Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proměna bytu krok za krokem: děsivá kuchyně dostala moderní vzhled a šmrnc

  1:00aktualizováno  1:00
Malá kuchyně se zařizuje více než obtížně. Když k malému prostoru přidáte ještě hospodyni s výškou metr a půl, můžete si být jisti, že s centimetry budete bojovat jako sprinter na cílové pásce.

Pohled do nové kuchyně | foto: Jaroslav Kvíz

Kompromis. Toto slovo při rekonstrukci bytu 2 + 1 v padesát let starém domě, která probíhala pod patronací iDNES.cz, padalo v souvislosti s kuchyní patrně nejčastěji. Po vybourání jádra totiž zůstalo na kuchyni pouze sedm metrů čtverečních.

Kvůli chybějícím pěti centimetrům se musela posouvat příčka koupelny, křivé původní zdi pak ničily montážníky, kteří jsou přitom zvyklí na ledaco. Vše by bylo jednodušší, kdyby se úložné prostory mohly vyřešit pomocí vysokých horních skříněk. Jenže to Lenka s výškou 150 cm samozřejmě odmítla: "Nejsem horolezec."

Splnit ergonomické požadavky na vaření, ale také vytvořit dostatečný úložný prostor proto znamenalo využít třeba u horních skříněk atypické kování nebo ustoupit v některých nárocích.

Konečné slovo pak neměli designéři, ale majitelka. Architekti Slávka Dušová, která řešila celý byt, a Karel Otrhálek z firmy Koryna nábytek totiž její požadavky respektovali. Lenka třeba rezolutně odmítla stůl pod oknem nebo u zdi.

Kovová kuchyňská linka zavěšená na umakartovém jádru po padesáti letech

"Kdyby byl stůl pod oknem, nedosáhnu na kliku, abych mohla větrat. A nehodlám kvůli tomu lézt na židli a pak na stůl. U zdi jsem jej už měla. Jedla jsem tam snad třikrát. Neodhadla jsem, jak je nepříjemné při jídle zírat do zdi. Už nikdy!" prohlásila Lenka rezolutně.

Zase ta bílá

Pro Lenčino snadnější rozhodování o nábytku i barvách připravil Karel Otrhálek řadu variant. Konečná volba u skříněk padla na bílé provedení. Kvůli financím došlo opět ke kompromisu: kuchyně v laku by byla výrazně dražší, proto se Lenka rozhodla dát přednost fólii na čelních plochách dvířek. Lakované jsou boky s tloušťkou pět centimetrů.

Dezén ořechu vypadá dobře, ale v malém prostoru působí příliš "těžce"

Dezén ořechu vypadá dobře, ale v malém prostoru působí příliš "těžce"

Police po předchozích zkušenostech majitelka zcela odmítla

Police po předchozích zkušenostech majitelka zcela odmítla

"Bílá barva, navíc v lesklém provedení, je to nejlepší řešení, jak prostor opticky zvětšit. Je nadčasová, neokouká se. Lenka také trvala na šedé dlažbě, k ní vypadá bílá mnohem lépe než dezény dřeva," vysvětluje designérka Slávka Dušová.

Fólie má však (kromě nižší ceny) ještě další výhodu. Je výrazně odolnější proti mechanickému poškození. Komu dítě najelo s tříkolkou do lakovaných dvířek, ví moc dobře, jak vypadají popraskané plochy.

Kuchyně působí velmi čistým a nadčasovým dojmem

V kuchyni se Slávka Dušová snažila dodržet také pravidlo "tří barev". Větší počet barevných odstínů a materiálů totiž vytváří dojem chaosu. Kvůli tomu dostala také přednost bílá varná deska a bílá kompaktní trouba před tradiční černou a nerezem.

Jako velmi chytrý nápad se ukázal i nápad Slávky Dušové vytáhnout obkladové desky mezi skříňkami až ke stropu. Je ve shodném dezénu jako pracovní deska. Kuchyně tím získala na eleganci.

Zástěna prostor sjednocuje a dodává mu na eleganci

Boj o prostor

Karel Otrhálek ovšem Lence rozmluvil nízké horní skříňky. "Jednoduché klopny sice vypadají designově velmi dobře, ale budete mít minimum úložného prostoru. Ve skříňce potřebujete alespoň dvě police!" varoval ji.

