Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proměna bytu, která vám vyrazí dech. Nudná opravdu není

  1:00aktualizováno  1:00
Byt ve střešní nástavbě si zařizoval mladý muž ještě za svobodna. Pak se oženil a rychle po sobě přišly tři dcery. Původní zařízení tak přestalo pro rodinu stačit, hlavně v kuchyni nebylo dost místa pro nádobí i zásoby jídla pro pětičlennou rodinu. Pomohlo ostrůvkové řešení.

Velká americká chladnička byla snem Julie | foto: Prima

Kuchyně s nedostatečným úložným prostorem, poškozená varná deska (opravdu stojí za to podívat se do fotogalerie), příliš světla ve dne a málo při umělém osvětlení večer, nesourodé barvy a materiály – tak se designérům jevila kuchyně a obývací prostor v podkrovním bytě v Poděbradech.

Prostor je navíc orientován na jihozápadní stranu, což v horkých a slunečných dnech vyžaduje zastínění. To vše měli vyřešit designéři Simona Fritz a Zdeněk Němec z pořadu Jak se staví sen (Prima 26. října, 21:20).

Uprostřed místnosti stál velký stůl, ke kterému se vešla celá pětičlenná rodina

Uprostřed místnosti stál velký stůl, ke kterému se vešla celá pětičlenná rodina

Fotografie původního stavu vznikly ve dne, byt po proměně se bohužel fotografoval ve 3 hodiny ráno, hned po dokončení. Na změnu měli designéři pouze 48 hodin.

Je otázkou, zda takto rychlé akci prospívá nutnost využívat především sortiment, který poskytuje sponzor soutěže.

Názor si jistě udělá každý sám. Důležité je však to, zda byl splněn základní požadavek proměny, a to vyřešení úložného prostoru a spotřebičů v kuchyni.

Kuchyňskou linku si Martin pořizoval ještě za svobodna

Kuchyňskou linku si Martin pořizoval ještě za svobodna

Málo místa pro pět lidí

Odlupující se dýha na korpusu kuchyně, vypadávající dvířka nebo prasklá varná deska jsou sice v kuchyni nepříjemné, ale mnohem více starosti Julii, matce tří malých holčiček (věk od batolete po školačku), dělal nedostatek místa pro ukládání.

Kuchyně ve tvaru L pořízená pro svobodného muže za svobodna kapacitou úložného prostoru pětičlenné rodině rozhodně nestačila. Zejména v bytě chyběla potravinová skříň nebo chladná spíž. V horkém létě nestačila svým objemem ani kombinovaná chladnička.

Velká americká chladnička byla snem Julie

Velká americká chladnička byla snem Julie

Právě proměna kuchyně se proto stala základem rekonstrukce. K ní pak bylo třeba doladit i obývací pokoj a jídelní kout. Designéři zvolili pro akční a sportovně založenou rodinu i "akční" barevnou kombinaci - červenou, modrou a bílou.

Ve stylu feng šuej

Simona Fritz a Zdeněk Němec se rozhodli ponechat z původního zařízení bytu podlahu, která do nové koncepce barevně ladila, a také pohovku. Ta ovšem dostala částečně nové čalounění.

Zmizel také obklad za pracovní deskou, i když odlepit jej nebylo zrovna jednoduché. Tam, kam přišly nové dlaždičky, to nevadilo. V místě, kde zůstal volná plocha, si řemeslníci pomohli sádrokartonem.

Ostrůvek může sloužit i pro příležitostné stolování, proto i k němu postavili autoři proměny židle

Ostrůvek může sloužit i pro příležitostné stolování, proto i k němu postavili autoři proměny židle

Původní dispozici kuchyně ve tvaru písmene L se rozhodli designéři nahradit ostrůvkem, do kterého umístili varnou desku. Proto bylo třeba v kuchyňské části udělat i nové rozvody elektřiny.

"Díky tomuto řešení má Julie nejen více místa na všechno, ale nemusí být při vaření otočená k rodině zády a může si s ní třeba povídat a také sledovat, co právě děti dělají," nabízí další výhodou ostrůvku Zdeněk Němec.

Čelní plochy kuchyňského nábytku mají dezén dřeva wengé a doplňují ho červené obklady i červená malba. "Tuto barvu jsme zvolili záměrně, je pro rodinu s dětmi ideální, podle učení feng šuej právě červená je barvou rodinného krbu a ohně," říká Simona Fritz.

Kuchyňská linka je v barvě dřeva wengé a doplňuje ji červená barva, ta znamená podle feng šuej barvu rodinného krbu

Kuchyňská linka je v barvě dřeva wengé a doplňuje ji červená barva, ta znamená podle feng šuej barvu rodinného krbu

Oheň a ohniště také může vzdáleně připomínat ostrůvek v kuchyni a digestoř nad ním. Protože v bytě žijí tři děti a syna rodina ještě plánuje, mají kuchyňské zásuvky pojezdy se zpomalovací brzdou, tzv. tichými dorazy Dívky tak přijdou o oblíbenou zábavu - "třískání" dvířky.

Kuchyně je vybavená vestavnými spotřebiči, jedinou výjimku tvoří velká dvoudveřová chladnička o objemu 350 litrů. Ta byla snem a velkým přáním Julie. Protože nebylo nutné měnit v místnosti podlahu, designérům zbyly peníze a přání jí mohli splnit.

