Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce malého bytu z roku 1961: z dob socialismu do současnosti

  1:00aktualizováno  1:00
Po více než padesáti letech dostal byt 2 + 1 novou podobu. Byť je v cihlovém domě, rozměry i dispozice odpovídají spíše panelové výstavbě než klasickému činžáku. Přesto z tmavého a nepříliš útulného bytu vznikl moderní interiér.

Plastové židle s dřevěným podnožím jsou elegantní, lehké a v případě potřeby se snadno přemisťují. | foto: Ondřej Tyčler

Stavební "deník" by zněl docela jednoduše: rok výstavby březen 1961, duté cihly po obvodu, typ domu T03B, rozloha bytu 54 m2, 5. podlaží. Původní stav ostravského bytu nabízel pouze umakartové jádro a dispozici řešenou jako malé 2 + 1.

Větší obývací pokoj s jídelním stolem fungoval jako samostatná místnost, do níž se vcházelo z chodby. "Umístění kuchyně za jádrem koupelny znemožňovalo jednoduchý přístup k jídelnímu stolu, nefungovala tak komunikace mezi kuchyni a jídelnou," popisuje Petr Mikošek, autor rekonstrukce.

Ložnice byla, docela nelogicky, přístupná dveřmi z prostoru kuchyně. "Díky této nevhodné dispozici byl byt hodně nepraktický a působil stísněně, nepřehledně a tmavě," konstatuje designér Mikošek.

Přesto tento typ bytu (včetně provedení z panelů) najdete po celé republice, včetně Prahy. Není tak divu, že se už několikrát objevil v této rubrice jako vhodný "objekt" rekonstrukce.

Bílou kuchyni barevně

Bílou kuchyni barevně "rozsvítila" výrazná magenta.

Bez změn to nejde

"Projekt rekonstrukce byl vytvořený s ohledem na maximální funkčnost a jednoduchost užívaní jednotlivých častí bytu. Základem dobře fungujícího bytu je správná dispozice a rozvržení jednotlivých části," popisuje Petr Mikošek.

Půdorys proto navrhl a koncipoval tak, aby vycházel z potřeb uživatelů bytu. Dispozice 2 + 1 zůstala zachovaná, ale celý prostor se otevřel a provzdušnil.
Kuchyni propojil autor s obývacím pokojem, aby vytvořily jeden prosvětlený celek.

Fotogalerie

Kuchyňskou linku nechal vyrobit na míru v praktickém bílém provedeni, doplnil ji však dřevěnou pracovní deskou. Výrazně se zvětšily možnosti ukládání, vestavné spotřebiče zjednoduší úklid.

V obývacím pokoji převládá barva světlého dřeva, které odlehčují světlé detaily. Dominantu pokoje tvoří kruhový stůl Tavolo XZ3 od firmy Magis, jehož bílou horní desku nahradila masivnější z ořechové dýhy.

"Stůl jsme doplnili šesti plastovými židlemi DAW s dřevěnou podnoží," upozorňuje na praktický prvek Petr Mikošek. Židle jsou lehké a snadno mohou "putovat" bytem podle potřeby.

Může se hodit

Pestrou nabídku bytů o velikosti 2+1 k pronájmu i ke koupi najdete na Reality.iDNES.cz.

Ložnice se proměnila na samostatný pokoj se vstupem z předsíně, její součástí se stala prostorná šatna s dostatečným úložným prostorem. "Dalším důležitým prvkem bytu jsou posuvné dveře mezi obývacím pokojem, ložnicí a chodbou. Umožňují propojení celého bytu v jeden kompaktní celek, nebo naopak oddělení jednotlivých místností podle potřeby a nálady," vysvětluje designér Mikošek.

Ložnice se přesunula do původního obývacího pokoje.

Ložnice se přesunula do původního obývacího pokoje.

Bílou doplnily výrazné barvy

Interiér v kombinaci bílé barvy s barvou dřeva oživuje barva, například svěží zelená stěna ložnice. V kuchyni kontrastuje s bílou jednoduchostí kuchyňské linky zase sytá magenta.

Autor návrhu

MgA. Petr Mikošek
* 1978 v Ostravě, po studiu na Střední škole stavební v Ostravě absolvoval Střední školu uměleckoprůmyslovou v Ostravě, ateliér design výrobků. Na VŠUP studoval v Ateliéru design výrobků u Michala Froňka a Jana Němečka. V roce 2004 absolvoval stáž v Itálii na Politecnico di Milano v ateliéru design výrobků.

Zakládající člen studia File (2002), v roce 2005 studia Boadesign. Vystavoval ve Skotsku, Itálii, Německu i jinde. Za stojany Baobab a Triangolo získal společně s květináčem Calimera (design Jan Čtvrtník) prestižní mezinárodní ocenění RED DOT design award.

Kvůli úspoře místa byla spojena původní malá koupelna a WC, u bytu této velikosti to odpovídá i stavebnímu zákonu. Vanu ovšem nahradil dostatečně velký sprchový kout s praktickým odtokovým kanálkem. Vznikl zde i praktický uzavíratelný úložný prostor s pračkou.

A kam s oblečením a lůžkovinami? Po celé délce chodby jsou úložné prostory kryté posuvnými dveřmi ve stejném provedení jako dveře oddělující místnosti.

Většina nábytku v interiéru byla navržena a vyrobena přímo na míru u tuzemských firem, aby se dokonale využily veškeré dostupné prostory bytu.

U závěsného klozetu nechybí ani bidetová sprška.

U závěsného klozetu nechybí bidetová sprška.

Vanu nahradil velký sprchový kout.

Vanu nahradil velký sprchový kout.

Celkové náklady na rekonstrukci, včetně stavebních prací, obkladů, zařizovacích předmětů, výmalby či nábytku a spotřebičů přišly na 650 000 Kč. Protože je dům po celkové rekonstrukci a v pěkném prostředí se spoustou zeleně, jde o vhodnou investici do budoucna.

Autor:




Nejčtenější

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Bill věří, že se mu podaří všechny knihy přestěhovat a k prodeji nabídne pouze...
Dům pro vášnivé čtenáře je na prodej s knihovnou pro 10 tisíc svazků

Jane a Bill Moyleovi shromáždili během svého života velké množství knih. Jejich dům nedaleko anglického města Kington se postupně zaplnil deseti tisíci svazky....  celý článek

Z visuté terasy je nádherný výhled na řeku a okolí.
Mají visutou terasu a kamenné schody. Ty zničily záda i kamarádům

Na stavbě domu se často podílí celá rodina i spousta přátel, jsou však okamžiky, kdy se bez této pomoci neobejde ani zdánlivě jednoduchá stavba terasy. To je i...  celý článek

Další z rubriky

Klasické venkovské stavení bylo tvořeno obytnou částí do ulice, která...
Chalupu po prababičce změnili k nepoznání. Stodolu připojili verandou

Rodinná historie, vztahy, zážitky z dětství... To všechno jsou věci, které dávají člověku kořeny a jsou součástí toho, čemu říkáme domov. A jsou i součástí...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.