Jenže skříňky s policemi a s výškou 600 či 720 mm, u nichž se dvířka vyklápějí směrem nahoru, pro Lenku nepřipadaly do úvahy. Obtížně by je otevírala, ale ještě horší by to bylo při zavírání. Bez schůdků by to nezvládla.

Architektka Slávka Dušová zkouší otvírání horních skříněkArchitektka Slávka Dušová zkouší otvírání horních skříněkArchitektka Slávka Dušová zkouší otvírání horních skříněk

Architektka Slávka Dušová zkouší otvírání horních skříněk

Zkušený architekt proto zvolil atypické kování Overmax. To umožňuje synchronní otevření nábytkových dvířek dělených 1:1 v horizontální rovině. Při otevření zajíždějí výklopná dvířka nad a pod skřínku synchronním pohybem, není nutné počítat s výškovou rezervou nad skříňkou jako v případě standardního kování.

"Jediné omezení, které tím vzniklo, je komplikace s osvětlením pracovní plochy. Bohužel u tohoto kování nemohou být skříňky osazeny prosklenými světelnými dny, což je dnes běžné řešení.," vysvětluje Karel Otrhálek. Jako vždy kompromis.

Podobně skončil i výběr a umístění spotřebičů. Lenka původně nechtěla vysokou kombinovanou chladničku. Opět ji přesvědčil argument, že potřebuje úložný prostor. Vysoká chladnička tak supluje i spíž.

Bohužel se nepodařilo umístit do výšky oči vestavnou kompaktní troubu, jak si Lenka přála. V tomto případě bylo na jedné misce vah ergonomicky vhodné řešení, na druhé dostatečně velká pracovní plocha. Ta nakonec zvítězila.

Kvůli indukční desce si musela Lenka pořídit nové nádobí Silit. Dostala je ovšem jako dárek od maminky: prý do výbavy...

Kompaktní trouba Bosch s výškou 45 cm, kombinace mikrovlnky a teplovzdušné trouby, se tak umístila na "tradiční" místo pod indukční varnou desku stejné značky. Pod troubou vznikl ještě prostor pro plnovýsuv na věci, které se tak často nepoužívají.

Zásuvky neboli plnovýsuvy včetně příborové zásuvky, které výrobci často umisťují právě pod varnou desku, se tak posunuly na začátek kuchyňské sestavy. "Je to jen dobře, indukce nad příborovou zásuvku není vhodná, ´hřeje´i směrem dolů a příbory pak bývají horké," upozorňuje Karel Otrhálek.

Karel Otrhálek kontroluje vestavnou digestoř. Majitelka má na výšku skoro o 40 cm méně.

Jeho dispoziční řešení chválil i Jan Meyer, prodejní trenér značky BSH, který si kuchyňku vyzkoušel hned v praxi: "Vařil jsem ve spoustě kuchyní, tady, byť je tak maličká, mám všechno pěkně po ruce. Je tu dost pracovního místa i prostor na odkládání, k tomu lze použít i přídavný jídelní stůl. A na sklokeramické indukční desce, která se snadno udržuje, může teď na Vánoce majitelka klidně i válet těsto!"

Přídavný jídelní stůl, který Slávka Dušová umístila na konec sestavy, postačí pro dva stolující. Už během prvních dnů užívání bytu objevila Lenka i jeho další přednost:

"Skvěle se na něm žehlí, prkno už vůbec nepoužívám!" Žehlení není právě její hobby, ale právě proto, že žehlí minimálně, je s tímto řešením nadmíru spokojená.

Židle Liberton (Ton) jsou samozřejmě také bílé

Odolnost pracovní MDF desky je naštěstí dostatečná. Designéra Otrhálka sice představa žehlení na desce (s pomocí silné osušky) příliš nenadchla, ale uznává, že jde o materiál hodně odolný. "Běžně vydrží i teplotu kolem 100 °C, takže hrnec z indukční desky na něj můžete klidně přemístit bez použití podložky, ale pánev s rozpáleným olejem bych nezkoušel!" varuje.

Dispozice za pár let

"Při řešení kuchyně a její návaznosti na obývací pokoj bylo nutné počítat s tím, že tady jednou budou bydlet dvě osoby, může přibýt dítě. Proto jsem zvolila posuvné dveře do pouzdra se šířkou 120 centimetrů, které spojují kuchyni a malý obývák. V případě potřeby lze umístit třeba kulatý stůl hned po pravé straně po vstupu do obývacího pokoje. Přenášení jídla z kuchyně by nebylo složité," popisuje Slávka Dušová.

