Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Mají dům podle svých představ. Dveře za sebou nezavírají ani na WC

  1:00aktualizováno  1:00
Architekti a životní partneři Gwendolyn Huismanová a Marijn Boterman si postavili dům v Rotterdamu v průjezdu mezi domy. Jejich nový extravagantní domov ve čtvrti Oude Noorden je široký sotva 3,5 metru.

Ze sítě si mohou majitelé nerušeně užívat klidného výhledu z okna. | foto: Gwendolyn Huismanová a Marijn Boterman

Třicetiletá Huismanová a pětatřicetiletý Boterman, kteří společně pracují pod značkou SkinnyScar, si postavili třípodlažní dům o celkové rozloze 140 metrů čtverečních v souladu s hodnotami, které vyznávají.

Domov podle svých představ si vybudovali s důrazem na čistotu prostoru, která se podle nich následně odráží v práci a kvalitě každodenního života.

Dvacet metrů dlouhý pozemek mezi městskými domy ležel roky ladem. Poté, co přestal fungovat i jako průchod a zahradil jej plechový plot, byl úplně zbytečným místem na lukrativní parcele uprostřed města.

Fotogalerie

Změna nastala teprve loni, kdy si zde během čtyř měsíců mladá dvojice postavila dům, který při pohledu z ulice vypadá, jako kdyby tam stál odjakživa. Stavba vznikla se svolením jak majitelů okolních domů, tak městské části.

Partneři, kteří se znají od studií na vysoké škole, si dlouhá léta přáli mít světlý, moderní, prostorný a na život nenáročný ekologicky udržitelný dům.

V prvním podlaží je vstupní hala s kuchyní a jídelnou, v druhém obývací pokoj a třetí podlaží patří ložnici. Na střeše domu pak mají kromě solárních panelů také bylinkovou zahrádku a lehátka na opalování.

Srdcem domu je jádro v pravém slova smyslu, obtočené prstencem jednoduchého bílého schodiště. V jádru je kromě úložných skříní také toaleta a kuchyňská linka. Na ni navazuje jídelna, ze které lze vyjít přímo do malé zahrádky, kde chce dvojice pěstovat ovoce a zeleninu.

Ve druhém podlaží jsou v jádru knihovny a šatníky a ve třetím vana, umyvadlo a na ně navázaná sprchovací zóna. Vana je osvětlená střešním světlíkem, ze kterého lze při koupeli pozorovat plující mraky nebo hvězdné nebe.

Jádro má částečně uzavíratelné prostory, při používání se ale majitelé dveřmi na toaletu nebo do koupelny nezaobírají. Sprchu od ložnice odděluje jen skleněná zástěna.

Sprchu od ložnice odděluje jen skleněná zástěna.

Sprchu od ložnice odděluje jen skleněná zástěna.

Volnost domem nepluje jen vertikálně: mezi kuchyní v přízemí a obývacím pokojem v patře je směrem do zeleného dvora zavěšená síť, ve které si mohou majitelé nerušeně užívat klidného výhledu z okna.

Dalším charakteristickým rysem stavby je pečlivá práce s kvalitními materiály: čistý beton přidává místu syrovost, stylový mramor v kuchyni dodává luxusní nádech, vše doplňuje jádro z překližky s výraznou kresbou a pastelová pistáciově zelená barva corianu v koupelně.

Interiéry dotváří nábytek v populárním retro stylu a plechová svítidla, která se zase inspirovala industriální módní vlnou.

Fasádu architekti přizpůsobili okolním domům z přelomu devatenáctého a dvacátého století, aby stavba nepoutala zbytečnou pozornost a ulice působila kompaktním dojmem.

Volnomyšlenkářští majitelé milují cestování a hudbu. Osobitost tak dodávají i bubny, u kterých majitel Marijn Boterman rád relaxuje. Bezmyšlenkovité dekorace v podobě prázdných předmětů nakoupených v prodejnách s bytovým zařízením v domě nenajdete. Grafiky, plastiky a další věci jsou vzpomínky z cest nebo artefakty od mladých designerů a umělců. Dekorativní roli také slušně plní pečlivě řazená knihovna.

Autor: pro iDNES.cz


Témata: knihovna


Nejčtenější

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.