Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Radnice odtajnila, jak si Jiřičná představovala přestavbu Zlína

  10:48aktualizováno  10:48
Jste zvědaví, jak chtěla známá architektka Eva Jiřičná přestavět centrum Zlína? Podívejte se. Radnice zveřejnila návrhy jejího studia AI Design na úpravy náměstí Práce a okolí. Jiřičná počítala s proměnou podchodu, z něhož by téměř zmizela nadzemní část. Pod Velkým kinem se mělo posunout parkoviště.

Podchod pod třídou Tomáše Bati ve Zlíně podle návrhu Evy Jiřičné a jejího studia Al Design. Nahoře je pohled zvenku, dole je interiér podchodu. | foto: Vizualizace: Al Design

Změny by doznal i prostor před Kongresovým a Univerzitním centrem, jehož autorem je také Jiřičná.

Návrhy architektka vymyslela pro minulé vedení zlínské radnice. Studie loni rozdělila město na dvě poloviny. Radní proto nakonec vypsali tři nové architektonické soutěže. Jejichž vítězem se stal někdo jiný. Teprve nyní se lidé mohou podívat na odmítnuté návrhy Jiřičné. K vidění jsou na internetových stránkách radnice.

Podchod pod třídou Tomáše Bati ve Zlíně podle návrhu Evy Jiřičné a jejího

Podchod pod třídou Tomáše Bati ve Zlíně podle návrhu Evy Jiřičné a jejího studia Al Design

Studie přestavby náměstí Práce ve Zlíně podle Evy Jiřičné a jejího studia Al

Studie přestavby náměstí Práce ve Zlíně podle Evy Jiřičné a jejího studia Al Design

"Nejde o to, že by se nám návrhy paní Jiřičné nelíbily. Chtěli jsme ale, aby tak zásadní proměna města vzešla z architektonické soutěže," vysvětlil zlínský radní Pavel Jungmann.

Rozsah nové zakázky se změnil, Jiřičná už o ni neměla zájem

Námětem nových architektonických soutěží byla úprava podchodu, Gahurova prospektu a parku Komenského. Rozsah zakázky byl jiný, větší a Jiřičná se už o ni bít nechtěla. "Na architekturu neexistuje žádný recept. Proto je důležité najít odborníky, kteří jí rozumí," svěřila se před časem MF DNES Jiřičná.

Vítězný návrh podchodu pod třídou Tomáše Bati v centru Zlína od Pavla Chládka a

Vítězný návrh podchodu pod třídou Tomáše Bati v centru Zlína od Pavla Chládka a Jaroslava Hoška.

Dodala, že navrhla pro své rodné město to nejlepší, co dokázala. A že pokud někdo "přijde" s něčím lepším, bude to jen respektovat. "Nejde o jména, ale o kvalitu návrhů," je přesvědčena.

A jaký byl ten její? Třeba odborník na zlínskou architekturu Ivan Bergmann ho spíš chválí. Má ale i výhrady.

Architekt: Návrhy Jiřičné jsou velmi dobré, ale nevyhrály by

"Návrhy jsou na velmi dobré úrovni a určitě by se ocitly mezi oceněnými," myslí si Bergmann. "Troufám si ale říct, že by na prvním místě neskončily. Vítězné návrhy mají daleko civilnější charakter, který víc odpovídá prostředí Zlína," upřesnil zlínský architekt.

Před městskou knihovnou přibude místo k odpočinku v podobě lavičeky.

Před městskou knihovnou přibude místo k odpočinku v podobě laviček.

Vítězné návrhy na přeměnu svitovského areálu a parku Komenského

Vítězné návrhy na přeměnu svitovského areálu a parku Komenského

Jiřičná už dříve prohlásila, že se její práce pro Zlín "zpolitizovala". Kongresové a Univerzitní centrum za více než miliardu korun, které vymyslela pro zdejší radnici a vysokou školu, se stalo velkým předvolebním tématem. I kvůli němu minulá koalice ODS a ČSSD prohrála podzimní komunální volby a odešla z vedení města.

Studie Evy Jiřičné bude v srpnu k vidění i ve výstavních prostorách Alternativa společně se všemi návrhy z architektonických soutěží, z nichž vybírala komise složená z odborníků a radních. Každá soutěž přišla asi na 500 tisíc korun. Vítěz dostane 120 nebo 160 tisíc korun podle toho, o kterou část jde.

Autorem proměny podchodu je Pavel Chládek s Jaroslavem Hoškem. Gahurův prospekt se změní podle plánu od Jitky Ressové, Hany Maršíkové, Jana Pavézky a Martina Veleckého.

Líbí se Vám návrhy na přestavbu centra Zlína od Evy Jiřičné?

celkem hlasů: 1720

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 9. srpna 2011. Anketa je uzavřena.

Ano 1219
Ne 375
Líbí se mi jen některé studie 126
Autor:




Nejčtenější

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Bill věří, že se mu podaří všechny knihy přestěhovat a k prodeji nabídne pouze...
Dům pro vášnivé čtenáře je na prodej s knihovnou pro 10 tisíc svazků

Jane a Bill Moyleovi shromáždili během svého života velké množství knih. Jejich dům nedaleko anglického města Kington se postupně zaplnil deseti tisíci svazky....  celý článek

Z visuté terasy je nádherný výhled na řeku a okolí.
Mají visutou terasu a kamenné schody. Ty zničily záda i kamarádům

Na stavbě domu se často podílí celá rodina i spousta přátel, jsou však okamžiky, kdy se bez této pomoci neobejde ani zdánlivě jednoduchá stavba terasy. To je i...  celý článek

Další z rubriky

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

Dalším příjemným prvkem jsou balkony s plně proskleným zábradlím, které neruší...
Do posledního detailu promyšlený dům je domovem pro čtyřčlennou rodinu

Na rohovém pozemku v nizozemském městě Schiedam si čtyřčlenná rodina postavila oblou vilu s retro nádechem. Dům, který se hlásí k minimalismu, navrhlo...  celý článek

Bílý základ oživují měděné a stříbrné detaily, případně černá barva.
Interiér dřevostavby, kde bílou narušuje jen zlatá a staré dřevo

Na okraji lužních lesů blízko Bratislavy vznikla zástavba rodinných domů. Dřevostavby jsou jedna jako druhá, s přírodní patinou dřevěných obkladů fasád,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.