Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co lze vytvořit z bytu 2+1: čtyři možnosti řešení bez větších nákladů

  1:00aktualizováno  1:00
Pořídit si byt jako investici je s ohledem na současnou výši úroků v bance a zároveň na aktuální úrokové sazby hypoték stále častější. Ve stejné situaci je i čtenář, který si koupil byt ve starším činžovním domě v Praze.

Vizualizace: spojením dvou pokojů vznikl příjemný otevřený prostor s kuchyní, jídelní zónou a obývacím pokojem včetně pracovního koutu. | foto: Ing. Tomáš Zima, Ateliér Dispozic

Byt samozřejmě nebyl ve stavu, aby jej mohl nový majitel hned pronajímat. I s ohledem na jinak atraktivní lokalitu však počítá, že se mu investice do rekonstrukce vrátí.

Jak by měl celý prostor vypadat, nemá ujasněno. Rád by si vybral z více variant řešení, a to pro různé situace: může tam bydlet pár nebo dvě samostatné osoby, například studenti. Majitel si však nepřeje příliš rozsáhlé a nákladné úpravy bytu.

Jsou tu tři samostatné místnosti, koupelna, WC a poměrně prostorná chodba. Veškeré instalace jsou soustředěny do prostoru koupelny, druhá kuchyňská stoupačka „zmizela“ v rámci rekonstrukce celého domu. Architektonicky zajímavý detail představují dva oblé rohy v chodbě.

Půdorys: původní stav

Půdorys: původní stav

Čtyři varianty řešení připravil Ing.Tomáš Zima z Ateliéru Dispozic, který se specializuje na návrhy dispozičního řešení bytů i nebytových prostor.

Varianta 1

„První variantu jsme navrhli pro dvě osoby. Byt je prostorný a třeba pro mladý pár by představoval velmi příjemné bydlení,“ popisuje Tomáš Zima.

Může se hodit

Rezidenci U Dvou Sov

Zrekonstruovaný historický dům na Praze 7 Vám poskytne krásné bydlení v Rezidenci U Dvou Sov.

V této variantě nechal architekt propojit oba bližší pokoje, vznikl tak jeden velký obytný prostor, do kterého se vstupuje posuvnými dveřmi. Kuchyňská linka je schovaná ve výklenku, na kterou přímo navazuje jídelní stůl. Pracovní plochu doplňuje ještě ostrůvek.

V obývací části se našel prostor pro sedací soupravu, sestavu pro TV a malý pracovní stolek pod oknem. „Původní spíž jsme ponechali, i z obývacího pokoje může dobře sloužit jako komora,“ doplňuje Tomáš Zima.

Varianta 1

Varianta 1

V první variantě je v chodbě velká vestavěná skříň jako hlavní úložný prostor bytu. Koupelna a WC si vystačí se základním vybavením, v koupelně je umyvadlo a vana. Pro pračku využil Tomáš Zima výklenek po bývalém vstupu do pokoje.

Fotogalerie

Do ložnice se pohodlně vejde dvojlůžko, šatní skříň a menší křeslo k oknu.

Varianta 2

„Ve druhé variantě zůstal zachovaný základní koncept z první varianty, pouze se obměnil hlavní obytný prostor,“ říká architekt Zima. Do prostoru se tentokrát vstupuje druhými dveřmi, výklenek po prvních slouží jako odkládací místo pro boty, kabáty a podobně.

Kuchyňská linka může být prostorná, podél celé jedné stěny pokoje (varianta 2a), nebo menší do tvaru písmene L. Tomu se přizpůsobilo také umístění sedací soupravy a televize. V této variantě je pracovní koutek v místě bývalé spíže.

Varianta 2a

Varianta 2a

Varianta 2b

Varianta 2b

Varianta 2b se ještě liší řešením koupelny: přednost dostal sprchový kout před vanou, pračka je přístupná z chodby. Ta je v této variantě vzdušnější, skříň není dominantní.

Varianta 3

Poslední varianta řeší byt z pohledu ubytování dvou osob, například studentů, kdy každý z nich představuje „samostatnou jednotku“. Jsou zde proto dva samostatné pokoje, každý s postelí, skříní a pracovním stolem. Ve společné kuchyni je kuchyňská linka do L, u okna malý stůl a gauč.

Varianta 3

Varianta 3

Na co padla volba

„Čtenář si nakonec vybral variantu jedna, pro kterou jsme vytvořili vizualizaci, v níž jsme navrhli i základní materiálové a barevné řešení,“ říká Ing. Tomáš Zima.

V bytě byly původní dubové parkety, které majitel plánuje repasovat. K dubu jako základnímu materiálu byla zvolena bílá a šedá barva. Cílem bylo vytvořit příjemné prostředí bez velkých výstřelků tak, aby vyhovovalo zamýšlenému pronájmu.

Poradna architekta

Potřebujete změnit dispozici svého bytu či domu? Zašlete na e-mailovou adresu

bydleni@idnes.cz potřebné podklady:
• dobře zaměřený půdorys původního stavu
• fotografie stávajícího stavu
• popis požadavků
(kolik osob bude byt či dům obývat, požadavky na vybavení koupelny, kuchyně, příležitostné spaní, pracovní místo a podobně)

Do předmětu zprávy napište: Dispozice

Autor návrhu

Ing. Tomáš Zima *1982
Absolvent Stavební fakulty ČVUT, pracoval v architektonickém atelieru Cigler Marani Architects, kde se podílel na tvorbě řady významných administrativních, multifunkčních a bytových projektů. Své zkušenosti nyní zúročuje při vedení stavebních zakázek a v Ateliéru Dispozic.

Autor:




Nejčtenější

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Další z rubriky

Mladý pár si už v jednom z pokojů vytvořil ložnici a obývací pokoj.
V malém bytě může skončit kuchyň i v předsíni, získáte další pokoj

Mladý pár zpravidla řeší budoucí dětský pokoj. V tomto případě se do bytu 2+1 musí vejít jak mladá dvojice, tak také dědeček, o kterého se chtějí postarat....  celý článek

Klasické venkovské stavení bylo tvořeno obytnou částí do ulice, která...
Chalupu po prababičce změnili k nepoznání. Stodolu připojili verandou

Rodinná historie, vztahy, zážitky z dětství... To všechno jsou věci, které dávají člověku kořeny a jsou součástí toho, čemu říkáme domov. A jsou i součástí...  celý článek

Kuchyň v zemitých přírodních barvách má nezvykle uspořádané horní skříňky. Zda...
Jak se staví sen. Dcery pomohly mamince nejen k nové kuchyni

Druhý den po Vánocích před 17 roky skončila cesta autem pro mladou rodinu tragicky: otec zahynul a maminka se těžce zranila. Jen obě dcerky vyvázly pouze s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.