonstrukci se stal až pátý člen rodiny, toho času na cestě. Návštěva byla fotografována pro časopis Moderní byt.

Nová dispozice umožňuje rodině trávit spolu více času, i když se zrovna věnuje každý jiné činnosti. Jednoduchý a stylově čistý interiér je otevřený také dětské tvořivosti – digestoř je využívána na zavěšení obrázků a magnetků z výletů a křídový nátěr za kuchyňským ostrůvkem slouží ke kreslení a psaní. | foto: Archiv autorů

Architekti ze studia What architects?! dostali jasné zadání a absolutní důvěru, ale také šibeniční termín, protože vše se muselo stihnout během letních prázdnin.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Základy domu byly postavené ještě před revolucí, po níž však celá realizace na dlouho zamrzla. Bratislavský podnik, který dům tehdy získal do vlastnictví, šel brzy do konkurzu a projekt od něj koupil developer. Ten konečně stavbu dokončil, ale šlo mu přitom hlavně o to rychle a s co nejnižšími náklady (a tedy nepříliš kvalitně) dům dostavět a jednotlivé byty co nejdráž prodat.

Bylo zde proto hodně umělých materiálů a ani dispoziční řešení nebylo pro plynulý každodenní život rodiny příliš praktické.

Čtyřčlenná rodina to pociťovala od začátku, na druhou stranu jim vyhovovala velkorysá rozloha bytu 100 m2 s lodžií 8 m2 a lokalita v blízkosti centra Bratislavy. Když bylo jasné, že budou potřebovat další dětský pokoj, rozhodli se pro rekonstrukci.

Fotogalerie

V lokalitě Dlhé Diely už měla celá rodina vytvořené určité vazby, takže zde chtěli zůstat. Chvíli sice zvažovali koupi nového bytu, ale v okolí jsou dostupné převážně výrazně menší byty, nebo naopak o mnoho větší, což jim připadalo zbytečné.

Navíc by jim v takovém bytě výrazně stouply náklady na provoz domácnosti, takže podstoupit proces rekonstrukce vycházelo přes veškerou časovou i finanční náročnost stále jako to nejlepší řešení.

Nový začátek

Oba manželé jsou vysokoškolsky vzdělaní ve velmi specifických oborech. Uvědomují si proto hodnotu profesionality a ani na chvíli neuvažovali, že by nové řešení svého domova vymýšleli sami.

Čalouněné jídelní židle jsou z kolekce New Merano, kterou pro českého výrobce Ton navrhl Alex Gufler.

Čalouněné jídelní židle jsou z kolekce New Merano, kterou pro českého výrobce Ton navrhl Alex Gufler.

Jejich kamarádi si v té době nechali zrekonstruovat interiér od architektů z ateliéru What architects?! a realizace je nadchla natolik, že se rozhodli je také oslovit.

„Práce architektů nám připadala velmi moderní a progresivní a o svém bydlení jsme uvažovali stejně. Potřebovali jsme třípokojový byt přestavět na čtyřpokojový, nestačilo tedy jen vyměnit parkety a vystěrkovat stěny. Věřili jsme, že když byli architekti schopní tak dobře proměnit výrazně menší byt, udělat to samé s naším stometrovým pro ně bude snadné,“ vysvětluje majitel, který nechal architektům v podstatě volnou ruku.

Prioritou kromě vytvoření další místnosti byl dostatek úložných prostor a výměna převažujících umělých materiálů za přírodní. Interiér měl odpovídat současným nárokům a možnostem, měl být energeticky co nejméně náročný, zároveň útulný a uživatelsky příjemný. „Jednoduše měl být vše, co předtím nebyl,“ uzavírá investor.

Projekt probíhal od přípravy až po realizaci v časové tísni, která však pravděpodobně prospěla schvalování konceptu. Investoři přistoupili na radikální řešení vybourat všechny vnitřní příčky a začít úplně od začátku. Do volného prostoru architekti umístili servisní box skrývající toaletu, koupelnu, spíž a část kuchyňského vybavení.

Podlahu z dubových velkoplošných parket a obklady z dubové olejované dýhy harmonicky vyvažují bílé plochy skříní, vestavěné knihovny, navazujících kuchyňských úložných prostor a kuchyňského ostrůvku z MDF desky.

Podlahu z dubových velkoplošných parket a obklady z dubové olejované dýhy harmonicky vyvažují bílé plochy skříní, vestavěné knihovny, navazujících kuchyňských úložných prostor a kuchyňského ostrůvku z MDF desky.

Čtvrtý pokoj nahradil původní kuchyň s jídelnou. „Tyto nové prvky jsme přiznali obkladem z olejované dubové dýhy, která na jedné straně zvýrazňuje v bytě to nejdůležitější a navíc skrývá dveře do nových místností,“ popisují architekti.

Může se hodit

Rezidence Golf Hostivař

Rezidence Golf Hostivař - moderní uzavřené rezidenční bydlení u golfového areálu.

