Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bělovlasý muž zůstal sám. Byt přeměnil ve vzpomínku na milovanou ženu

  1:00aktualizováno  1:00
Ovdovělý a bezdětný sedmdesátník se rozhodl pro velkou změnu. Přestěhoval se do New Yorku, pulsující metropole, ve které nikdo není sám. Nechal si zde navrhnout byt plný komfortu. Nové obydlí je zároveň stálou vzpomínkou na milovanou ženu. Jeho červeno-růžové ladění pochází z jejího nejoblíbenějšího obrazu.

Obrovskou výhodou bytu je skvělý výhled na Manhattan. | foto: Peter Miller

Před šesti lety navštívil za horkého letního odpoledne newyorské studio I-Beam Design architektek Azin Valyové a Suzan Winesové bělovlasý muž. Přinesl s sebou užmoulaný výstřižek z více než rok starých novin The New York Times. Na výstřižku byla jedna z realizací dámského studia.

Muž byl nadšený prací architektek a oslovil je, zda by mu nepomohly s přestavbou bytu, který si právě pořídil. "I když šlo o malý projekt, do kterých se obvykle nepouštíme, nemohly jsme tentokrát říci ne. Pán byl tak velký fanoušek naší práce, že jsme se do návrhu jeho bytu s obrovskou chutí pustily," řekla iDNES.cz Azin Valyová.

Byt s výhledem na Manhattan

Tímto způsobem začala spolupráce studia
I-Beam Design se šestasedmdesátiletým Lewisem McFarlandem.

Spolupráce v tomto případě není nadnesené označení, aktivní důchodce byl zapálený pro věc a jeho představy o bydlení, ve kterém by rád dožil, mělo zcela jasné kontury.

Bývalý kněz a pozdější grafický designér se po smrti manželky rozhodl přestěhovat do New Yorku, aby našel rozptýlení a měl možnost se co nejvíce vídat se starými známými.

Pořídil si dvoupokojový byt o velikosti 80 metrů čtverečních v jednom z klasických domů ve čtvrti Chelsea na Manhattanu, kde lze stále najít autentická místa s vynikající architekturou a náladou 19. století. Dům stojí nedaleko parku a proslulého bohémského hotelu (viz článek Legendární hotel Chelsea v New Yorku: tvořili a umírali zde nejlepší umělci).

Jednoduchá dispozice bytu je ryze funkční. Z miniaturního zádveří se vchází přímo do kuchyně propojené s obývacím pokojem, ze kterého lze vyjít i na polozapuštěnou terasu.

Majitel, který si potrpí na precizně provedenou práci, nechtěl nic uspěchat.

Majitel, který si potrpí na precizně provedenou práci, nechtěl nic uspěchat.

Prostor je účelně zařízený jen pro potřeby jediného obyvatele, a proto v bytě nenajdeme například klasický jídelní stůl. Majitel se stravuje venku a snídává u barového pultíku v kuchyni. Mimoto má konferenční stolek v obývací části nastavitelnou výšku.

Poměrně velkoryse řešená koupelna se sprchovým koutem i vanou je řešená i do budoucna, například ve sprše je zabudováno sedátko pro pohodlnější hygienu. Ložnice je přístupná jak z chodby, tak z koupelny a kromě bohatého úložného prostoru se v ní našlo i místo na pracovní koutek.

V celém bytě je dostatek volného prostoru a jednoduchého nábytku pro případ, že by byl majitel v pozdějším věku upoután třeba i na invalidní vozík.

Velkoryse koncipovaná koupelna myslí i na méně pohyblivé stáří.

Velkoryse koncipovaná koupelna počítá i s méně pohyblivým stářím.

V ložnici dodává barevný akcent malinový koberec. Našel se zde i prostor na

V ložnici dodává barevný akcent malinový koberec. Vešla se i pracovna.

Nejdůležitějším prvkem realizace nového bydlení se stal obraz, který před desítkami let dostala Lewisova žena od rodinného přítele jako dárek. Byl také jedním z mála vybavení, které si pan McFarland přivezl do New Yorku.

Červeno-růžový obraz dal podobu celému bytu. Vznikla kompaktní obytná stěna s různými odstíny červené a růžové, která nejenže se stala vizuální dominantou prostoru, ale pojala i všechna hudební CD, DVD filmy, keramické a skleněné doplňky a předměty, které jeho žena milovala. McFarland ve sbírce pokračuje. 

Aby nebyl interiér přesycen dalšími barvami, je celý byt vymalován čistě bíle. V pískových a smetanových tónech je pořízený veškerý nábytek, s výjimkou moderního lehátka, které slouží k odpočinku jak v interiéru, tak na terase. Tvorba projektu trvala studiu něco málo přes měsíc, stavební práce zabraly čtyři měsíce. Majitel, který si potrpí na precizně provedenou práci, nechtěl nic uspěchat.

Autor: pro iDNES.cz




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.