Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Řadový domek pro mladou rodinu, která vsadila na hodně světla a dřevo

  1:00aktualizováno  1:00
Mladý pár si vybral bydlení v pražské rezidenční čtvrti Botanica, nedaleko přírodních parků Prokopské a Dalejské údolí. V moderním interiéru převládají čisté linie, kvalitní materiály a světlé barvy. Příjemnou nadstavbou je obytná zahrádka, tvořící s domem útulnou jednotu.

Obývací pokoj ladí s kuchyní použitými materiály i hnědobílými tóny | foto: Lina Németh

Když procházíte čtvrtí Botanica k řadovému domku Aleny a Radkem, míjíte biokoridor plný zeleně, který tu funguje už od I. etapy výstavby. Přirozeným způsobem odděluje soukromé bydlení od okolního městského ruchu Prahy 5 – Jinonic. V budoucnu bude mít až 25 000 m2.

Všechny rodinné domy, které tu vznikly během tří etap výstavby (řadové, dvojdomy i atriové), tvoří zajímavý architektonický celek charakteristický plochými střechami a fasádami v provedení dřevo a omítka. Opticky tak dotvářejí prostředí okolních přírodních parků Prokopské a Dalejské údolí.

Dřevěnou terasu dělí od obývacího pokoje velká prosklená stěna

Dřevěnou terasu dělí od obývacího pokoje velká prosklená stěna

Volba na praktičnost

"Jsme aktivní, poněkud ´rozběhaná rodina, proto jsme požadovali, aby bylo zařízení domu především praktické a jednoduché, aby dominovaly světlé barvy a kvalitní materiály, které něco vydrží a dají se dobře udržovat," popisuje hlavní myšlenku Alena.

"K realizaci našich představ jsme si vybrali firmu Kyzlink, jejíž práce nás zaujala v jednom z časopisů o bydlení. Nakonec u nás architektka Milota Schuster navrhla a firma zrealizovala obývací pokoj, kuchyni, předsíň, koupelny a pracovnu," vypočítává majitelka.

TV stěna v kombinaci ořechové dýhy, bílého polomatného laku a skla lacobelu. Pohovka Natuzzi je z bílé kůže.

TV stěna v kombinaci ořechové dýhy, bílého polomatného laku a skla lacobelu. Pohovka Natuzzi je z bílé kůže.

Ve fázi příprav je ložnice a dětský pokoj, které zatím existují jen ve formě počítačových vizualizací. Dnes již hotové pokoje naopak existovaly na "papíře" ještě před zahájením stavby, aby bylo jasné, kde budou rozvody vody apod. Další detaily se dolaďovaly postupně.

"Původně byl v obývacím pokoji plánovaný krb, ale zatím jsme se rozhodli ponechat co nejvíce prostoru dětem, a tak dočasně musel ustoupit autíčkům a medvědům," směje se Alena.

Stolek v kombinaci laku a dýhy navrhovala, stejně jako většinu nábytku, firma Kyzlink. Obsahuje zásuvky s dotykovým ovládáním.

Stolek má zásuvky s dotykovým ovládáním

Alena s malým Jaromírkem

Alena s malým Jaromírkem

Moderní dispozice

Interiér leží ve dvou nadzemních podlažích. V přízemí je velký obytný prostor navazující z jedné strany na jídelnu s kuchyní, které obě leží na vyvýšeném stupni, z druhé strany na zahradu, oddělenou prosklenou stěnou.

Zatímco v přízemí je ještě vstupní hala se zádveřím a WC, v patře najdete ložnici s koupelnou a šatnou, pracovní i dětský pokoj a také samostatnou koupelnu.

Koupelna u ložnice kombinuje oranžovou podlahu a bílé i hnědé obklady s reliéfními "vlnkami"

Koupelna u ložnice kombinuje oranžovou podlahu a bílé i hnědé reliéfní obklady

Klozet v přízemí zdobí veselý keramický obklad stěny

Klozet v přízemí zdobí veselý keramický obklad stěny

V prvním podzemním podlaží (dům je totiž zčásti podsklepený) je garáž včetně plynové kotelny a sklepa. Řadový domek kopíruje přirozeně jižně svažitý terén, výškové dělení je řešené gabionovou opěrnou stěnou.