Průhled do obývacího pokoje, kam možná přibude časem velký jídelní stůl

Připomeňme si, že Lenka odmítla spojení kuchyně a obýváku, protože je nepokládá za praktické. S ohledem na možnost přesunu jídelního stolu do obýváku volila i židle Liberton z Tonu. Díky jejich designu je bude moci klidně použít i v obýváku.

Vybavení

Kuchyně: Ida, Koryna nábytek, čelní plochy bílá fólie v lesku, boky provedení lak Color

Kuchyňská baterie: Focus S Hansgrohe
Dřez: Franke, materiál fragranit

Spotřebiče: kompaktní trouba Bosch
indukční varná deska Bosch
vestavná lednice Bosch

Židle: Liberton, Ton


stavební firma

Stavební práce zabezpečila firma Mores, která funguje na tuzemském trhu již 18 let. Vedle novostaveb a rekonstrukcí domů, půdních nástaveb a vestaveb se zaměřuje i na realizace kancelářských prostor, restaurací a hotelových zařízení. Pro své zákazníky dodává také laminované dýhy Oberflex a panely Marotte.

Autor:




Nejčtenější

Emauzy. Na klášter a kostel dopadly tři ničivé zápalné pumy, každá o váze 227...
Zmizelá krása Česka. Když záhuba stavebních skvostů bolí

Když v srpnu 1881 vyhořelo Národní divadlo, matka malířky Zdenky Braunerové napsala Antonínu Chittussimu: „Plakala jsem jako dítě. V Čechách bylo v té chvíli...  celý článek

Prostor v rodinném domě zatím majitelé používají jako sklad.
Ze skladu, jehož dispozice vypadá jako porce pizzy, vznikne garsonka

Malý, ale šikovný. Tak by si představovala své bydlení dvaadvacetiletá Katka. Chce si zrekonstruovat nebytový prostor, který je součástí rodinného domu....  celý článek

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno...
Jako z jiného světa. Opuštěná UFO vesnice na Tchaj-wanu roky chátrá

Měly to být jednoduché lyžařské chaty, které by se daly rozmontovat a snadno přesunout na jiné místo. Jak se dostaly z Finska na Tchaj-wan, není úplně jasné....  celý článek

Mlýn pochází už z roku 1767. Původně dvoupodlažní stavba se během doby...
Unikátní mlýn funguje jako za starých časů, stojí už 250 let

Novou atrakcí pro turisty se v Krkonoších stává Janatův mlýn v Buřanech na Semilsku. Letos slaví 250 let od první zmínky o jeho stavbě, patří mezi národní...  celý článek

Uvnitř třípodlažního domu se čtyřmi ložnicemi a čtyřmi koupelnami je kromě...
Rodinné sídlo se utápí v borovém lese. Snový domov je dokonalým úkrytem

V lesích nedaleko litevského Kaunasu stojí vila s bazénem. Oázu z lakované oceli si nechali postavit manželé se třemi dětmi. Uvnitř domu má rodina prostorný...  celý článek

Další z rubriky

Obývací pokoj po rekonstrukci - kvůli kocourovi bylo nutné zapomenout na...
Jak se staví sen v bytě, kde se ložnice vešla do kostky v obýváku

Pro Kateřinu platí pořekadlo „do třetice všeho dobrého“. Zlého ji bohužel potkalo dost: první manžel se neštítil násilí, byl gambler a dokonce ji bil, jedna z...  celý článek

Oblé stěny dýhované knihovny přidávají interiéru na útulnosti. Majitel chtěl...
Ve velkém bytě si mohli dovolit dvě ložnice i technickou koupelnu

Prostor s plochou 232 metrů čtverečních v bratislavském Starém Městě byl deset let neobývaný. Majitel se nakonec rozhodl pro zásadní rekonstrukci, a to přesto,...  celý článek

Jídelní stůl přesunuli designéři do kuchyně. Stará dřevěná okenice pochází z...
Jak se staví sen pro ženu, která si v domě udělala psí hospic

Sen být veterinářkou se Elišce nepovedl, ale láska ke koním a psům ji nikdy neopustila. Dnes vede hospic pro staré a nemocné psy. Vsadila na domácí péči, takže...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.