Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Půdní byt: nejdříve kuchyně za pět tisíc, za pět let pak ušetřili i na designové kousky

  1:00aktualizováno  1:00
Měli štěstí hned třikrát: půdní prostor pořídili výhodně, nevyhovující projekt stihli změnit ještě během stavby a architekti jim navrhli dispozici a vybavení, které lze měnit postupně podle rodinné situace i financí.

Kuchyně po pěti letech - lustr přišel na 3850 korun | foto: Martin Zeman

Pavlovi a Báře se podařilo před pár lety na okraji Brna koupit od realitní kanceláře půdní prostor i s projektem bytu 2+1 s plochou 85 metrů čtverečních za 1,3 milionu korun. Na brněnské poměry skvělá cena.

Realitka dokonce souhlasila s tím, že si mladý pár dispozici bytu upraví po svém. Původní projekt nabízel velký obývací pokoj, kuchyni s jídelnou a jednu ložnici.

Majitelé plány budoucího bytu konzultovali s architekty ze studia oooox, bohužel až po zahájení stavby. Ti rychle zasáhli. Nač vytvářet uzavřené místnosti, kde zkosení stropu výrazně snižuje podchozí výšku, a tedy i využití prostoru.

V případě původního 2+1 by po narození dítěte bylo nutné časem uvolnit ložnici pro dětský pokoj a rodiče by mohli spát v obývací části leda tak na rozkládací pohovce.

Byt na začátku: sedací vaky, kola a červená barva

"Projekt jsme stavebně upravili tak, aby bylo možné v budoucnu s bytem pracovat dál. Na vybavení jsme na přání majitelů hodně šetřili, chtěli co největší prostor, ale za minimální náklady," vysvětluje architektka Radka Zedníková ze studia oooox.

Občas architekt "obtěžuje”

Architekti Radka Zedníková a Jakub Vala doporučili dát přednost otevřené dispozici. Byt rozdělili na veřejnou část s kuchyní a obývací částí, soukromou tvořil velký prostor pod šikminou sloužící zároveň jako ložnice a pracovna.

Obě části oddělil servisní pás netradičně umístěný do středu bytu – šatna, koupelna, toaleta a průchody do soukromé části. V případě přírůstku do rodiny se počítalo s tím, že soukromou část rozdělí příčka v místě plné vazby krovu na dvě místnosti – ložnici a dětský pokoj.

"Bohužel stavitel naší přítomností na projektu nadšený nebyl. Nezabránili jsme tak zbytečně velké toaletě a menší koupelně, tu stavbaři postavili dříve, než počítal stavební plán. Nakonec nám z bytu vyšla dispozice 3+kk, vestavné patro a úložná půda," vysvětluje Radka Zedníková.

Původní kuchyně s výraznou červenou a vyzděnou linkou

Chytré nápady za málo peněz

Největší částky se v interiéru podařilo ušetřit na podlahových krytinách a na kuchyňském vybavení. Jako nášlapná vrstva konstrukce podlahy byly zvoleny dřevoštěpkové desky, metr čtvereční vyšel na 200 korun (bez lakování).

Podlaha ve středovém pruhu a v kuchyni je ze samonivelační betonové stěrky, která stojí také přibližně 200 korun za metr čtvereční. Za barvu je nutné připočíst stejnou částku, ale i tak je to výhodné řešení. Pokud se totiž přestane zvolený odstín líbit, není problém jej změnit.

Obklady byly zvoleny v nadčasové barevnosti

Velká částka se ušetřila na kuchyňské lince, ta byla navržena pomocí stavebních konstrukcí z ytongu, do nichž se vložily pouze police. Jedinou "nábytkovou" položku představovala koupě pracovní desky ze spárovky. Ta našla využití i u barového pultu. Náklady celkem? Sotva pět tisíc korun. Spotřebiče si pak majitelé vybrali třeba i v bazaru a v různých slevách.

Bar v kuchyni nemá nic společného s módní vlnou tohoto vybavení. Pavel s Bárou nechtěli v bytě televizor, dávali přednost kontaktu s přáteli. Proto vznikla kuchyně, kde si může Pavel, který velmi rád a dobře vaří, povídat s návštěvou a společně s ní si dopřát sklenku dobrého vína.

Nábytek chtěl mladý pár koupit hlavně v Ikee, ale architekti u některých položek nesouhlasili. Místo levné pohovky doporučili sedací vaky, s nimiž se snadno manipuluje. Goretexový potah navíc odolává všemu.

Knihovna zůstala z původní koncepce

Pouze na věcech, které měly zůstat v bytě trvale, se nešetřilo. Například kvalitní obklad v koupelně přišel na 450 korun za metr čtvereční. Jeho barevnost měla být nadčasová. Přesně do půdního prostoru vznikly i některé kusy nábytku, třeba atypická červená knihovna, kterou tvoří sestava různě velkých boxů reagujících na šikminu půdy.