Generační porozumění

"S architektkou našeho věku, Milotou Schuster z firmy Kyzlink, jsme si padli do oka. Sedli jsme si názorově všichni tři, i když ona a manžel mě nakonec museli přemlouvat na bílou pohovku i jiné světlé tóny nábytku," vzpomíná Alena.
Když procházíte domem, vidíte, jak dobře funguje symbióza prvků, kterou tito třicátníci zvolili. Obývací pokoj a kuchyně jsou designově sladěny použitými materiály i tvary, a to včetně svítidel.

Kuchyň s povrchy z ořechové dýhya světlého polomatného laku. Desku tvoří umělý kámen Bienstone. Záda kuchyňské sestavy vpravo jsou z bílého lacobelu.

Kuchyně s povrchy z ořechové dýhy a světlého polomatného laku. Desku tvoří umělý kámen Bienstone. Záda kuchyňské sestavy vpravo jsou z bílého lacobelu.

Kuchyňská sestava je vyrobená v kombinaci MDF s béžovým polomatným lakem na čelních dvířkách, bílým sklem lacobel a hliníkovými rámečky. Jídelní stůl je z ořechu.

Televizní stěnu a stolek v obývacím pokoji opět pohledově spojují bílé čelní plochy v polomatném laku a ořechová dýha, případně bílý lacobel. Stolek má sokl z broušeného nerezu. Na několika místech najdete skryté zásuvky, které se otevírají, stejně jako všechny ostatní skříně v domě, pouhým dotykem. A mladá maminka, která má neustále plné ruce práce, to velmi oceňuje.

Manželé toužili po bytelném jídelním stole z ořechu. Stejně jako židle jej pořídili v prodejně Idea Decor. Svítidla si vybrali v Rendl light studiu.

Manželé toužili po bytelném jídelním stole z ořechu. Stejně jako židle jej pořídili v prodejně Idea Decor.

Dvě skříňky s roletami z hliníku slouží k ukládání nádobí i potravin. Všechny spotřebiče jsou značky Miele.

Dvě skříňky s roletami z hliníku slouží k ukládání nádobí i potravin. Všechny spotřebiče jsou značky Miele.

Naproti televizní sestavě stojí speciální policová skříň, přes kterou se posunuje jeden svislý díl dveří. Pohybuje se ve vodicích lištách upevněných ve stropě a v podlaze a podle aktuální potřeby zakrývá část polic.

Vzhled kuchyně a jídelny dotvářejí stříbrná kulovitá světla (závěsná i stropní), v obývací části pak navazují závěsná elegantní odlehčená svítidla v bílé barvě. Dodávají prostoru eleganci i moderní design.

Návrh ložnice

Návrh ložnice

Návrh pracovny

Návrh pracovny

Patro a zahrada

Do patra vystoupáte po dřevěném schodišti, které příjemně osvětluje prosklený světlík ve střeše. Horní chodbu dekoruje sokl z broušeného nerezu určený původně na oblázky, v současnosti tu jsou ale umístěny nejrůznější rostliny.

Komoda vedle soklu přechodně převzala funkci přebalovacího pultu pro půlročního Jaromírka. Stojí tu i velká šatní skříň, opět s dvířky ve světlém laku. Hlavní hotovou část pracovny představuje knihovna z ořechu s posuvnými dvířky z lacobelu uspořádanými do šachovnice. Patro obsahuje dvě koupelny, z nichž menší je přímo u ložnice.

Návrh terasy

Návrh terasy

Jako další místnost slouží v létě zahrádka za domem. Zahradní ateliér Flera pod vedením Ferdinanda Lefflera ji rozdělil na tři zóny – dřevěnou terasu, pobytový trávník a klidné posezení, umístěné nejdále od domu.

Dřevěnou terasu a trávník odděluje podlouhlá nádoba na květiny, v níž se skrývá úložný prostor na nářadí. Nad nádobou vyroste co nevidět pergola. Vzrostlé bambusy po straně dřevěné terasy se budou odrážet v zrcadle naproti. Pobytový trávník pak odděluje od sousedů pohledová clona ze stříhaných habrů.

Pohled ze zahrádky k řadovému domku manželů (uprostřed)

Pohled ze zahrádky k řadovému domku manželů (uprostřed)

Vzadu dominují zóně klidného posezení tři velké kameny a designová lavička ve stínu červenolistého nižšího stromu. Zahradní architekt sem umístil i nízké a plazivé rostliny ve štěrku. Skutečnost, že zahradu zatím vyplňují jen mladé nízké rostliny, nemění nic na faktu, že působí (ostatně jako celý dům) velmi útulným a milým dojmem.

Více se dočtete v časopise Domov č. 11/2010.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.