Židle ve tvaru lidského pozadí byla představená na loňském veletrhu v Miláně

Židle ve tvaru lidského pozadí byla představená na loňském veletrhu v Miláně

Každá židle jiná, všechny z plastu

Zajímavou koncepci zvolili autoři této proměny v jídelním koutu. Stůl vybrali barvou ladící s kuchyňským nábytkem, zato židle jsou každá jiná. Liší se tvarem i barvou. Jedna zaujme jistě - ta ve tvaru lidského pozadí.

Přesto mají jeden společný prvek - všechny jsou vyrobené z omyvatelného plastu. Židle designéři postavili i k ostrůvku. Ten slouží i pro příležitostné stolování či "snídaňový bar".

Zatímco v původní koncepci stál stůl téměř uprostřed místnosti, při proměně jej autoři posunuli pod okno a oddělili od obývací části zajímavou stěnou, kterou tvoří osm závěsných květináčů z tvrzeného plastu.

Obývací část je od jídelny a kuchyně oddělená stěnou ze závěsných květníků

Obývací část je od jídelny a kuchyně oddělená stěnou ze závěsných květníků

Jsou zavěšené na lankách a lze je umístit do různých výšek. Zřejmě každého napadne, zda jsou zavěšené květníky vhodné do domácnosti s malými dětmi.

"Tento problém jsem konzultovala jak s techniky, tak s rodiči. Dvě starší holčičky už ´mají rozum´, jen nejmenší, až se bude učit chodit, by se mohla květníků chytat. Takovou zátěž by ale měly vydržet," konstatuje Simona Fritz.

Řešení? Květníky je především možné povytáhnout výš, případně živé květiny s hlínou nahradit umělými rostlinami, případně je na čas používat třeba jako misky na ovoce.

Plastový nábytek nepůsobí v bytě tak mohutně jako třeba dřevěný

Plastový nábytek nepůsobí v bytě tak mohutně jako třeba dřevěný

Lustr z odolného plastu skrývá úspornou žárovku

Lustr z odolného plastu skrývá úspornou žárovku

Původní pohovka zůstala

V obývací části zůstala původní pohovka, kterou doplnil nový čaloun. Simona Fritz vybrala v obchodě s textilem tři různé látky, které se liší barvou, ale sjednocují je florální a přírodní motivy. Opakují se jak na sedačce a dalším nábytku, tak na roletách, polštářcích a dokonce i na chňapkách v kuchyni.

"Tyto barvy jsme zvolili proto, že jde o mladou a aktivní rodinu s dětmi, proto jsme jim chtěli dopřát něco hravého a živého," zdůvodňuje výběr barev designérka. Plastový nábytek, svítidla a doplňky mají celou místnost odlehčit a provzdušnit.

Celý obytný prostor je orientovaný na jihozápad, což mu dodává příjemnou světlost. Ovšem během letních měsíců jsou slunce a horko na obtíž.

Pohled do nově zařízené obývací části

Pohled do nově zařízené obývací části

Aby prostor aspoň opticky zchladili, nechali designéři vymalovat stěny v obývací části světle šedou. Také tmavé barvy by měly světlost trochu ztlumit.

Zatímco přes den je v bytě světla dost, po setmění bývá situace horší. V původním konceptu bylo osvětlení poddimenzované, nacházela se tu jen dvě stropní svítidla.
Po proměně stropní světla doplňují i nástěnné a stojací lampy. Designéři zvolili provedení se stmívači, aby bylo možné navodit příjemnou atmosféru.

A na záběr přidávají autoři proměny tip, jak si správně navrhnout byt a ověřit si, zda se nám tam zvolený nábytek opravdu vejde:

"Stačí si koupit takzvanou malířskou pásku a pomocí jí si na podlahu vyznačit, kde a co bude stát. Pak zjistíme, zda se nám sem opravdu všechno vejde, i jestli kolem pohodlně projdeme," dodávají Simona Fritz a Zdeněk Němec.


Autoři:


Témata: Digestoř, Hodiny, krb


Nejčtenější

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

Křehkost geometrické industriální stavbě dodávají subtilní prvky kovových...
Sedm rodin na 235 metrech čtverečních. V Japonsku žádný problém

Japonský hudebník Katsuhiro Honda získal starý dům ve městě Saitama na ostrově Honšú. S pomocí architektonického studia Eureka nemovitost přestavěl na moderní...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Další z rubriky

Developerský projekt Luka Living určený k nájemnímu bydlení (stav v lednu 2017)
České nájemní bydlení. Výstava ukazuje, že se s vaničkou vylilo i dítě

Různé podoby nájemního bydlení v Česku, ale především zahraniční inspirace v této oblasti architektury ukáže výstava v Galerii Jaroslava Fragnera. Potrvá do...  celý článek

Mladá právnička si koupila přízemní byt v holešovickém činžáku na Praze 7....
Přes den právo, v noci tanec. Skvělá proměna bytu s jedním oknem a tyčí

Mladá právnička si koupila přízemní byt v holešovickém činžáku na Praze 7. Prostor o rozloze 60 metrů čtverečních nutně potřeboval rekonstrukci. Majitelka...  celý článek

Na pozemku v nově zakládané čtvrti nedaleko největšího jihokorejského letiště...
Pilot postavil pro rodinu u letiště dům, na který nikdy nezapomenete

Mladý pilot Seo Sungwon chtěl bydlet blízko práce v moderní a vkusné „vzducholodi“. Vysněný dům u největšího jihokorejského letiště Inčchon navrhlo soulské...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.