Červená barva byla před pěti lety v interiéru dominantní. Doplňovaly ji odstíny šedé a samozřejmě barva dřeva. Občas se objevily kovové prvky – například na levných svítidlech, zase z Ikey. Za vybavení bytu tak před pěti lety majitelé zaplatili kolem 140 tisíc korun, a to včetně knihovny vyrobené na míru.

V obýváku si mladý pár vystačí s minimem nábytku

Byt pět let poté

Po pěti letech se ukázalo, jak byli architekti prozíraví. Původní vyzděnou kuchyni stačilo doplnit o klasické uzavřené skříňky, vyměnila se pracovní deska.

"Spárovka se ukázala jako nevyhovující, kvůli častému kontaktu s vodou došlo k rozpínání desky a vyzděná příčka praskla. Do kuchyně přišla velká lednice, myčka a další spotřebiče podle současných požadavků. Pavel si vyzkoušel, co mu v kuchyni vyhovuje nejvíc," vypočítává Radka Zedníková.

Levné barové židle nahradily pohodlnější čalouněné. Podobně zmizela původní svítidla, místo nichž přišla designová v barevnosti odpovídající novému interiéru v teplých odstínech čokoládově hnědé a světle béžové.

vyzděný základ kuchyňské linky z ytongu zůstal, doplnil jej místo polic nové skříňky

Ani tentokrát však majitelé nesáhli po superdrahém vybavení, třeba lampy za 500 korun nahradil lustr za necelé čtyři tisíce. Odkladní deska pod umyvadlem v koupelně byla vyměněna za odolnější z dražšího materiálu.

Pečlivé sladění tvarů a barev dodává dnes celému interiéru elegantní charakter. Téměř "studentský" vzhled bytu vystřídalo pohodlí a klidnější barevnost. Pět let jasně ukázalo, jak se mění barevné a materiálové preference.

Objevil se tu i dříve odmítaný televizor, přibyly knihy. Původní sedací vaky z obýváku byly vystěhovány, přednost dostala "válecí" pohovka. Došlo i na rozdělení původní soukromé části na ložnici a druhý pokoj, ve vestavném patře vzniklo spaní pro hosty.

Po postavení příčky vzniklo "domácí kino" s velkou odpočivnou pohovkou

Po postavení příčky vzniklo "domácí kino" s velkou odpočivnou pohovkou

Po pěti letech byla vzata na milost i televize

Po pěti letech byla vzata na milost i televize

Body za šikovné detaily

Před pěti lety se tento byt dostal do finále 10. ročníku celostátní přehlídky Český interiér 2005, který organizovalo Design centrum ČR a Česká komora architektů. Interiér bodoval dispozicí i detaily.

Od podnože baru s vynechanými otvory pro nohy pro větší pohodlí, přes zajímavě vyřešené mlynářské schody na galerii pro hosty nebo vyzděné úložné prostory v koupelně.

Na podlaze v kuchyně je betonová stěrka sladěná s výmalbou příčky

Vtipným prvkem jsou také niky v kuchyni či místo obkládaček omyvatelný nátěr (před pěti lety ještě odvážné řešení), ale také otvory ve stěnách "hygienického kubusu". "Jsou opatřené plexisklem, velmi úzké a vysoké. Slouží jako signalizační prvky, že je koupelna obsazena," vysvětluje architektka Zedníková. Otvory totiž směřují do obytných místností.

"Majitelé zvládli po pěti letech dokončit načatou práci s vlastním přispěním. U tohoto interiéru je velmi důležité, že mají silný cit pro design a detail, takže každá změna nebo jakýkoliv doplněk jen úžasně dokreslily to, co jsme stavebně připravili," hodnotí architektka Radka Zedníková.

Na galerii je připraveno spaní pro hosty

Autoři

Pražské architektonické studio oooox se věnuje designu interiérů. Hledá přístupy, které spojují výhody praktických řešení s nápaditým provedením. Realizace interiérů řeší zejména po stavební stránce, snaží se tak vtisknout do každého projektu koncepci již v rovině architektury.








Nejčtenější

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

Další z rubriky

Zbrusu nová jsou na míru vyrobená okna v celém domě a veškeré osvětlení.
Moderna sluší i venkovu. V ikonickém domě se zablácených holínek nebojí

Domek z roku 1964 stojící ve svahu v malé anglické vesničce Ansty je záměrně nenápadný, ale nenudí. Největší pozornost poutá střecha, která skvěle kopíruje...  celý článek

Zastřešení terasy nejen umožňuje posedět venku i při lehkém dešti, ale má i...
Po čem Češi touží: vlastnit dům se zahradou a levným vytápěním

Dvě třetiny Čechů by chtěly bydlet ve vlastním domě se zahradou nebo blízko přírody. Jenže realita bývá jiná. I proto je v poslední takový zájem o byty s...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.