Další nabídka bytů k prodeji či pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Kolem těchto vložených prvků nabízí byt obytný prostor s kuchyní, jídelnou a dvěma dětskými pokoji. „Na přání klientů byl stejně rozdělený obytný prostor, v jehož rámci je záměrně předimenzovaná jídelní část s rozměrným kulatým stolem na úkor obývací části, a to proto, aby rodina trávila většinu času společně za stolem tak, jako tomu bylo dříve,“ doplňují autoři projektu.

Dlouhodobá perspektiva

Protože ani jeden z majitelů se necítí mít nějaké speciální vlohy ohledně interiérového designu, spolehli se plně na úsudek architektů, na jejich prostorové vidění a cit pro barvy i u těch nejmenších detailů a vůbec toho nelitují.

Keramické obklady v koupelně jsou z kolekce Pool od výrobce Rako, sanitární keramiku Duravit doplňují baterie Hansgrohe.

Keramické obklady v koupelně jsou z kolekce Pool od výrobce Rako, sanitární keramiku Duravit doplňují baterie Hansgrohe.

Samozřejmě po celou dobu spolupráce mezi nimi probíhal dialog, architekti vždy nabídli více možností řešení a u každého vysvětlili jeho výhody, na investorech pak bylo jen si vybrat to, co nejvíce odpovídá jejich potřebám.

Díky tomu nemuseli sami obíhat žádná studia a showroomy, listovat katalogy a dlouze se zaobírat výběrem materiálů, nábytku či barev.

Podél celé západní strany fasády, která je zde nejvíce prosluněná, architekti umístili pás obložení z bílých smrkových desek na stropě a podlaze. Tato plocha má být rozšířením lodžie přímo dovnitř bytu a poskytuje pohodlné sezení na rozkládací pohovce, kterou vestavěli do dříve nevyužitého rohu.

Je zde také dost místa na pokojové květiny a ukrývá i sprchu v místě původní komory, která patří k ložnici rodičů. Původně masivní rámy prosklení lodžie s nepraktickým umístěním otevíracích částí vyměnili za hliníkové, které jsou mnohem subtilnější. Základ vybavení tvoří úložné prostory vyrobené na míru.

Litá polyuretanová podlaha ve výrazném žlutém odstínu vede až do sprchového koutu.

Litá polyuretanová podlaha ve výrazném žlutém odstínu vede až do sprchového koutu.

Většinu nábytku včetně obkladů stěn vyrobilo na míru truhlářství Huliman.

Většinu nábytku včetně obkladů stěn vyrobilo na míru truhlářství Huliman.

Skříně lemují celé dvě stěny od jednoho konce ke druhému, a protože jsou v bílé barvě, vizuálně působí jako posunutí stěny do prostoru. Díky tomuto řešení je zde dost místa k ukládání a zároveň minimum nábytku, takže byt působí otevřeně a vzdušně.

Převažující bílá barva také tvoří kvalitní neutrální pozadí pro obklady z dubové dýhy. Prostor rozjasňují drobné barevné akcenty na doplňcích a stejnou funkci zde plní hřbety knih v otevřené knihovně.

Původně standardní a nepříliš kvalitní interiér, který nedokázal uspokojit potřeby této konkrétní rodiny, zvládli architekti za pouhé dva měsíce proměnit v čistý, praktický a půvabný prostor, ve kterém jsou všechny materiály konečně kvalitní. Je tak velmi pravděpodobné, že další rekonstrukci zde provedou až děti investorů.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

What Architects?!

Tomáš Krištek (*1986, Brezno), Ondrej Kurek (*1986, Žilina)

Mladé architektonické studio založili Tomáš s Ondrejem jako čerství absolventi Fakulty architektury STU v Bratislavě. Pracují převážně samostatně, ale také spolupracují s dalšími kolegy na projektech různých velikostí a typů. Převažuje u nich však téma bydlení, ať už v bytě, domě, nebo bytovém komplexu.

WHAT ARCHITECTS?!: Tomáš Krištek (*1986, Brezno), Ondrej Kurek (*1986, Žilina)

WHAT ARCHITECTS?!: Tomáš Krištek (*1986, Brezno), Ondrej Kurek (*1986, Žilina)

Autor:




Nejčtenější

Autoři si od zdvihacího domu slibují, že vyřeší bytovou krizi.
Dům, který se povodně nebojí. Za pět minut se zvedne 1,5 metru nad zem

Rodinný domek se speciálními mechanickými zvedáky je dílem britské stavební společnosti Larkfleet Group. Ta vytvořila revoluční dům těžký 72 tun, ve kterém se...  celý článek

Náklady na celý dům bez vody jsou přibližně 16 800 korun (topení, ohřev vody,...
Postavili si úsporný dům u Olomouce. Náklady vyjdou na 17 tisíc ročně

Radomír se před několika lety vydal na zkušenou do Spojených států, kde se věnoval práci se dřevem. Získané znalosti zužitkoval při stavění svého rodinného...  celý článek

Nové sušičky ProTex Plus dokážou přizpůsobit otáčení bubnu tak, aby oděv zůstal...
O praní a sušení toho stále hodně nevíme. Vyhlášení výsledků soutěže

Vyprat a usušit prádlo je dnes poměrně snadné. Přesto v testu soutěže, kde si mohli čtenáři vyzkoušet své znalosti, zodpověděla správně všechny čtyři otázky...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.