Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak z jednoho pokoje vykouzlit obývák, ložnici, jídelnu i dětský pokoj

  1:00aktualizováno  1:00
Čtenářka Lenka bydlí s dcerou v bytě 1 + 0 a potřebuje vyřešit interiér pokoje, aby každá z nich měla své soukromí. K dispozici má pouze 23 metrů čtverečních.

Varianta č. 1: pokoj pro dceru a matku | foto: Vizualizace: Jakub Majerníček

Přestavbou části domovní chodby vznikl prostor předsíně a koupelny, který navázal na stávající, původně jednopokojový byt bez příslušenství. Svépomocí vybudovala majitelka Lenka ze "čtyřky" byt první kategorie.

Pohled do kuchyňského koutu

Pohled do kuchyňského koutu

Průhled z předsíně do pokoje

Průhled z předsíně do pokoje

Prostor dcery

Prostor dcery

"Chtěla bych, aby dcera měla v pokoji své soukromí, jež bude vyhovovat jejím potřebám, a zbyl tam kousek místa i na mě. Ráda bych byt dozařídila a upravila jej, ale nevím, zda je možné dceřin prostor nějak vkusně oddělit od obývacího pokoje," napsala Lenka ve své prosbě. Na rozdělení pokoje na dvě části trvá i dcera.

Na proměnu má našetřeno padesát tisíc korun, takže počítá s půjčkou, s dcerou žije totiž sama a nemá velké příjmy.

Pohled do předsíně s kuchyňkou

Pohled do předsíně s kuchyňkou

Dnešní proměnu bytu čtenářky připravil architekt Tomáš Janáček, vizualizace AMIS Architekti.

Malý prostor, málo možností

Tomáš Janáček připravil pro čtenářku dvě varianty řešení, ale vzhledem k zadání zvažoval v obou případech pouze minimum stavebních úprav a respektoval stávající dispozice.

S ohledem na malý prostor, do něhož je nutné umístit požadované funkční zóny, a tedy umístit poměrně hodně zařizovacích předmětů, jsem zvolil světlé odstíny tak, aby se jednotlivé části interiéru opticky co nejvíce rozšířily a interier působil vzdušným a prostorným dojmem.

Výraznější barvy se užívají jako barevné akcenty jen na některých zařizovacích prvcích, zejména na dekoračních doplňcích. Protože má čtenářka ráda oranžovou, použil jsem ji na pohovku a další textilní doplňky.

Půdorys: varianta č. 1

Půdorys: varianta č. 1

První varianta

Ve variantě č.1 jsem ponechal původní stavební dispozici vstupního prostoru s kuchyňkou a koupelnou. V zádveří se počítá s úložným prostorem na drobné domácí předměty, úklidové prostředky a podobně, na protější straně s nízkým botníkem, na který se lze posadit při obouvání. Vše doplňuje odkládací stěna s věšáky a zrcadlem.

Navazuje prostor kuchyně s kuchyňskou linkou a vysokou skříní s chladničkou a prostorem na ukládání potravin. Horní skříňky kuchyňské linky jsou s ní propojeny horní rampou s vestavěným osvětlením.Tento prvek odděluje opticky prostor zádveří a kuchyně.

U digestoře nad varnou deskou lze použít odtah přes koupelnu ven z domu, z estetického hlediska by byl vhodný k jeho zakrytí sádrokartonový podhled v koupelně (či alespoň kastlík).

Varianta č. 1: přední část pokoje slouží jako obývák a jídelna. Posuvný panel s televizí má kabeláž uloženou v dvojitém dnu. V případě sledování televize si ji majitelka umístí tam, kde jí to bude nejlépe vyhovovat.

Varianta č. 1: přední část pokoje slouží jako obývák a jídelna. Posuvný panel s televizí má kabeláž uloženou v dvojitém dnu. V případě sledování televize si ji majitelka umístí tam, kde jí to bude nejlépe vyhovovat.

Vzhledem k zadání se prostor a vybavení koupelny neměnily, pouze otevíravé dveřní křídlo nahradila skládací stěna, vložená do stávajícího dveřního otvoru. Rovněž vstup do obývací místnosti, kde byly původně dveře, nahradil volný průchod, který propojuje kuchyň s obývacím prostorem. Lze tu zvolit i posuvné dveře do pouzdra, ale záleží na finančních možnostech majitelky. Stěnu mezi kuchyňkou a koupelnou tvoří kvůli osvětlení denním světlem a zároveň potřebě intimity matné luxfery.

