Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

První dům se jim nepovedl, druhý pokus vyšel díky spolupráci s architekty

  1:00aktualizováno  1:00
Vysněný dům si mladá rodina pořídila až napodruhé. První pokus totiž nevyšel. Řadový rodinný dům v blízkosti rušné pražské silnice - navíc typový projekt - přestal po narození dětí jejím potřebám brzy vyhovovat. Druhý dům si proto nechali navrhnout na míru u architektonického studia.

Stavba má díky nízkému sklonu střechy dvě plnohodnotná podlaží | foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk

Ke spolupráci přizvali architektonické studio di5 architekti inženýři. Přáli si, aby jejich dům na okraji Prahy působil navenek přátelsky a uvnitř vyzařoval příjemné teplo, proto preferovali přírodní dřevo.

To je zde opravdu využito v hojné míře, nejen v interiéru, ale i v exteriéru. Vnější fasádu zajímavě člení smrkový obklad, který je v souladu s rámy dřevěných eurooken, ze dřeva jsou kromě krovu i některé další konstrukční prvky.

Zvenku dům vypadá solidně, klasicky, za jiných okolností by měl pravděpodobně rovnou střechu, výsledná šikmá střecha byla dána požadavkem stavebního úřadu, který v této lokalitě lpěl na tomto tvaru. O to hravěji a neotřeleji je ovšem řešen uvnitř.

Velký přesah střechy na západní straně stíní okna ložnic

Velký přesah střechy na západní straně stíní okna ložnic

Moderní řešení interiéru

Dispozice domu odpovídá zvyklostem – do přízemí je situován hlavní obytný prostor, tedy kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem. Výrazným interiérovým prvkem je zde knihovna s vestavěným akváriem, která velkou místnost opticky člení.

Majitelé chtěli mít jídelnu jako chytrou horákyni – vůči obývacímu prostoru schovanou neschovanou, proto architekti navrhli interiéru přímo na míru vzdušnou knihovnu.

Součástí přízemí je také nezbytná technická místnost, v níž je umístěno "srdce“ dodávající energii objektu – tepelné čerpadlo systému země-voda.

Knihovna zhotovená na míru z MDF desek rozděluje velký společný prostor na jídelní část a sezení

Knihovna zhotovená na míru z MDF desek rozděluje velký společný prostor na jídelní část a sezení

Jde samozřejmě o velmi úsporný systém, nicméně investiční náklady jsou zatím stále vysoké. Pořízení tohoto druhu vytápění tak bývá spíše výrazem záměru majitelů topit ekologicky, protože doba návratnosti je v tomto případě dost dlouhá.

Podkroví je takzvaně noční a klidové, jsou zde ložnice dětí i rodičů, pracovna a příslušenství. Dětské pokoje jsou řazeny vedle sebe, vestavěné skříně se neotevírají do obytných místností, ale do chodby, aby v pokojích nepůsobily rušivě.

Interiér druhého patra těží z toho, že má stavba šikmou střechu, vynikne tu estetický účinek struktury přírodních dřevěných palubek.

Postel v ložnici rodičů nabízí krásný výhled do zahrady

Postel v ložnici rodičů nabízí krásný výhled do zahrady

S důrazem na detaily

Ačkoliv dům působí v exteriéru víceméně tradičně, interiér je pestrý, majitelé se nebáli použít barevné podlahy, barevné mozaiky a podobně. Podlahy v celém domě vyjma obytného prostoru jsou epoxidové lité.

Původně bylo ve hře i barevné linoleum, nakonec se však architekti s majiteli dohodli na nápadité barevné hře s litou podlahou.

Za pozornost ve vybavení domu stojí také Hot Spot, vířivka umístěná v intimní části zahrady, odcloněné od ulice garáží. Původně zde měl být bazén, ale aby mohl být využíván celoročně, rozhodli se majitelé pro vyhřívaný masážní bazének, který je krytý vysouvací dřevěnou zateplenou palubou, takže voda zůstává déle teplá.

V koupelnách zkombinovali architekti lité podlahy s keramickým obkladem

V koupelnách zkombinovali architekti lité podlahy s keramickým obkladem

Majitelé jsou spokojeni: "Nový dům zcela naplnil naše očekávání, jsme v něm velmi spokojeni. Vyhovuje nám jeho velikost, která dopřává všem příjemné soukromí, ale neplýtvá místem a nepodněcuje k hromadění věcí."

Oceňují i praktické řešení úložných prostor v chodbě. "Jsme spokojeni i s fungováním tepelného čerpadla a zejména s chladícím efektem stropů, které v létě sníží teplotu vzduchu až o 4 °C. Osvědčil se nám i venkovní bazén s posuvným krytem, na kterém se děti rády vozí," tvrdí majitelé.

Dětský pokoj je v uklidňující barevnosti

Dětský pokoj je v uklidňující barevnosti

Technické údaje

Užitná plocha: 268 m2

Stavební materiál: zdicí systém Porotherm, dřevěný krov, dřevěná eurookna s izolačními dvojskly

Vytápění: ústřední, zdroj energie tepelné čerpadlo země-voda, rozvody v podlaze + radiátory

Podlaha: lité epoxidové stěrky

K jídelnímu stolu si majitelé vybrali kvalitní židle z Vitry

K jídelnímu stolu si majitelé vybrali kvalitní židle z Vitry

Autoři

di5 architekti inženýři

Ateliér di5 vznikl v roce 1997. Zaměřuje se na navrhování rodinných a bytových domů, administrativních staveb a urbanistických celků, návrhy zahrad a designu ve všech fázích, od studie až po realizaci projektu včetně autorského dozoru.


Více se dočtete v časopise Můj dům č. 6/2009.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.