Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Půdní byt, kde motory hýbou s nábytkem i televizorem podle přání

  1:00aktualizováno  1:00
Šikminy, lichoběžníky, chybějící pravé úhly. Tím vším oplývá půdní byt v činžovním domě z první republiky. Jako bonus nabízí ovšem pohyblivé pracovní plochy v kuchyni nebo televizor, který dálkový ovladač spustí do skříňky.

Jeden prostor slouží jako obývací, jídelní i kuchyňská část. | foto: Jaroslav Kvíz

Původně byl půdní byt na brněnském činžáku z první republiky postavený pro někoho jiného, nakonec jej však koupila rodina se dvěma dětmi. Nadchl je. 

Fotogalerie

Teprve po nastěhování je euforie z velkého prostoru (180 m2 obytné plochy a 70 m2 teras) a nepravidelná dispozice se spoustou šikmin, tak odlišné od panelákové uniformity, kde bydleli, trochu zaskočily.

A nejen je. I kuchyňské studio, které mělo vyrobit kuchyni na míru. Z předloženého návrhu tak byli majitelé trochu nesví, proto požádali o jeho posouzení architekta Hynka Maňáka ze studia Maniac interier.

Ten raději připravil své oponentní řešení, které víc respektovalo jak dispozici a možnosti bytu, tak fakt, že v rodině rádi vaří a neméně rádi společně stolují a scházejí se u dobré hudby. 

Majitele jeho návrh oslovil. Tím začala proměna atypického bytu s náročnou dispozicí na interiér na míru. Po pěti letech postupného budování ještě stále není hotový.

Díky nastavitelné výšce se snadno vytvoří barový pult.

Díky nastavitelné výšce se snadno vytvoří barový pult.

Základem kuchyňského řešení se stal prostorový pult s nastavitelnou výškou

Prostorový pult s nastavitelnou výškou pracovní plochy

Základem kuchyně se stal pult

"Návrh kuchyně se musel vypořádat s problematickým koutem pod šikminami půdní vestavby se střešními okny a ocelovým sloupem krovu, jež nešel samozřejmě odstranit. Nepříznivé bylo také umístění kuchyně vůči přístupové cestě návštěv do obytného prostoru," popisuje architekt Maňák.

Základem jeho řešení se tak stal prostorový pult navazující na sloup. Plní funkci optického odstínění od obytné části a průchodu od vstupu do bytu. Návrh obsahoval také "zkratku" z kuchyňské části do střední části s jídelním stolem, kterou postrádal (kromě jiného) návrh kuchyňského studia.

Studio Maniac interier nabídlo majitelům v té době (2006) hodně revoluční řešení, a to výškově stavitelnou kuchyňskou pracovní plochu u prostorového pultu. Ten tak může reagovat podle aktuální potřeby: ve snížené poloze se zvětší pracovní i odkladní plocha (k nezaplacení například o Vánocích), ve zvýšené poloze barový pult opticky odstíní vlastní pracovní části kuchyně.

Výška pultu je díky standardním lineárním motorům volitelná. A protože je mezi partnery poměrně velký výškový rozdíl, každý si jej nastavuje podle sebe.

Pod střešními okny je umístěna digestoř výsuvná z pracovní plochy.

Pod šiknými střešními okny je umístěna digestoř výsuvná z pracovní plochy.

Ve zbývající části kuchyně využil architekt Maňák digestoř výsuvnou z pracovní plochy. U ní prodloužil totiž její hloubku a odsavač umístil pod šikmá střešní okna. Součástí realizace kuchyně tak byly i stavební úpravy pro potřebné odvody odvětrání.

Pevná pracovní plocha je výškově členěna. "Mycí centrum je zvýšené, snížené je naopak varné centrum, samozřejmostí je trouba ve výšce očí. Spížní skříň umožňuje vedle lepšího přehledu i pohodlný přístup k uloženým potravinám," vypočítá architekt Maňák.

Stříkané MDF desky doplnil materiál Corian na pracovních deskách. A také další vychytávky, od praktické malé roletkové skřínky až po držák na vál na vnitřních dveřích spíže. "Je důležité, aby vše bylo v kuchyni snadno dostupné a po ruce, vedle ergonomie i kvůli rychlému a snadnému úklidu," říká Hynek Maňák.