V hlavní obývací místnosti je navržena sádrokartonová příčka, která částečně odděluje jednotlivé prostory pro matku a dceru a zároveň vymezuje místa s rozdílnými funkcemi. Příčka zachovává (pokud to bylo vůbec možné) co nejvíce osvětlení obou částí přímým světlem jediným oknem v místnosti.

V přední části určené pro matku je v návaznosti na kuchyň umístěný jídelní stůl a židle. Tento prostor pro stolování tvoří součást obývacího prostoru se samostatnými sedacími prvky s úložným prostorem. Ve skříňové sestavě před sádrokartonovou příčkou najdete knihovnu, úložné prostory pro šatstvo a ve spodní části výklopné lůžko.

Toto řešení umožňuje především uvolnění obytné plochy a zároveň poskytuje plnohodnotnou ložnou plochu lůžka, které může být vybaveno kvalitním roštem a matrací.

V sestavě byl použitý posuvný čelní panel, který uzavírá šatní skříň a zároveň nabízí umístění TV s poličkou pro DVD, eventuálně jiné prvky audiovizuální techniky. Při sledování televize se panel i s ní posune podle potřeby před pohovku.

Varianta č. 1: prostor pro dceru

Varianta č. 1: prostor pro dceru

V druhé části místnosti volně propojené průchodem u okna vznikl "pokoj" dcery. Z druhé strany sádrokartonové příčky je umístěna sestava s šatní skříní s posuvnými dveřmi. Navazující pracovní stolek dovoluje přístup světla na pracovní plochu z levé strany od okna..

Také v této části jsem použil skříňkovou sestavu s výklopným lůžkem, které po sklopení uvolní prostor pro hry či povalování se (bohužel paní Lenka neuvedla věk dcery). Na lůžko navazuje blok nízkých skříněk s policemi a výsuvnými, volnými boxy pro ukládání hraček a drobných předmětů. Horní plochu nízkých skříněk je možné využít pro umístění hraček, květin či akvária s rybičkami a podobně

Druhá varianta

 S volnější dispozicí počítá varianta číslo 2. Vybouráním části příčky mezi pokojem a původní předsíní se otevře a propojí celkový prostor, zvětší se a "provzdušní" obytná část.

Půdorys: varianta č. 2

Půdorys: varianta č. 2

Zádveří a "předsíň" je zúžena na stavebně vytvořenou niku s botníkem s odkládací stěnou. Zbývající část původní předsíně se plně využila pro umístění kuchyňské linky. Do stavebně uvolněné části jsou navrženy spodní kuchyňské skříňky s barovou deskou umožňující stolování a horní rampou po celé délce stavební niky.Tato sestava tvoří propojovací prvek mezi kuchyňskou a obytnou částí bytu.

V obytné části navazuje na dělící prvek určený ke stolování, vysoká skříňová sestava s úložnými prostory pro ukládání šatstva a dalších předmětů domácí potřeby. Součástí této sestavy je rovněž prvek s výklopným lůžkem. Tím vzniká opět uvolněný prostor pro pohovku a volný sedací prvek (třeba "povalovací pytel"). U protější stěny stojí polovysoká komoda, nad niž lze pověsit TV.

Proměna bytu

Na bydleni@idnes.cz pošlete:

  • plánek bytu nebo pokoje
  • foto původního stavu 
  • požadavky na změnu
  • oblíbené barvy a styly
  • finanční možnosti

Prostor pro dceru vymezuje lehká skládací stěna (japonské posuvné panely), která umožňuje optické předělení místnosti. V této části je umístěno pevné lůžko s kvalitní lehací plochou, noční stolek a navazující nízká skříňková sestava s úložnými prostory pro ukládání hraček a podobně. Na horní plochu skříněk lze postavit květiny, dekorace, akvárium atd.

Pracovní stolek situovaný vedle okna nabízí přímé osvětlení a zároveň je v dosahu nízké skříňkové sestavy, která může v příslušné části sloužit pro ukládání pracovních pomůcek.

Na podlahu bych v obou případech doporučil marmoleum, tedy pokud to finanční situace čtenářky dovolí. Je teplé a snadno se udržuje. Jinak lze zvolit vinyl s vhodným dekorem.

Upozornění: proměny bytů čtenářů bude připravovat více autorů

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.