Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rekonstrukce bytu: šlo to i za „normální“ peníze, výjimkou je podlaha

  1:00aktualizováno  1:00
Dobrá lokalita, ale zanedbaný byt s nevyhovující dispozicí, která neodpovídá současným nárokům na bydlení. To byl začátek pro mladý pár, který si koupil na pražském Jarově byt z 50. let minulého století s tím, že rekonstrukce bude nezbytná.

Základ interiéru tvoří dubová olejovaná podlaha a bílá výmalba, v níž se „ztrácí“ bílý nábytek. Barevné oživení vnáší do prostoru růžová (magenta) na pracovní desce a obkladu v kuchyni, ale také černé detaily. | foto: Veronika Raffajová

O bytě s plochou téměř 60 m2 s dispozicí 2+1 v cihlovém domě (ale s umakartovým jádrem) měli noví majitelé celkem jasnou představu: interiér si přáli jednoduchý, bez náročných detailů, které by mohly celou rekonstrukci zbytečně prodražit.

Původní dispozice se měla ale zachovat jen částečně, aby odpovídala jejich potřebám a představám. Projekt svěřili architektce Markétě Bromové.

Kuchyň po vybourání umakartového jádra

Kuchyň po vybourání umakartového jádra

„Původní konstrukce, zděné nenosné příčky i umakartové jádro jsme nechali vybourat, dispozice se tak proměnila na 2+kk,“ popisuje základ rekonstrukce architektka Bromová.

Co zůstalo z původního vybavení? Plastová okna a parapety byly už po výměně, radiátory původní žebrové, které se novým majitelům líbily. Jinak však z původního vybavení nezůstalo nic.

Upozornění pro čtenáře: fotografie vznikly v průběhu stěhování, knihy, obrazy, grafiky či další květiny čekaly na přestěhování z původního bytu.

Místo umakartového jádra posloužil box

Do interiéru vložila Markéta Bromová dva boxy: šatnu a koupelnu s toaletou. Boxy člení prostor bytu na menší funkční místnosti. I když může prostor zůstat volný, lze jej předělit posuvnými dveřmi použitými v celém bytě.

Po vstupu do bytu se ocitnete v delší chodbě, která má po celé délce pravé strany vestavnou skříň. Zmizely různě hluboké původní niky, bílá stěna z posuvných dveří vytvořila jednotnou plochu. Vytvořil se tak velký úložný prostor pro oblečení, boty i pro úklidové prostředky.

Fotogalerie

Po levé straně chodby jsou posuvné dveře do pouzdra na samostatnou toaletu a do koupelny. Ta se po odstranění umakartového jádra mohla zvětšit, aby se do ní vešla i vysněná velká vana.

„Novou kvalitu představuje přirozené denní osvětlení, které přichází díky světlíku nad horními skříňkami v kuchyni,“ upozorňuje Markéta Bromová.

Přestože se koupelna oproti původnímu stavu lehce zvětšila, byla i zde nutná „komprimace“ všech prvků. V jedné lince je tak integrována pračka, koš na špinavé prádlo, pojízdný box s toaletními potřebami a umyvadlo položené na desku z černého Compactu. Stoupačky, které prochází byty ve všech podlažích, se staly součástí koupelny.

Dubová prkna ošetřená olejem byla největší investicí, která se však vyplatila.

Dubová prkna ošetřená olejem byla největší investicí, která se však vyplatila.

Centrum bytu

Kuchyňská linka má praktický tvar písmene L, kratší část kuchyně tvoří vysoké skříně s troubou, mikrovlnkou a vestavnou lednicí, v delší části, která sousedí s koupelnou, je pracovní plocha s dřezem a plynovou varnou deskou. Vrchní skříňky lícují s nadsvětlíkem vedoucím do koupelny.

