Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

V malém bytě 2+1 vyboural architekt příčku, získal tak dvě ložnice

  1:00aktualizováno  1:00
Jaká spolupráce může být lepší než mezi architektem a klientem, který zná jeho realizace a na jejich základě ho osloví? Z malého 2+1 pro tříčlennou rodinu vznikl byt, kde má každý soukromí. Návštěva byla fotografována pro časopis Bydlení.

Pomocí dveřních křídel lze prostor variabilně dělit a uzavírat. Prosklení pracovního koutu umocňuje propojení obou pokojů. Světlo a vzduch můžou proudit od okna k oknu. | foto: Jaroslav Hejzlar

Byt v bytovém domě ze 70. let v Bučovicích u Brna obývá tříčlenná rodina, které původní rozvržení a využití jednotlivých místností s dispozicí 2+1 nedopřávalo potřebné soukromí. Jedna ložnice chyběla.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení…

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení…

Přitom kuchyň zabírala menší, ale samostatnou místnost, a ani samotná vazba mezi obývacím pokojem a kuchyní nebyla z dnešního pohledu ideální.
Architekt Radek Sládeček využil možnosti odstranění příčky mezi obývacím pokojem a ložnicí. Následně oddělení obou místností vyřešil vložením uzavíratelného kubusu pracovního koutu s průhledovou tabulí skla a dveřním křídlem na téměř celou výšku místnosti.

V otevřeném stavu je tak podpořena myšlenka spojitého prostoru, jehož ústředním motivem se stala multifunkční nábytková stěna, která plynule přechází z hlavního obytného prostoru do ložnice rodičů. Jednotná hmota a materiál podtrhují trend společenské místnosti, kde se vaří, jí a relaxuje.

Odložit knížku či sklenici s vodou lze na noční stolky s praktickou zásuvkou. Dubová spárovka přechází z plochy stolků i na stěnu v čele postele, o kterou se lze bez obav pohodlně opřít.

Odložit knížku či sklenici s vodou lze na noční stolky s praktickou zásuvkou. Dubová spárovka přechází z plochy stolků i na stěnu v čele postele, o kterou se lze bez obav pohodlně opřít.

Intimní nepřímé osvětlení je v bytě řešeno skrytými LED pásky za sádrokartonovou předstěnou nebo je osazeno při horní hraně nábytkových stěn.

Intimní nepřímé osvětlení je v bytě řešeno skrytými LED pásky za sádrokartonovou předstěnou nebo je osazeno při horní hraně nábytkových stěn.

Televizní sestava v nice volně přechází přes stěnu do niky s kuchyňskou linkou. Další na míru navržené vestavěné skříně skýtající ve svých útrobách úložné prostory a pračku, která by jinak překážela v koupelně, jsou ve vstupní části bytu. Koupelna byla nově vybavena prostorným sprchovým koutem. V místě původní kuchyně s jídelnou se uvolnil prostor pro dětský pokoj.

Fotogalerie

Nadčasová bílá

Dostatek světla a slunečních paprsků, které můžou svobodně proudit prostorem, vzdušnost a interiér bez kusů přistavěného nábytku zahlcujícího místnosti je dalším poznávacím znakem interiéru.

O bílé barvě se ví, že rozšiřuje, vyzařuje čistotu a lze ji bez problému kombinovat s dalšími barvami. Bílá se stala základem tohoto návrhu. Vestavěné skříně využívají celou výšku místnosti, a protože jsou navrženy v bílém laminu, simulují tak bíle omítnutou stěnu. Opticky nezmenšují prostor, splývají.

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Aby efekt hladkých ploch nenarušovaly úchyty, otevírání dvířek zajišťuje bezúchytový systém push. Jen v hlavní nábytkové sestavě jsou barevně zvýrazněny funkční niky v oblíbených odstínech klientů.

Pevnou nábytkovou stěnu doplňují solitérní kusy nábytku jednotlivých zón.

Pevnou nábytkovou stěnu doplňují solitérní kusy nábytku jednotlivých zón.

Vzdušný prostor bílých stěn je usazený na podlaze z dubové mozaiky, která plynule bez prahů prochází všemi místnostmi vyjma koupelny. Na ni navazuje rámování nik, desky stolů či obložení čelní stěny v ložnici rodičů dubovou spárovkou.

Tato neutrální nadčasová kombinace bílé barvy a dubu se ani po čase neokouká a podle nálady umožňuje změnu barevných doplňků.

Autor návrhu

Ing. arch. Radek Sládeček
Absolvoval Fakultu architektury na VUT v Brně s půlroční stáží na University of Strathclyde v Glasgow, podílel se například na návrzích obytného komplexu Matrix v Glasgow nebo na OC ­Omega v Brně.

V roce 2009 založil vlastní ateliér, v jehož portfoliu je dnes řada realizací interiérů bytů a rodinných domů.

Oblíbený odstín zvýrazňuje jednu z nik a také se objevuje na doplňcích či velkoformátové fotografii.

Oblíbený odstín zvýrazňuje jednu z nik a také se objevuje na doplňcích či velkoformátové fotografii.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Bydlení.

 

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.