Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce bytu, kde architekti vsadili na sádrokarton a oblé tvary

  1:00aktualizováno  1:00
Byla to hodně nebývalá spolupráce. Klient se už totiž při hledání bytu radil s architekty. Chtěl jej dostatečně velký, v tiché lokalitě se spoustou zeleně, ale také v blízkosti městské hromadné dopravy. A samozřejmě za rozumnou cenu, včetně případné rekonstrukce.

Sádrokartonový podhled se zapuštěnými světly vymezuje prostor kuchyně. | foto: Architektonický ateliér ACBC

Mladá rodina si nakonec na doporučení architektů koupila byt s plochou 120 m2 v pražských Vršovicích. Původní dispozice byla 3+1, po rekonstrukci vzniklo příjemné 4+kk.

Champagne House

Krásný zrekonstruovaný pražský dům v oblíbené lokalitě Praha 10.

Více na Reality.iDNES.cz.

“ S klienty jsme začali spolupracovat už při výběru bytu. Je v blízkosti metra a tramvajové zastávky, v těsném sousedství ale nechybí park a nákupní zóna. Na základě našeho doporučení, kdy jsme klientovi nastínili potenciál prostoru a možnosti přestavby, se klient rozhodl investovat právě do toho bytu a nechal si od nás zpracovat projekt interiéru i nábytku,“ popisuje architektka Alice Cesarová ze studia ACBC spolupráci s klientem.

V bytě chyběly úložné prostory.
Původní stav: dům byl postavený v 90. letech minulého století, tomu odpovídaly...

Původní stav: dům byl postavený v 90. letech minulého století, tomu odpovídaly i použité materiáy.

Mezi architekty a majiteli bytu proběhla postupně řada jednání, během nichž došlo k upřesnění všech požadavků. Návrh konečného uspořádání interiéru tak obsahoval i podklady k výrobě nábytku na míru.

 Byt v domě z 90. let minulého století měl poměrně standardní dispozici, s jedinou koupelnou i toaletou. “Rodiče si přáli získat určité ´soukromé centrum´ s vlastní šatnou a sociálním zázemím. Další koupelna určená hlavně pro děti měla vzniknout ve společenské části bytu,” vysvětluje Alice Cesarová.

Do centra dění se dostala chodba

Fotogalerie

Ačkoliv byt je poměrně velký, vstupní část nic takového nenaznačovala. Prostor byl spíše nudný a nezajímavý, prostě předsíň, z níž se chcete dostat rychle pryč.

“Snažili jsme se vytvořit designově zajímavý prostor, který dnes neslouží jen jako chodba, ale jako určitý ´středobod´ bytu, kde se lidé rádi setkávají,” tvrdí architektka Cesarová.

Z původní dispozice zůstaly zachované pouze nosné konstrukce, do kterých architekti nezasahovali. Pouze využili stávající otvory jako dveřní prostupy, ale také například jako niku ve sprchovém koutě.

Zaoblení stěn i podhledu dodalo prostoru na dynamičnosti. Spojením bezfalcových...
Úložný prostor ve spodních skříňkách funguje zároveň jako pohodlné sezení.

Zaoblení stěn i podhledu dodalo prostoru na dynamičnosti. Spojením bezfalcových dveří s dřevěnou dýhou a bílé výmalby vznikl prostor s luxusním nádechem.

Velký podíl na novém vzhledu interiéru mají sádrokartonové podhledy se zabudovaným osvětlením, a to včetně nepřímého. Oblé křivky stěn i podhledů, jež korespondují s nábytkem vyrobeným na míru, dodaly prostoru na eleganci a osobitosti.

Může se hodit

Chystáte se na rekonstrukci a sháníte architekta? Už nehledejte a zadejte si ZDARMA poptávku na AAAPOPTÁVKA.CZ

Velký podíl na nové podobě mají i nové dýhované dveře. Kvůli praktičnosti a dvěma malým dětem dostala přednost kvalitní laminátová podlaha s dekorem dřeva.

“Součástí naší spolupráce byl také návrh a dodání atypického nábytku na míru a spolupráce při výběru interiérových doplňků včetně květin. Zkombinovali jsme nábytek vyrobený na míru truhlářem, ale i jednotlivé kousky pořízené ve známých nábytkářských řetězcích, což pomohlo dodržet cenový rozpočet majitelů,” popisuje Alice Cesarová.

Závěsné skřínky vyrobené na míru usnadňují úklid.

Závěsné skřínky vyrobené na míru usnadňují úklid.

Společně s architektem Markem Balonem, druhým autorem interiéru, oceňuje spolupráci s mladými majiteli bytu. “Panovala mezi námi vzájemná důvěra, to je pro práci architekta velmi důležité,” tvrdí Alice Cesarová.

Autoři projektu

Architektonický ateliér ACBC tvoří dva architekti - Marek Balon a Alice Cesarová. Oba vystudovali ČVUT, Marek Balon Fakultu architektury, Alice Cesarová Fakultu stavební, obor architektura a stavitelství.

Potkali se před pěti lety při práci na rekonstrukci fasády a venkovních úprav rodinného domu ve Svojšicích a ve spolupráci pokračují dodnes. Před rokem založili společný ateliér ACBC (Architekti Cesarová Balon Company). Věnují se navrhování rodinných domů, interiérů a projekci ve všech stupních dokumentace.

Dětský pokoj využívá veselé barvy, schody nabízejí úložný prostor na hračky i...

Dětský pokoj využívá veselé barvy, schody nabízejí úložný prostor na hračky i oblečení.

Autor:




Nejčtenější

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Další z rubriky

Klasické venkovské stavení bylo tvořeno obytnou částí do ulice, která...
Chalupu po prababičce změnili k nepoznání. Stodolu připojili verandou

Rodinná historie, vztahy, zážitky z dětství... To všechno jsou věci, které dávají člověku kořeny a jsou součástí toho, čemu říkáme domov. A jsou i součástí...  celý článek

Obývací pokoj je díky zvětšení průchodu víc spojený s kuchyní. Jídelní stůl se...
Starý dům se proměnil k nepoznání. O desítky let omládl i interiér

Denisa s Petrem měli pár důvodů, proč dát přednost rekonstrukci před novostavbou. Dům po rodičích měl půvab originálu, zahradu i dobrou adresu. Architektka...  celý článek

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.