Architektovi Maňákovi se podařilo navrhnout praktickou spíž, která nahrazuje

Architektovi Maňákovi se podařilo navrhnout praktickou spíž, která nahrazuje drahé výsuvné systémy spižních skříní.

Obývák pro milovníka hudby

Kovové sloupy krovu komplikují život i vzhled prostoru. "Děláme, že tu nejsou," usmívá se majitelka, která si užívá hlavně barový pult.: "Když jsem tu sama, opřu si tu knížku nebo časopis a čtu si."

Její manžel je náročnější. Jako nadšený audiofil si přál prostor na své milované LP desky i hudební aparaturu. Ta měla ovšem na přání ženy "zmizet" někde za dvířky. Proto studio Maniac interier přišlo se speciální skříňkou, která umožňuje ovládání jednotlivých komponentů i při zavřených dvířkách.

Může se hodit

Uvažujete o koupi bytu? Z pestré nabídky na Reality.iDNES.cz si určitě vyberete.

Pod otevřenými regály na vinylové desky jsou umístěny mobilní kontejnery s čalouněnými sedáky, které lze v případě potřeby vysunout a použít jako pufy. Televizor byste tu hledali marně. Nebo přesněji: zbytečně do doby, než si někdo bude chtít pustit třeba nějaký dobrý film.

Uprostřed dispozice byla umístěna nižší skříňka, která odděluje sedací a jídelní části obytného prostoru. Ze strany jídelního stolu je komoda pro umístění doplňků pro stolování, ze strany sezení slouží pro archiv CD. Když chce někdo sledovat televizní program nebo film, stačí, když na dálkovém ovladači stiskne příslušné tlačítko. Televizor "vyjede" nahoru.

Když se televizor nevyužívá,

Když se televizor nevyužívá, "mizí" ve skříňce.

Televizor se do skříně zasouvá, ta současně odděluje sedací a jídelní části

Televizor se do skříně zasouvá, ta odděluje sedací a jídelní části obytného prostoru.

"Rádi tyto mechanismy používáme tam, kde mají opodstatnění a zkvalitňují využití prostoru," prozrazuje architekt Maňák. V tomto případě to znamená, že bez televizoru zůstává ničím nerušený výhled přes celý prostor, "vysunutý" přístroj už představuje ve vztahu k jídelní a kuchyňské části určitou překážku.

Autor

Ing.arch. Hynek Maňák
* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia -  GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Externě učí na Fakultě nábytku, designu a bydlení Mendelu Brno.

Systém dvou výšek se uplatnil i u čtvercového stolku, který nabízí ve spodní části praktický odkladní prostor.

Absence pravých úhlů

Profesor geometrie by byl z různých úhlů v bytě možná nadšený, ale pro běžné užívání je absence pravých úhlů hodně náročná. V ložnici rodičů ji studio Maniac interier využilo po svém: do nepravidelného rohu architekti navrhli šatnu, která se po uzavření tváří jako běžná vestavná skříň.

Teprve po otevření skládacích dveří zjistíte, že máte k dispozici přehledně řešenou velkou šatnu, kde se snadno udržuje pořádek. "Chtěli jsme co nejlépe využít kubaturu té 'kapsy'," vysvětluje architekt Hynek Maňák.

Ložnice rodičů se šatnou v rohu

Ložnice rodičů se šatnou v rohu

Ložnice rodičů se šatnou v rohu

Ložnice rodičů se šatnou v rohu

Že šikminy umí znepříjemnit život, se majitelé přesvědčili i u takové drobnosti, jako jsou závěsy v pokoji syna. Je orientovaný na jihozápad, takže přesluněný. Najít prodejce garnýžového systému, který dovolí použití závěsů, znamenalo podle majitelky docela pořádné hledání. Pro jistotu má pokoj syna (jako jediný) nainstalovanou i klimatizační jednotku.

Předsíň s vychytávkami

Zatímco po původních majitelích zbyl v předsíni efektní prosklený světlík s osvětlením, architekt Maňák se musel vypořádat s nepravidelnou dispozicí a absencí pravých úhlů. Všechny skříňky a police jsou proto vyrobené na míru v příjemné světle vanilkové barvě z odolného lamina.

