Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Proč se musel přestavět nový horský mezonet

  7:24aktualizováno  7:24
Drobné úpravy ve špatně postavené stavbě jsou jako záplaty na děravých šatech. Stejně už nic nezachrání! I proto se musel nový podkrovní mezonet ve Špindlerově Mlýně zcela předělat.

Hlavní obytný prostor s krbem | foto: Studio Špaček

Původně měli autoři – architekt Jan Špaček a Dora Špačková - pouze zařídit již dokončený interiér. Jenže novodobé developerské projekty neoplývají právě funkčností, ale ani nápady. Prostě se ukázalo, že to nejde.

Jakékoli pozitivní změny byly totiž se stávajícím stavem esteticky doslova neslučitelné. A tak se zadání změnilo na kompletní výměnu povrchů včetně výměny dveří, řešených jako součást atypického vestavěného nábytku.

Horní ložnice

Horní ložnice

Zároveň v bytě proběhly drobné stavební úpravy, které se většinou týkaly zvětšení nedostatečně dimenzovaných koupelen v šikminách střechy.

I když má mezonet sloužit k rekreačnímu pobytu početné rodiny (případně jejích kamarádů), která miluje lyžování, musí splňovat určité požadavky na pohodlí i vzhled.

Mezonetový byt se nachází v rezidečním domě, který vytápí centrálně plynová kotelna.

Návrat starých časů

Klíčem pro výběr materiálů byl požadavek investora vytvořit příjemné prostředí pro horskou rekreaci inspirované atmosférou starých lyžařských objektů obložených dřevem.

Proto se v interiéru ve velkém rozsahu použily dřevěné obklady stěn včetně šikmin. Jako materiál pro obklady i vestavěný nábytek byla vybrána smrková biodeska, smrk se zároveň objevuje také na podlaze v podobě masivních prken.

Využití zkoseného stropu pro úložné prostory

Využití zkoseného stropu pro úložné prostory

Kontrast k možná monotónnímu zlatavému ladění přírodního dřeva představují plochy lakované ve třech výrazných barevných odstínech, odlišených podle charakteru jednotlivých místností.

Smrkovou podlahu v exponovaných místech nahradila odolná a téměř nezničitelná cementová stěrka Pandomo se snadnou údržbou.

Ložnice rodičů

Ložnice rodičů

Centrum u krbu

V obývacím pokoji, který kvůli své výšce působil mimořádně neutěšeným dojmem, byly dodatečně použity kleštiny z lepeného smrku. Dominantní roli zde hraje těleso krbu opláštěné pláty surové oceli.

Zvýšená plocha kolem krbu je vydlážděna ručními cihelnými dlaždicemi. Můžete tak kolem něj posedět, ale klidně si vedle tepla i poležet. Pod pódiem se našlo místo i pro úložné prostory.

Zvýšená plocha před krbem může sloužit přímo k "poležení" u tepla

Zvýšená plocha před krbem může sloužit přímo k "poležení" u tepla.

Téměř povinná kulisa starých horských bud, totiž vyčiněné zvířecí kůže, našla odezvu na stěně za krbem. Tu tak celoplošně pokryly kančí kůže. Naopak svítidla v obývacím pokoji, stejně jako v ostatních částech bytu, jsou v ryze současném, až technicistním duchu.

Projekt řešil i chodbu obíhající kolem centrálně umístěné šatny, vestavěný nábytek do ložnice rodičů či tří dětských ložnic, dvoje schodiště do podkrovních částí bytu a společnou hernu.

Efektní použití pravé kožešiny

Efektní použití pravé kožešiny

V průběhu realizace interiéru se majitelé i architekti dohodli na výměně obkladů i ve třech koupelnách a  doplnění atypického koupelnového nábytku.

Pointou dokončení interiéru, který v sobě spojuje ducha zašlé slávy prvních krkonošských lyžníků i současnou podobu dynamicky se rozvíjejícího Špindlerova Mlýna,  bylo osazení velkoplošné sépiové fotografie.

Zobrazuje historický start úspěšného závodu Bohumila Hanče v roce 1912. Najdete ji na stěně v ložnici investora, který by měl být Hančovým potomkem.

Sépiová fotografie zobrazuje historický start úspěšného závodu Bohumila Hanče v roce 1912

Sépiová fotografie zobrazuje historický start úspěšného závodu Bohumila Hanče v roce 1912


Autoři rekonstrukce:

Ing. arch. Jan Špaček a Mgr. A. Dora Špačková,

Studio Špaček - www.studio-spacek.cz


 

Autor:


Témata: krb


Nejčtenější

Rastr policového systému probíhá celým bytem.
Ze dvou malých bytů vznikl velký obytný prostor s posuvnými stěnami

Udělat ze dvou menších bytů jeden větší. To bylo přání mladého páru, který měl k dispozici dva byty v horním ustoupeném patru pražského činžovního domu z 20....  celý článek

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří...
Michael Douglas prodává své útočiště na Mallorce z 19. století

Villa S’Estaca stojí na západním pobřeží v Puerto Valldemossa. Komplex tvoří sedm nemovitostí s deseti ložnicemi a deseti koupelnami. „Jde o unikátní...  celý článek

Brána. Zastřešené tržiště Rotterdam Markthal od nizozemské kanceláře MVRDV...
Hrátky architektů. Noblesní ubytovna pro bezdomovce i obří tržnice

Odvážné hrátky s barvou, světové trendy, ale také industriální kov a šeď. To vše najdete u nejlepších světových staveb posledních let. Většina z nich získala...  celý článek

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Další z rubriky

Centrem celého bytu je kuchyňský ostrůvek, z něhož vybíhá i deska jídelního...
Moderní loft ve staré pražské továrně aneb využitá architektura

Proměna industriálních budov na bytové domy patří zejména ve velkých městech k velmi žádaným. To platí i o bývalé pražské továrně ETA Regula, kterou v roce...  celý článek

Mladá právnička si koupila přízemní byt v holešovickém činžáku na Praze 7....
Přes den právo, v noci tanec. Skvělá proměna bytu s jedním oknem a tyčí

Mladá právnička si koupila přízemní byt v holešovickém činžáku na Praze 7. Prostor o rozloze 60 metrů čtverečních nutně potřeboval rekonstrukci. Majitelka...  celý článek

Kuchyňskou linku s barovým pultem vyrobili na zakázku ve firmě Augustin...
Pořídili si terasu s bytem. Atypický mezonet inspirovaný Asií

Co si většinou vozíme ze zahraniční dovolené? Suvenýry, zážitky, spoustu fotografií, jež následně kolují po sítích nebo končí v albu. Majitelé tohoto bytu si z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.