Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Perfektní záchrana bytu. Původní smrková prkna a ložnice v kuchyni

  1:00aktualizováno  1:00
Dobový byt 3+kk v Holešovicích o velikosti 82 metrů čtverečních už roky čekal na pořádnou rekonstrukci. Dočkal se jí až s novým majitelem, který proměnu svěřil pražské architektonické kanceláři 0,5 Studio.

Podlahy v bytě jsou z původních smrkových prken, které se zbrousily a navoskovaly bílým voskem. | foto: Barbora Kleinhamplová

Architekty oslovil ještě před koupí svého nového domova. S Pavlem Novým a Vítem Svobodou tedy konzultoval již výběr vhodné nemovitosti. Společně vybrali byt v činžovním domě z 30. let, který je součástí bloku domů v klidné části Holešovic.  

Vydařená rekonstrukce

Mladý majitel si přál vytvořit obytný prostor s kuchyní, ložnici a ateliér, který se v budoucnu promění na dětský pokoj. Interiér by měl co nejvěrněji navazovat na prvorepublikovou atmosféru místa. Do bytu si totiž chce nastěhovat již zakoupený retro nábytek a doplňky.

„Nejdříve jsme museli přehodnotit celkové uspořádaní bytu. Změně dispozice jsme se nakonec nevyhnuli. Chtěli jsme, aby jednotlivé pokoje na sebe vzájemně navazovaly,“ popisuje začátky realizace architekt Vít Svoboda. „Bylo nutné přesunout obývák a kuchyni do jižní části bytu a také celý prostor zjednodušit. To se nám podařilo odstraněním hned několika příček a posunutím interiérových dveří. Díky tomu jsme dostali do všech prostor bytu přirozené denní světlo, které ve vstupní části tlumeně prostupuje skrze opálovou makrolonovou stěnu.“

Může se hodit

Také chcete bydlet podle svých snů a přání? Vyberte si své nové bydlení na Reality.iDNES.cz. Nabízíme domy, byty i pozemky po celé ČR.

Byt je po rekonstrukci skvěle funkční a praktický. Klid mu dodává tlumená šedá a bílá barva. "Naším cílem bylo obnovit starší prvky bytu a vytvořit neutrální prostředí, které by se dalo lehce zabydlet,“ vysvětluje Svoboda.

Podlahy v bytě jsou z původních smrkových prken, které se zbrousily a navoskovaly bílým voskem. Architekti se také rozhodli zachovat v podlaze tmavé spáry a nerovnosti, které působí nenuceně.

Díky aktivnímu přístupu a osvícenosti majitele se podařilo vytvořit bydlení, v...
Z kuchyně je vstup na malý balkonek.

Z kuchyně je vstup na malý balkonek.

Obslužné prostory v bytě - chodba, WC, koupelna a kuchyně, jsou opticky sjednocené geometrickým obkladem v šedé, bílé a modré. Obytnou zónu, která je orientovaná na jih do vnitrobloku, tvoří obývák, jídelna a kuchyně s malým balkonkem.

Obývací prostor je záměrně bílý, tedy přesněji na jeho bílém pozadí krásně vyniknou barevné předměty, které si do bytu majitel přestěhuje. Pojítkem jsou v tomto případě police. Ty celý prostor scelují. Stejnou atmosféru se architektům podařilo vytvořit i v ateliéru. Nyní je v něm domácí pracovna a také místní prales s květinami a akváriem.

Ložnice vznikla na místě kuchyně a malého pokoje pro služku. Vešla se do ní velká vestavěná skříň a posuvné závěsné dveře. Ložnice sousedí s koupelnou, kterou se úpravami dispozice podařilo zvětšit a díky oknu má i přístup denního světla.

Okno je původní, a i když je umístěné směrem do ložnice, poskytuje dostatek osvětlení. Plynový kotel a pračka jsou v koupelně schované ve vestavěné skříni.

V ateliéru, kde bude v budoucnu dětský pokoj, je domácí pracovna a hodně...

V ateliéru, kde bude v budoucnu dětský pokoj, je domácí pracovna a hodně zeleně.

Ložnice vznikla na místě kuchyně a malého pokoje pro služku.

Ložnice vznikla na místě kuchyně a malého pokoje pro služku.

Před rekonstrukcí celý byt vytápěla kamna, která v bytě zůstala. Jsou funkční, komín je nově vyvložkovaný. Hlavním zdrojem tepla je ale nyní plynový kotel a radiátory.

Díky aktivnímu přístupu a osvícenosti majitele se podařilo vytvořit bydlení, v němž je citlivě zachována původní atmosféra místa. Na chytře vystavěném pozadí předměty lehce dýchají a také perfektně vyniknou. Přesně tak, jak si to majitel přál.  

0,5 Studio

Architekti z 0,5 studio: Vít Svoboda (vlevo) a Pavel Nový

Vít Svoboda a Pavel Nový

0,5 Studio tvoří architekti Pavel Nový a Vít Svoboda. Společně studovali architekturu na pražské VŠUP pod vedením Jindřicha Smetany. Od roku 2011 pod názvem 0,5 studio společně navrhují projekty různých měřítek a typů. Pro jejich tvorbu je specifická odlehčenost, nadsázka a mezioborová spolupráce s umělci. Krédem 0,5 Studia je "zdraví a krása".

Autor:




Nejčtenější

Durch duo vzniklo v roce 2012, tvoří jej designérky Dana Elsterová a Anežka...
Originální nápady mladých tvůrců v obchodních domech nenajdete

Vánoční dárky mohou mít podobu i doplňků do bytu. Inspirovat se můžete na festivalu Designsupermarket v pražském Kafkově domě, letos se koná už 10. ročník. Do...  celý článek

V kuchyni v současné době chybí přívod vody...
Předchozí majitel zrušil v 1+1 i přívod vody do kuchyně. Co teď s tím

Čtenář Jan počítá s tím, že se časem jeho rodiče budou muset vzdát ze zdravotních důvodů bydlení na horách a přestěhovat se do Prahy za ním. Chystá proto pro...  celý článek

1
Soused se mi směje do očí. Jeho koně a ovce přitom ničí, na co přijdou

Mám chatu v přírodním parku Sovinec. Pohodu mi narušuje problémový soused, který pro radost chová koně a ovce. Pozemek nemám oplocený, a tak zvířata dělají...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.