Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proměna kuchyně a koupelny za 640 tisíc korun. Na podlaze mají litou pryskyřici

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina bydlí v panelákovém bytě čtyři roky. Ačkoli po nastěhování místnosti alespoň trochu zrekonstruovali, dílo dlouho nevydrželo. Několikrát už na ně přiběhl soused, že ho vytopili. Stačilo, aby děti při koupání cákaly a voda byla o patro níž.

Kuchyně po proměně | foto: Prima

"Bydlet se tady dá, ale není to ono," tak zhodnotili stav bytu majitelé. Přiznávají, že před stěhováním udělali jen menší rekonstrukci - bourali příčku, tapetovali, malovali a natírali.

Původní umakartové jádro a dispozice typické pro panelákové byty zůstaly. S nimi pomohli až designéři pořadu Jak se staví sen Kamila Douděrová a Ladislav Rendl (Prima 7. června v 21:20).

Kuchyně před proměnou

Kuchyně před proměnou

Bourání jádra - návod i pro ostatní

Za dispoziční uspořádání kuchyně dostali majitelé od odborníků pochvalu - designéři nábytek postavili prakticky stejně. Naopak rodina ví, že výběr kuchyňské linky nebyl správný - spousta otevřených polic se stala místem, kde se usazoval prach a mastnota.

Odborníci viděli i další chyby. Horní skříňky v kuchyni byly každá jiná, což spolu s otevřenými policemi a desítkami kořenek a hrnečků prostor tříštilo a zmenšovalo. Podobně nesourodě vypadala podlaha - za vchodovými dveřmi leželo PVC, v chodbě koberec a v kuchyni, koupelně a na toaletě bylo opět PVC.

Otevřené police nejen v rohu linky prý byly stále pokryté vrstvou prachu a mastnoty

Otevřené police nejen v rohu linky prý byly stále pokryté vrstvou prachu a mastnoty

Chladničku a vysokou skříň umístili na stejné místo i designéři

Chladničku a vysokou skříň umístili na stejné místo i designéři

Největší problém, který hrozil i úrazem, však představovaly dveře do koupelny a na toaletu. Pokud se otevřely, nedalo se projít chodbičkou. Ta je oblíbeným místem na hraní a běhání dvou malých holčiček a hrozilo, že jednou někdo otevře nečekaně dveře z koupelny a právě slečnám přímo do cesty.

Posuvné dveře - záchrana panelákových bytů?

Stavební práce tentokrát tvořily největší položku v ceně proměny, přišly na dvě stě tisíc korun. Designéři nechali zbourat původní jádro a koupelnou s toaletou nově vyzdili, navíc je rozšířili o místo, které před tím zabírala vestavná skříň vedle vstupních dveří.

Koupelna před proměnou

Koupelna před proměnou

Původní toaleta

Původní toaleta

Oddělenou toaletu a koupelnu zachovali, nařizují to předpisy. U čtyřčlenné rodiny je to i praktičtější. Zvolili k nim ale posuvné dveře. Ty zajíždějí do speciálního pouzdra ukrytého ve stěně.

"Uvnitř pouzdra je kapsa, do které dveře zajíždějí. V tomto případě jsme vybrali takové, do něhož mohou zajíždět hned dvoje dveře - z koupelny i toalety," říká Kamila Douděrová.

Žebřiny v chodbě už majitelé nechtěli

Žebřiny v chodbě už majitelé nechtěli

Otevřené dveře do koupelny nebo na záchod způsobovaly kolizi na chodbě

Původní koupelna a WC

Toto řešení nezabírá žádné další místo v prostoru, nepřekáží v chodbě a nehrozí, že by se o ně děti bouchly. Navíc nikde není žádný práh ani kolejnice, a tak vznikl bezbariérový přístup do koupelny. Autoři proměny zvolili bílé dveře, které lépe splynou s okolní zdí.

Další stavební úpravy si vyžádaly i stropy, kde byly vidět praskající spáry mezi panely. "Opravovat je by bylo příliš komplikované, proto jsme stropy v celém prostoru zakryli sádrokartonovými podhledy, nad kterými nám vznikl ještě prostor pro umístění elektroinstalace," vysvětluje Ladislav Rendl.

Do koupelny a na záchod vedou posuvné dveře, chodbou lze procházet bez problémů

Do koupelny a na záchod vedou posuvné dveře, chodbou lze procházet bez problémů

Podlaha, kterou jen tak někdo nezná

Majitelé si nepřáli do bytu nic extravagantního a lesklého, aby nemuseli neustále chodit s čisticími přípravky a leštit dvířka. Autoři proměny jim to vyplnili. Tedy až na jednu výjimku, kterou je podlaha.

V celém prostoru, tedy od vstupních dveří přes chodbu, koupelnu a toaletu až po kuchyni, použili litou pryskyřici. "Po odstranění starých podlah jsme podklad vyrovnali a na něj dali litou podlahu z pryskyřice a hrubého písku. Pryskyřice je tam proto, aby byla teplá, když jsou v bytě malé dětí, hrubý písek ji zase zdrsní, takže neklouže," popisuje Ladislav Rendl.

