Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proměna bytu s designéry: u dětské postele uřízli nohy, rodičům pověsili nad lůžko list gingo biloby

  1:00aktualizováno  1:00
Rodina s dvěma dcerami se přestěhovala z malého bytu 1+1 do velkého 3+1. Rodiče si mohli konečně dovolit vlastní ložnici a děti získaly také svůj prostor. Jenže zařízení z původního bytu nestačilo. Pomohli až designéři.

Každá z dívek má už vlastní pracovní stůl | foto: Prima

Nový byt byl vlastně starý. Dědeček paní Gábiny jej stavěl ještě jako člen družstva. Postupně se v něm vystřídaly čtyři generace. Nyní jej maminka přenechala dceři.

Rodina do velkého bytu potřebovala novou postel, v žádném pokoji nebyly šatní skříně, dětem chyběly úložné prostory na hračky. Situaci naštěstí usnadnila výhra v konkurzu do pořadu Jak se staví sen. Všechny starosti tak mohli přenechat profesionálům (první díl 7. série televizní show vysílá Prima v pondělí 15. března v 21:20).

Skřínky na hračky chyběly, musely stačit plastové boxy

Skřínky na hračky chyběly, musely stačit plastové boxy

Většinu místa v dětském pokoji zabíraly postele ze starého bytu

Většinu místa v dětském pokoji zabíraly postele ze starého bytu

Tři základní chyby k řešení

Designéři Anna Lacová a Jan Ranný vytkli interiéru tři zásadní chyby. Vadili jim nepěkné mapy po proteklé vodě na stropě, vysoké postele v dětském pokoji zabíraly většinu prostoru a v obou místnostech chyběl jakýkoli úložný prostor.

Skvrny na stropě se podařilo odstranit při malování. Stačilo místo nastříkat sprejem proti plísni a olupující barvu oškrábat. Pod bílou nátěrovou hmotou se "mapa" znovu neobjevila. Zcela beze změn tentokrát zůstaly rozvody elektroinstalace i podlaha – v místnostech totiž byly krásně zachovalé původní parkety.

V ložnici měli rodiče jen postel

V ložnici měli rodiče jen postel

Oblečení bylo vyskládané na zemi v úhledných hromádkách

Oblečení bylo vyskládané na podlaze

Dětský pokoj v bílém

Designéři se rozhodli využít staré patrové postele. Jen jednu musel truhlář výškově upravit, obě pak nastříkal na bílo, aby ladily s ostatním zařízením v místnosti.

"Většinu prostoru v dětském pokoji zabírají vysoké postele a i když děti v tomto věku potřebují ještě hodně spát, rozhodně by v pokoji měly mít místo i na jiné činnosti," hodnotí chyby v původním řešení místnosti designérka Anna Lacová.

Dětský pokoj po proměně

Dětský pokoj po proměně

Autoři proměny se však kvalitních na míru vyrobených postelí nevzdali. Tím, že jednu zkrátili na klasickou výšku a zasunuli ji kolmo pod vysokou, získali spoustu místa. Do pokoje se jim vešly jak dva psací stoly – po každé straně okna jeden - tak otevřená knihovna i několik skříněk a dva prádelníky.

Anna Lacová a Jan Ranný volili nábytek v nadčasové bílé barvě, aby dívkám vydržel až do dospělosti. Dívčí ráz mu dodávají úchytky v podobě barevných kytiček, které lze později snadno vyměnit za "dospělácké".

To platí i pro tapety. V pokoji jsou použité dva druhy, vždy jde ale o proužky ve stejných barvách. Na jedné stěně jsou užší pruhy nalepené vodorovně. Místnost tak vypadá při vstupu delší, než ve skutečnosti je. Na druhé zdi vedou pruhy svisle, čímž prostor opticky zvyšují. To byl vzhledem k vysoké posteli, které zde v rohu stojí, také žádoucí efekt.

