Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Ošklivý a nepraktický byt neuvěřitelně prokoukl. Kuchyni má v ložnici

  1:00aktualizováno  1:00
Byt 3+1 v posledním patře činžovního domu v Praze 8 - Libni sloužil mnoho let k pronájmu. Střídání nájemníků se na jeho vzhledu hodně podepsalo. Byt se zničeným nábytkem z 60. let zdědil po prarodičích mladý pár, který měl o svém bydlení úplně jiné představy.

Dřevěnou podlahu a bílý nábytek pak podtrhují doplňky s výraznou veselou barevností. | foto: Jiří Ernest

Byt o velikosti 64 metrů čtvereční nevyhovoval novým majitelům především svou dispozicí z roku 1958, která i se svým umakartovým jádrem odpovídala spíše panelovému bydlení. Celý prostor rozdělovalo velké množství příček. Interiér byl příliš tmavý a komplikovaný. Působil roztříštěně a stísněně.

Rekonstrukce bytu v Libni

Z miniaturního kuchyňského koutu se vcházelo do odděleného obývacího pokoje s jídelním stolem přes dvoje dveře a předsíň. Komunikace tak značně vázla. Do průchozí ložnice se dalo vstoupit z obýváku i kuchyně. Jediným řešením byla kompletní rekonstrukce, která počítala i s novým dispozičním řešením. Proměny se ujalo pražské studio 1+1 atelier, které tvoří architekti Daniela Papájová a Jakub Čížek.

Majitelé bytu si přáli především prosvětlený, vzdušnější a prostorově velkorysejší byt se spojeným obývacím pokojem a kuchyní. Obývák je nově v bývalé ložnici a má výhled do ulice a na město.

TIP: Hledáte byt?

Vybírejte v jedné z největších databází bytů k prodeji či pronájmu na Reality.iDNES.cz.

Aby mohla vzniknout obývací kuchyně s jídelnou, bylo nutné strhnout vnitřní příčku mezi pokoji. Díky tomuto propojení se dispozice 3+1 změnila na 3+kk. Z této nově vzniklé obývací kuchyně je vstup do ložnice (bývalé kuchyně) a pracovny - budoucího dětského pokoje s okny do zeleného dvora.  

Celý interiér propojuje dubová podlaha bez prahů a přechodů, která nahradila zaasfaltované nekvalitní parkety a linoleum. V místnostech převládá matná i lesklá bílá barva a jednoduché linie. S dřevem se již neplýtvalo. Architekti šetřili i se sytě barevnými doplňky.

Byt v Libni sloužil mnoho let k pronájmu. V pokojích byl nábytek z 60. let.

Byt v Libni sloužil mnoho let k pronájmu. V pokojích byl nábytek z 60. let.

Střídání nájemníků se na zařízení značně podepsalo.

Střídání nájemníků se na zařízení značně podepsalo.

Umakartové jádro nahradily pórobetonové cihly. Řemeslníci také vyměnili všechny skleněné okenní a dveřní výplně a vyrovnali podlahu. Přestavbou koupelny vznikla v ložnici praktická nika pro velké vestavěné šatní skříně. Toaleta zůstala samostatná. V části bytu jsou stropy snížené sádrokartonovými podhledy, zakrývají tak novou elektroinstalaci a vzduchotechniku.

V chodbě byly původní věšákové niky nahrazené uzavřenou šatní skříní a botníkem s posuvnými dveřmi. V koupelně je místo vany dostatečně velký sprchový kout s odtokovým kanálkem. Klasický litinový radiátor nahradil otopný žebřík. V koupelně a na toaletě jsou na podlaze tmavé velkoformátové dlaždice, na stěnách je bílá mozaika v kombinaci s benátským štukem.

Rekonstrukce bytu velmi prospěla. Zařízení je funkční, užívání je jednoduché a do místností se dostalo denní světlo.

Z obývacího pokoje je výhled na město.

Z obývacího pokoje je výhled na město.

Klasické noční stolky nahradily stoličky.

Klasické noční stolky nahradily stoličky.

Postup prací při rekonstrukci:

  • Vyklízecí práce
  • Bourací práce (umakartové jádro, zeď mezi původní ložnicí a obývacím pokojem)
  • Demontáž dveří
  • Výměna oken
  • Demontáž podlahových krytin
  • Zednické práce (vyzdění jádra a nik)
  • Instalatérské práce a vzduchotechnika
  • Kompletní elektroinstalace
  • Sádrokartonové podhledy
  • Vyrovnání podlah betonovou a samonivelační stěrkou
  • Kompletní štukování stěn a výmalba
  • Pokládka podlahových krytin a keramických obkladů koupelny a toalety
  • Benátský štuk v koupelně a na toaletě
  • Montáž zařizovacích předmětů
  • Montáž nových dveří (vstupní i vnitřní dveře)
  • Truhlářské práce včetně kuchyňské linky
  • Kompletace (osvětlení, závěsy…)
  • Cena stavebních prací včetně vybavení koupelny a toalety (bez nábytku, zařizovacích předmětů a kuchyně) vyšla na 800 tisíc korun. 

1+1 atelier

Architekti Daniela Papájová a Jakub Čížek se potkali na Fakultě umění a architektury Technické Univerzity v Liberci a při roční stáži na vysoké škole ve Francii ( École Nationale Supérieure d´Architecture et de Paysage de Lille). Po studiu a po praxi v různých architektonických ateliérech se pustili do společných projektů a nyní se věnují rekonstrukcím interiérů a rodinných domů od zpracování kompletní projektové dokumentace až k finální realizaci.

Autor:




Nejčtenější

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Další z rubriky

Na pozemku v nově zakládané čtvrti nedaleko největšího jihokorejského letiště...
Pilot postavil pro rodinu u letiště dům, na který nikdy nezapomenete

Mladý pilot Seo Sungwon chtěl bydlet blízko práce v moderní a vkusné „vzducholodi“. Vysněný dům u největšího jihokorejského letiště Inčchon navrhlo soulské...  celý článek

Byt ve skandinávském stylu si oba velmi pochvalují, oceňují, když interiér...
Cítím se tady jako ve Finsku, tvrdí o svém bytě Gabriela Koukalová

Pokud chodíte běhat do pražského parku Na Cibulce, může vám tam přijít povědomá dívka se zářícíma očima. Biatlonistka Gabriela Koukalová si totiž s manželem...  celý článek

Kuchyňskou linku s barovým pultem vyrobili na zakázku ve firmě Augustin...
Pořídili si terasu s bytem. Atypický mezonet inspirovaný Asií

Co si většinou vozíme ze zahraniční dovolené? Suvenýry, zážitky, spoustu fotografií, jež následně kolují po sítích nebo končí v albu. Majitelé tohoto bytu si z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.