Koupelna po proměně

Koupelna po proměně

Bílé jsou i stěny. Koupelnu a toaletu nechali designéři obložit bílým obkladem Combi o velikosti 30 x 60 cm s kalibrovanou hranou, který lze klást téměř beze spár. Prostor tak vypadá elegantně a hlavně není třeba čistit spáry.

Aby místnosti nepůsobily příliš sterilně, zdobí je pás kamenného obkladu, ten najdete jak v koupelně, tak v chodbě i kuchyni. Obklady překvapivě chybí za pracovní deskou. Zeď je tady vymalovaná latexovou barvou, kterou lze bez problému mýt.

Stěny jsou obložené bílými kalibrovanými dlaždicemi 30 x 60 cm kladenými jen s malou spárou, stěnu zdobí opět kámen

Stěny jsou obložené bílými kalibrovanými dlaždicemi 30 x 60 cm, nechybí ani kámen

Na toaletu použili designéři závěsnou záchodovou mísu

Na toaletu použili designéři závěsnou záchodovou mísu

Lesklé skříňky, na které děti nedosáhnou

V kuchyni designéři zachovali původní rozestavění nábytku, jen otevřené police nahradili uzavřenými skříňkami a volně stojící spotřebiče vestavnými. Je to praktičtější na úklid a zároveň prostor vypadá jednoduše a čistě.

Protože kuchyně není zrovna velká, hodil se sem bílý lesklý nábytek, který prostor nezmenšuje, spíš naopak. Majitelé ale mají rádi přírodní materiály a navíc se báli lesklých dvířek a na nich otisků dětských rukou, a tak zvolili designéři kompromis.

Otevřené skřínky nebo police v kuchyni nenajdete

Otevřené skřínky nebo police v kuchyni nenajdete

Bílé lesklé police sice v kuchyni jsou, ale pouze u vysokých skříní za dveřmi a také u horních skříněk, kam na ně holčičky ještě dlouho nedosáhnou. U těch nejpoužívanějších dole zvolili dezén švestkového dřeva.

K jídelnímu stolu koupil designérský tým plastové židle, s nimiž díky jejich nízké hmotnosti mohou snadno hýbat i malé děti. Případné zašpinění se jen otře.

Ve vysoké skříni za dveřmi jsou umístěné vestavné spotřebiče

Ve vysoké skříni za dveřmi jsou umístěné vestavné spotřebiče

Boj o špunt končí

Nová koupelna se zvětšila o prostor, který byl v původních dispozicích přisouzen vestavné skříni vedle dveří. Proto se sem vešla vana a umyvadlo, za polopříčkou je ukrytá pračka.

"Vanu jsme zvolili klasickou obdélníkovou, která zabírá méně místa než rohová, i když spousta lidí si stále myslí opak," říká Kamila Douděrová. Autoři proměny zvolili typ Duo s odpadem uprostřed. Podle maminky tak konečně nebude řešit každý večer konflikty, která z děvčátek bude sedět na špuntu.

V rohu za vanou vznikla odkládací plocha na tělovou kosmetiku

V rohu za vanou vznikla odkládací plocha na tělovou kosmetiku

Vana je doplněná i pevnou skleněnou zástěnou, kterou ocení dospělí při sprchování. Voda nebude stříkat kolem. Zvětšením koupelny také vznikl vedle vany poměrně velký vyzděný prostor na odkládání kosmetiky a mycích potřeb.

Umyvadlo je posazené na uzavřené skříňce, nabízí se tak odkládací prostor kolem umyvadla i uzavřená skříňka, kterých není v koupelně nikdy dost. Závěsná toaleta je doplněná prkénkem a poklopem s brzdou, které se pomalu sklápí. Nehrozí tak ani rána, ani přiražené prstíky.

A co na to majitelé? Zatímco ze zařízení byli nadšeni od samého počátku, podlaha je překvapila. Ale jak dodali, jak oni, tak návštěvy si postupně zvykají. A dali za pravdu designérům, že litá pryskyřice není ani studená, ani neklouže.

Stěna zdobí kamenný obklad

Stěna zdobí kamenný obklad

Designový věšák za dveřmi šetří místo

Designový věšák za dveřmi šetří místo

Náklady

Kuchyňská linka 39 740 Kč
Spotřebiče 81 556 Kč
Vybavení koupelny 96 000 Kč
Stavební práce 195 500 Kč
Podlaha a stavební materiál 184 521 Kč
Nábytek 22 131 Kč
Dekorace a osvětlení 21 737 Kč

Celkem 640 685 Kč

Autoři:


Témata: Návštěvy


Nejčtenější

Grand designér roku: studio deFORM - Jakub Pollág a Václav Mlynář, interaktivní...
Czech Grand Design: korunku ze střepů získali nejlepší tvůrci

Jedenáctý ročník soutěže Czech Grand Design zná své vítěze. Ze 116 nominovaných autorů v deseti kategoriích si ti nejlepší odnesli z pražského Stavovského...  celý článek

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Rekreační areál Kraví hora
Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm...  celý článek

Nemovitost, která nebyla 50 let na realitním trhu, má obytnou plochu 27 metrů...
Za domek velký 27 metrů čtverečních dal nový majitel 23 milionů korun

O bydlení na Britten Street v londýnské čtvrti Chelsea je velký zájem. Není tedy divu, že i za tento malý domek, zaplatil nový majitel 713 823 liber, v...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.