Nábytek zvolili designéři nakový, aby mohl s dětmi "růst" dlouhá léta

Nábytek zvolili designéři nakový, aby mohl s dětmi "růst" dlouhá léta

Pruhy zdobí i kusový koberec na zemi, s interiérem ladí žluté záclony. Designéři v místnosti zachovali i původní obrázek psa, který měly dívky nalepený na stěně. Jen ho nechali zarámovat.

Co přináší gingo biloba

Ložnici zařizovali designéři zcela nově. Nejenže postel byla stará a rozvrzaná, ale také široká. Stačilo do nového prostoru zvolit o pár centimetrů užší a zbylo zde místo na velkou šatní skříň.

Ložnici rodičů dominuje dřevotřísková dekorace – podsvětlený list gingo biloby

Ložnici rodičů dominuje dřevotřísková dekorace – podsvětlený list gingo biloby

Korpus skříně je typizovaný a tedy mnohem levnější, než kdyby se vyráběla celá na míru. Na zakázku vznikla přední dvířka a viditelná boční stěna, a to v dezénu světlého dřeva zebrano, které si majitelé přáli. Ze stejného materiálu je i postel a poličky vedle dveří na balkon, jež majitelům poslouží jako knihovna.

Zařídit byt bez nějaké "výstřednosti" však designéři nedokážou, a tak za čelo postele pověsili list gingo biloby. "Chtěli jsme ukázat, že si každý může dopřát jednoduchý a zajímavý výtvarný prvek," konstatuje Anna Lacová.

Vyrobit podobnou dekoraci není opravdu těžké, je to na míru vyříznutá dřevotřísková deska natřená obyčejnými barvami na stěny. Proto list barevně ladí i s barvou zdi kolem balkonových dveří. Motiv gingo biloby se opakuje i na obrázcích naproti posteli.

Po zúžení postele se do ložnice vešla i velká skříň

Po zúžení postele se do ložnice vešla i velká skříň

Zelená také působí jako barevný akcent v ložnici, která je celá zařízená do různých odstínů hnědě – kromě dřevěných parket a nábytku zdobí pokoj světle hnědé pruhy tapety na jedné stěně, tato barva se opakuje i na přehozu přes postel nebo na závěsech.

V tomto díle majitelé vyjadřovali nad prací designérů upřímné nadšení. Dívky jásaly jak nad novým pokojem, tak hlavně nad křečkem, kterého dostaly jako dárek. Radost měli i rodiče.

Prostor kolem balkonových dveří vyplnily poličky na knihy

Prostor kolem balkonových dveří vyplnily poličky na knihy

Když k nim tým pořadu Jak se staví sen zavítal po několika týdnech – to je novinka této řady – nic se v místnostech nezměnilo. Jen rodiče přiznali, že si nechali dodělat u truhláře zásuvky k nočním stolkům. Ty jediné jim chyběly, aby byl prostor dokonalý.

Náklady

Stavební práce 12 100 Kč
Atypický nábytek 90 000 KČ
Ostatní nábytek 29 500 Kč
Osvětlení 4 600 Kč
Dekorace 7 650 Kč


Celkem 143 850 Kč


Autoři:




Nejčtenější

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Grand designér roku: studio deFORM - Jakub Pollág a Václav Mlynář, interaktivní...
Czech Grand Design: korunku ze střepů získali nejlepší tvůrci

Jedenáctý ročník soutěže Czech Grand Design zná své vítěze. Ze 116 nominovaných autorů v deseti kategoriích si ti nejlepší odnesli z pražského Stavovského...  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Rekreační areál Kraví hora
Bazén na Kraví hoře Brňané kritizují. Vadí jim třeba chybějící tobogán

Stavba bazénu na Kraví hoře v Brně stála přes dvě stě milionů korun a trvala dva roky. Autorům vynesla hned několik prestižních ocenění. Obyvatelé města na něm...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.