Může se hodit

Rezidence U Bojovníka: Nový developerský projekt od PSN - Rezidence U Bojovníka nabízí bydlení v lokalitě Prahy 3 - Žižkova. Tento bytový dům reprezentuje projekty, které vznikají rozsáhlou rekonstrukcí nemovitostí ze starší zástavby, proto zde můžete najít nejen neopakovatelnou atmosféru, ale také moderní vybavení a standardy, které od nového bydlení očekáváte.

Rezidence U Bojovníka - zrekonstruovaný činžovní dům na Praze 3 - Žižkov.

Další byty k prodeji nebo byty k pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Obývací místnost zařízená minimem nábytku je jakýmsi srdcem bytu. Lze z ní zamířit do kuchyně, ložnice nebo do chodby. Při vstupu do ložnice, jejíž okna směřují do klidné ulice, je po pravé straně šatna.

Jako jediná místnost má ložnice malý balkon. S obývacím prostorem ji, pokud jde o vybavení, spojuje linka polic umístěná nad postelí. Pod policemi byla použita stejná světla jako v obývacím pokoji.

„Materiály jsme volili záměrně typově osvědčené. Ve vstupní části a v koupelně s toaletou je velkoformátová tmavá dlažba. Spojuje tak bez prahů nejnamáhanější části bytu, chodbu, toaletu a koupelnu,“ popisuje Markéta Bromová.

Posuvné dveře šetří místo. Stoupačky topení procházející celým domem sice krásné nejsou, fungují však jako otopný žebřík...

Posuvné dveře šetří místo. Stoupačky topení procházející celým domem sice krásné nejsou, fungují však jako otopný žebřík...

Vrchní skříňky lícují s nadsvětlíkem vedoucím do koupelny. Žádné uklízení prachu...

Vrchní skříňky lícují s nadsvětlíkem vedoucím do koupelny. Žádné uklízení prachu...

Obklady v koupelně jsou v polovičních formátech než dlažba, ale ve světlejším odstínu. Barevně kontrastují s bílými dveřmi a dveřmi do vestavné skříně v chodbě.

V obytné části bytu, kuchyni, obývacím pokoji a ložnici, jsou na podlaze krásná dubová prkna ošetřená bezbarvým voskem. „Podlaha je jeden z nejdůležitějších motivů v bytě. Z celé investice to byla jedna z největších položek, ale pro celkový pocit z prostoru stála za to,“ tvrdí architektka Markéta Bromová.

Architektonické studio Markéta Bromová

Ing. arch. Markéta Bromová založila vlastní studio v roce 2010, tři roky po ukončení vysoké školy. První její samostatné projekty spadají už ale do roku 2003, kdy studovala v druhém ročníku Fakulty umění a architektury v Liberci.
Její heslo: „Věřím, že důkladná příprava přináší kvalitní výsledky. Každý projekt přináší nové výzvy, inspiraci a zkušenosti.“

Autor:




Nejčtenější

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Další z rubriky

Původní kuchyňská linka přecházela v malý jídelní stůl, kam se celá rodina už...
Jak do malého prostoru dostat vše potřebné pro šestičlennou rodinu

Někdy radost z bydlení kazí jediná místnost. To je i případ šestičlenné rodiny, která potřebuje upravit spojený obývací pokoj s kuchyní tak, aby se mohla celá...  celý článek

Dům z konce 70. let minulého století získal vyvážené proporce i moderní vzhled,...
Proměna rodinného domu po 40 letech. Neuvěříte, že nejde o novostavbu

Pro mladou rodinu s malým synem byla rekonstrukce domu z roku 1978, který si původní majitel postavil svépomocí nedaleko Prahy, lákavou šancí vytvořit si...  celý článek

Kamenná fasáda členěná pásy oken vtiskla venkovskému domu moderní vzhled.
Z venkovského domku vytvořili skvělý dům, kde zůstala i historie

Opravdu těžko byste v této stavbě poznali někdejší nenápadný vesnický domek. Natolik se jej novým majitelům povedlo přetvořit v pohodlné místo k bydlení se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.