Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

O svém půdním bytě říkají: je to děs. Co jim poradil architekt?

  1:00aktualizováno  1:00
Půdní byt je snem mnohých, uniformita mu zpravidla opravdu chybí. Jenže atypická dispozice může být i zdrojem řady problémů, protože vyžaduje velký cit pro prostor i fantazii. Ta architektům naštěstí nechybí.

Odpočivná část hlavního obytného prostoru | foto: Archiv majitelů

„Prosili bychom o radu, jak co nejlépe využít náš byt. Je totiž půdní, a tím pádem nejen tak trochu atypický, ale i nepraktický. Šikmé stropy v celém bytě nedovolují moc fantazie. Nábytek máme rozmístěný tak, aby se prostě někam vešel, ale víme, že je to děs a prostor by se dal využít mnohem lépe,“ napsal společně s prosbou o radu čtenář Martin do Poradny architekta.

S kuchyňskou linkou a jejím uspořádáním jsou majitelé celkem spokojeni.

S kuchyňskou linkou a jejím uspořádáním jsou majitelé celkem spokojeni.

S dětským pokojem a ložnicí je rodina v rámci možností spokojená, i kuchyňskou linku by manželé ponechali tak, jak je, ale zbývající část bytu by rádi změnili. Ocenili by zejména optické oddělení jednotlivých zón.

Fotogalerie

„Koupelna a WC by si také zasloužili trochu nových nápadu, podmínkou je však přítomnost vany, sprchový kout nechceme. WC je podle nás zbytečně velké, ale je na něm kotel a s ním asi nepůjde hnout,“ popisuje situaci Martin.

Pro případné změny nabízí některá možná řešení, třeba to, že z WC se vstupuje na půdu, která je součástí bytu. Není zde topení, vedou zde však odpady.

„Rozhodně by se na ni dala umístit pračka tak, aby nemusela být v koupelně, připojení není problém,“ nabízí možné řešení Martin.

Řešení problémů mladé rodiny s roční holčičkou se ujal architekt Hynek Maňák z brněnského studia Maniac interier.

Koupelna

Koupelna

Pohled z předsíně

Pohled z předsíně

Komentář architekta

Hlavním požadavkem uživatelů podkrovního bytu bylo vyřešení střední části bytu mezi obytným prostorem a kuchyní, případně námět na řešení koupelny a WC a přemístění pračky z koupelny do nevyužitého půdního prostoru.

Byt osvětlují střešní okna, jediné svislé okno jsou francouzské dveře na malou terasu. Podkrovní byt také trpí nedostatkem výšky pro umístění vysokých šatních skříní. Střední prostor je jakési neurčité území, které nemá žádnou funkci, působí tak nezabydleně. Zatím může sloužit pro umístění dětských hraček, sportovních potřeb a podobně, do budoucna však toto využití nebude potřeba.

Stávající stav

Stávající stav

Varianta 1

První řešení počítá se zmenšením stávajícího WC, kotel se tak dostává na chodbičku vedoucí k půdnímu prostoru. Jídelní stůl je přemístěný pod dvojici střešních oken, chladnička do niky vzniklé prodloužením stěny a odstraněním šikmé stěny proti vstupním dveřím. Neurčitý střední prostor však nadále zůstává.

Varianta 1

Varianta 1

Varianta 2

Druhé řešení počítá s možností využití půdního prostoru pro prádelnu-komoru s pračkou a vysokými skříněmi.

Varianta 2

Varianta 2

Varianta 3

Poslední varianta předpokládá výraznější změnu dispozice, přestože si to majitelé v zadání nepřáli. Přemístěním vstupních dveří a posunutím kuchyně ke středu bytu se ale podařilo využít prostor ve střední části bytu.

Jídelní stůj je umístěný u velkého francouzského okna s výhledem ven, kuchyně pod dvojici střešních oken, „protilinka“ umožňuje případné umístění varné desky, barový pult funguje i jako snídaňový a současně odděluje opticky kuchyni od obytného prostoru.

Varianta 3

Varianta 3

Pro chladničku se našel prostor v místě původních dveří. Posunutím kuchyně vznikla nová místnost - pracovna nebo technická místnost. Případně je možné tuto místnost rozšířit do půdního prostoru a po doplnění střešním oknem vznikne další pokoj.

Autor:




Nejčtenější

Stavba je od roku 1975 památkově chráněná. Výškový dům je nyní na prodej za dva...
Unikátní dům. Betonovou věž si před 138 lety postavil výstřední soudce

Věž Sway Tower vysoká 66 metrů z roku 1879 stojí v anglickém přístavním městě Lymingtonu. Pokud milujete netradiční bydlení, výšky a daleké výhledy do krajiny,...  celý článek

V přízemním domku uprostřed krásné přírody žijí mladí majitelé od roku 2015.
Radost z terasy jim „kazí“ slunce a vítr. Čeho je moc, toho je příliš

Postavením domu starosti s bydlením nekončí. Majitelé musí řešit zahradu, ale také místo, kde si užijí zasloužený odpočinek. Ideálním řešením bývá terasa s...  celý článek

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny...
Stylovou restauraci v Michli zdobí zrárna masa a grafika steaků

Pražské architektonické studio mar.s architects se pustilo do proměny restaurace v pražské Michli. Dock House potřeboval po deseti letech provozu atraktivnější...  celý článek

Na střechu nechal majitel instalovat extenzivní zelenou střechu.
Mladí majitelé museli „ukousnout“ kus kopce, aby měli slunce v domě

Najít vhodný pozemek blízko Prahy a za dostupné peníze, to je hodně těžké. Někdy to znamená v mnohém ustoupit nebo udělat náročné stavební úpravy. To potkalo i...  celý článek

Dům postavila společnost Avanta Systeme na klíč za pět měsíců, má užitnou...
Pro sebe si postavili za pár měsíců dřevostavbu, pro psy zděný penzion

Někdo hledá pro svůj dům pozemek s nádherným výhledem na hory, jiný dává přednost rodnému městu. Manželé Dvořákovi mají své preference nastavené úplně jinak:...  celý článek

Další z rubriky

Jídelní stůl přesunuli designéři do kuchyně. Stará dřevěná okenice pochází z...
Jak se staví sen pro ženu, která si v domě udělala psí hospic

Sen být veterinářkou se Elišce nepovedl, ale láska ke koním a psům ji nikdy neopustila. Dnes vede hospic pro staré a nemocné psy. Vsadila na domácí péči, takže...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Obývací pokoj je díky zvětšení průchodu víc spojený s kuchyní. Jídelní stůl se...
Starý dům se proměnil k nepoznání. O desítky let omládl i interiér

Denisa s Petrem měli pár důvodů, proč dát přednost rekonstrukci před novostavbou. Dům po rodičích měl půvab originálu, zahradu i dobrou adresu. Architektka...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.