Reklama

Mají dům podle svých představ. Dveře za sebou nezavírají ani na WC

  • 133
Architekti a životní partneři Gwendolyn Huismanová a Marijn Boterman si postavili dům v Rotterdamu v průjezdu mezi domy. Jejich nový extravagantní domov ve čtvrti Oude Noorden je široký sotva 3,5 metru.

Ze sítě si mohou majitelé nerušeně užívat klidného výhledu z okna. | foto: Gwendolyn Huismanová a Marijn Boterman

Třicetiletá Huismanová a pětatřicetiletý Boterman, kteří společně pracují pod značkou SkinnyScar, si postavili třípodlažní dům o celkové rozloze 140 metrů čtverečních v souladu s hodnotami, které vyznávají.

Domov podle svých představ si vybudovali s důrazem na čistotu prostoru, která se podle nich následně odráží v práci a kvalitě každodenního života.

Dvacet metrů dlouhý pozemek mezi městskými domy ležel roky ladem. Poté, co přestal fungovat i jako průchod a zahradil jej plechový plot, byl úplně zbytečným místem na lukrativní parcele uprostřed města.

Fotogalerie

Reklama

Změna nastala teprve loni, kdy si zde během čtyř měsíců mladá dvojice postavila dům, který při pohledu z ulice vypadá, jako kdyby tam stál odjakživa. Stavba vznikla se svolením jak majitelů okolních domů, tak městské části.

Partneři, kteří se znají od studií na vysoké škole, si dlouhá léta přáli mít světlý, moderní, prostorný a na život nenáročný ekologicky udržitelný dům.

V prvním podlaží je vstupní hala s kuchyní a jídelnou, v druhém obývací pokoj a třetí podlaží patří ložnici. Na střeše domu pak mají kromě solárních panelů také bylinkovou zahrádku a lehátka na opalování.

Srdcem domu je jádro v pravém slova smyslu, obtočené prstencem jednoduchého bílého schodiště. V jádru je kromě úložných skříní také toaleta a kuchyňská linka. Na ni navazuje jídelna, ze které lze vyjít přímo do malé zahrádky, kde chce dvojice pěstovat ovoce a zeleninu.

Ve druhém podlaží jsou v jádru knihovny a šatníky a ve třetím vana, umyvadlo a na ně navázaná sprchovací zóna. Vana je osvětlená střešním světlíkem, ze kterého lze při koupeli pozorovat plující mraky nebo hvězdné nebe.

Jádro má částečně uzavíratelné prostory, při používání se ale majitelé dveřmi na toaletu nebo do koupelny nezaobírají. Sprchu od ložnice odděluje jen skleněná zástěna.

Sprchu od ložnice odděluje jen skleněná zástěna.

Sprchu od ložnice odděluje jen skleněná zástěna.

Volnost domem nepluje jen vertikálně: mezi kuchyní v přízemí a obývacím pokojem v patře je směrem do zeleného dvora zavěšená síť, ve které si mohou majitelé nerušeně užívat klidného výhledu z okna.

Dalším charakteristickým rysem stavby je pečlivá práce s kvalitními materiály: čistý beton přidává místu syrovost, stylový mramor v kuchyni dodává luxusní nádech, vše doplňuje jádro z překližky s výraznou kresbou a pastelová pistáciově zelená barva corianu v koupelně.

Interiéry dotváří nábytek v populárním retro stylu a plechová svítidla, která se zase inspirovala industriální módní vlnou.

Fasádu architekti přizpůsobili okolním domům z přelomu devatenáctého a dvacátého století, aby stavba nepoutala zbytečnou pozornost a ulice působila kompaktním dojmem.

Volnomyšlenkářští majitelé milují cestování a hudbu. Osobitost tak dodávají i bubny, u kterých majitel Marijn Boterman rád relaxuje. Bezmyšlenkovité dekorace v podobě prázdných předmětů nakoupených v prodejnách s bytovým zařízením v domě nenajdete. Grafiky, plastiky a další věci jsou vzpomínky z cest nebo artefakty od mladých designerů a umělců. Dekorativní roli také slušně plní pečlivě řazená knihovna.

Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

133 příspěvků v diskusi

Témata: knihovna

Další z rubriky Na návštěvě

Reklama