Své místo tu dostal i kočičí záchod pod závěsnou skříňkou. Nad ní je zavěšená  nástěnka s mělkou skříňkou, aby bylo kam ukládat klíče i vzkazy. Systém skrývá i trochu nešťastně umístěný rozvaděč.

Pokoj syna je orientovaný na záapd, proto má jako jediný klimatizaci, šikminy

Pokoj syna je orientovaný na západ, proto má jako jediný klimatizaci, šikminy komplikovaly i instalaci závěsů.

"Byt vznikal postupně. Začali jsme dispozičními návrhy jednotlivých pokojů, jejichž výsledkem bylo rozhodnutí odstranit palandy v ložnicích, které zde původní majitel nechal umístit. Nábytek se tak realizoval postupně, manželé si potřebovali finančně trochu oddychnout," vysvětluje Hynek Maňák.

Majitelé si sami vybrali podlahy nebo barvu výmalby, k interiéru přistupují jako k živému organismu, který se postupně mění. Časem přijde na řadu i koupelna, jejíž původní šedé obklady se majitelka snažila trochu "rozsvítit" žlutou barvou závěsů.

Pod zavěšenou skříňkou v předsíni má své

Pod zavěšenou skříňkou v předsíni má své "parkoviště" kočičí záchod.

"V bytě je nás stále plno, na návštěvu přijíždí často maminka, za dětmi jezdí kamarádi. Každý tady má ale své místo a klid, když po něm zatouží, to jsme od velkého bytu chtěli," říká majitelka.





Nejčtenější

Kuchyňskou linku designérky zredukovaly pouze na spodní skříňky. Je zde plně...
Jak se staví sen pro ženu, které zůstal jen vybydlený byt

V Otvovicích všichni znají nejen Lucii Bílou, ale také nemocnou Zdeňku. Roztroušená skleróza ji trápí už skoro dvacet let a invalidní důchod není právě zdrojem...  celý článek

Návštěvy nejvíce obdivují velkolepé prostory, původní nábytek a výzdobu.
Sedmipokojová rezidence pražských primátorů je od roku 1928 v knihovně

S významnou státní funkcí se pojí i důstojné bydlení. Prezident se nastěhoval do Lumbeho vily, premiér využívá Kramářovu vilu, primátorka hlavního města má k...  celý článek

Bill věří, že se mu podaří všechny knihy přestěhovat a k prodeji nabídne pouze...
Dům pro vášnivé čtenáře je na prodej s knihovnou pro 10 tisíc svazků

Jane a Bill Moyleovi shromáždili během svého života velké množství knih. Jejich dům nedaleko anglického města Kington se postupně zaplnil deseti tisíci svazky....  celý článek

Z visuté terasy je nádherný výhled na řeku a okolí.
Mají visutou terasu a kamenné schody. Ty zničily záda i kamarádům

Na stavbě domu se často podílí celá rodina i spousta přátel, jsou však okamžiky, kdy se bez této pomoci neobejde ani zdánlivě jednoduchá stavba terasy. To je i...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Další z rubriky

S hvězdami chodí spát a vstává se sluncem. Čtvrtinu Mikova domu totiž zabírají...
Vydělával 4,5 milionu ročně a žil v obří vile. Teď je šťastný v minidomku

Profesionální sport, tučná výplatní páska a odpovídající životní styl. Takový byl i nyní čtyřiačtyřicetiletý americký snowboardista a fotograf Mike Basich....  celý článek

Centrem celého bytu je kuchyňský ostrůvek, z něhož vybíhá i deska jídelního...
Moderní loft ve staré pražské továrně aneb využitá architektura

Proměna industriálních budov na bytové domy patří zejména ve velkých městech k velmi žádaným. To platí i o bývalé pražské továrně ETA Regula, kterou v roce...  celý článek

Mladá právnička si koupila přízemní byt v holešovickém činžáku na Praze 7....
Přes den právo, v noci tanec. Skvělá proměna bytu s jedním oknem a tyčí

Mladá právnička si koupila přízemní byt v holešovickém činžáku na Praze 7. Prostor o rozloze 60 metrů čtverečních nutně potřeboval rekonstrukci. Majitelka...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.