Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Byt v Praze jim celý vyhořel. Tragédie rodině přihrála skvělou proměnu

  1:00aktualizováno  1:00
Pětičlenné rodině vyhořel v Praze byt 3+1. Díky kompletní rekonstrukci vstal doslova z popela a vyloupl se do krásy. Tmavé místnosti jsou nyní světlé a byt má i mnohem lepší dispozici. Proměnu navrhlo pražské architektonické studio DDAANN.

Byt velký 89 metrů čtverečních měl před rekonstrukcí dispozici 3+1. | foto: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice

Byt velký 89 metrů čtverečních měl před rekonstrukcí dispozici 3+1. Dva dospělí a tři děti měli pro sebe dvě samostatné ložnice, obývací pokoj a kuchyni. Místnosti byly tmavé, do bytu šlo málo světla a nejstarší potomek se s dvěma mladšími sourozenci v pokojíčku mačkal.

Pak přišel požár, který vše změnil. Oheň provalil jednu příčku, zničil povrchy omítek a také většinu zařízení a vybavení bytu. Říká se, že všechno zlé je pro něco dobré, a tak i tragédie může být dobrým důvodem pro zásadní rekonstrukci.

Manželé oslovili pražské architektonické studio DDAANN, se kterým v minulosti již spolupracovali, a požádali je o pomoc. Architekti Daniel Baudis a Daniel Rohan navrhli pro rodinu dispozici 5+kk se třemi samostatnými ložnicemi.

Fotogalerie

„Při návrhu bylo obtížné skloubit prostorové nároky pětičlenné rodiny na relativně omezeném a neprosvětleném prostoru,“ přiznává Daniel Rohan.

Rekonstrukce včetně truhlářských prací na vestavěném nábytku nakonec trvala šest měsíců. Z původního zařízení zůstalo několik lustrů a některé kusy mobiliáře. Vše ostatní je v bytě nové.

Nejvýraznějším prvkem celého interiéru je čtyřboká knihovna s pružnými úchyty v mělkých policích, které slouží také jako výstavka a nástěnka. Tento solitér propojuje a zároveň i opticky odděluje kuchyň s jídelnou a obývací pokoj.

„Knihovna je postavena ze čtyř stran kolem stěny mezi dvěma původními dveřními otvory. Holá stěna v podstatě překážela, tak jsme z ní vytvořili kus nábytku. Otevřít se nedá,“ vysvětluje Daniel Rohan.

Může se hodit

DOCK Rezidence

DOCK Rezidence - luxusní novostavba u břehu Vltavy v žádané lokalitě Praha 8.

Většina nábytku ve světlém dekoru dřeva je vyrobena na míru, retro kousky jsou koupené v bazaru. Stěny jsou bílé, pouze v pokoji nejstaršího potomka je jedna zeď sytě žlutá.

Díky rozmístění světlíků ve stěnách může denní světlo proniknout do všech místností bytu. Hala má dostatek úložných prostor a propojuje obytné místnosti se vstupem a zázemím.

Hlavním centrem bytu je jídelna s kuchyní, kde se u velkého stolu odehrávají společná setkání s prarodiči, kamarády i kolegy. Obývací pokoj s pracovním stolem odděluje ložnici rodičů od pokojů pro dvě mladší děti. Třetí, nejstarší potomek má k dispozici svou osobní „trucovnu“.

„Jedním z kolaudačních darů byl hasicí přístroj a my pevně doufáme, že nenastane důvod ho použít,“ přiznává architekt.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.