Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Probourali se o patro výš a spojili dva byty. Teď mají i kulečník

  1:00
Pro spojení dvou bytů nad sebou si dal manžel podmínku: musím tam pak mít i kulečník. Teprve poté byl ochoten pustit se do náročné rekonstrukce. Na jejím konci je dvoupodlažní byt s plochou 170 metrů čtverečních.

Velký jídelní stůl stačí bez problémů pro osm lidí. | foto: Jaroslav Kvíz

Brněnské rodině se naskytla možnost odkoupit v domě druhý byt, přímo nad prvním, kde bydleli. Železobetonový skelet domu postaveného ještě před rokem 1989 s vyzdívanými příčkami dával po stavební stránce poměrně slušnou šanci na spojení obou bytových jednotek. Nebyl problém s příslušnými povoleními, ani se statikou.

"Spojit oba byty schody nepředstavovalo technický problém, ale celá přestavba jednoduchá nebyla. Vedle likvidace jedenácti velkých kontejnerů suti, protože ve spodním bytě se vybouraly všechny příčky, jsem musel obejít všechny sousedy a domluvit se tak, abychom je rušili co nejméně, zejména ty, kteří chodí na noční," vzpomíná majitel na akci, která mu vřelé vztahy v domě opravdu nepřinesla. Přes všechnu ohleduplnost.

Fotogalerie

Spojením dvou bytů se zcela oddělila klidová část v druhém podlaží bytu (ložnice, dětský pokoj, místnost pro hosty) od společenské (kuchyň, jídelna, obývací pokoj a "kulečníkové zázemí") v prvním podlaží.

A nejen to. V horním podlaží jsou ložnice a dětský pokoj orientovány do klidného dvora s parkovou úpravou, zatímco velká koupelna (původně v ní byla kuchyň), pokoj pro hosty a technická koupelna směřují svými okny na poměrně rušnou ulici.

Společenská část bytu má výhled opět pouze do klidné zeleně, k dispozici tu mají majitelé i terasu, kde lze v létě příjemně stolovat.

A proč si rodina raději nepořídila dům? Prostě o něj nestála. Místo péče o zahradu a o dům totiž raději jezdí na hory a do přírody, rádi objevují nová místa. Ve městě mají blízko do zaměstnání, desetiletý syn dojde pěšky do školy, nemusí dojíždět na tréninky svého hokejového oddílu.

Upozornění: fotografie vznikly večer, pouze za umělého osvětlení.

Pohled na schodiště

Pohled na schodiště spojující obě podlaží

S architektem to jde lépe

I když je majitel bytu stavař, razantní přestavba dvou bytových jednotek si samozřejmě vyžádala spolupráci s architektem. Hynek Maňák ze studia Maniac interier navrhl pro interiér jak novou dispozici, tak nábytek na míru, který zčásti nahradil i příčky.

"Nosné sloupy a betonové průvlaky nebylo možné odstranit, proto jsme se snažili vyřešit jednotlivé zóny tak, aby na sebe navazovaly s ohledem na toto členění," vysvětluje architekt Maňák.

Protože dům tvoží železobetonový skelet s vyzdívanými příčkami, nebylo možné

Protože dům tvoří železobetonový skelet s vyzdívanými příčkami, nebylo možné překlady odstranit.

Bílá sestava skříněk, která odděluje vstupní část od obývací, je nepravidelně členěná, což dodává celému prostoru příjemnou dynamiku. V obývací části doplňují sestavu posuvné dveře, za nimiž se skrývá příjemná vinotéka.

Hravá kombinace otevřených a uzavřených bílých skříněk byla použita v obývací části, ve vstupní části dostaly z praktického hlediska přednost uzavřené skříňky. V sestavě najdete i prosklené průhledy s matovaným sklem, aby do "předsíně" pronikalo denní světlo.

Absence komínů v domě (nevýhoda ústředního topení) a přání pořídit si krb skončilo kompromisem. Na zakázku vyrobený krb je na biolíh.

Nad varnou plochou  je nejen digestoř, ale také prosklená příčka, za níž je

Nad varnou plochou je nejen digestoř, ale také prosklená příčka, za níž je schodiště do horního podlaží.

Velký jídelní stůl a židle jsou ze sériové nabídky, kuchyni vyrobila na míru tuzemská firma na zakázku. Na konferenční stolek a skříňku pod televizor se však ještě čeká, měnit se bude i sedací souprava, ta současná sloužila ještě v předchozím bytě.

S kuchyní je majitelka spokojená, po prvních pěti měsících bydlení přiznává, že podcenila pouze dvě věci, a to výsuv na utěrky a úzkou spodní výsuvnou skříňku na čisticí prostředky. Ty dnes postrádá.

O barvách a materiálech

Příjemná barevnost celého interiéru je pojata nadčasově: podlaha z masivního dubu je olejovaná, skvěle s ní ladí olivová zelená na stěnách kolem kulečníku a u krbu, vedle bílé na stropech byly v interiéru použity hlavně teplé odstíny šedé, v dětském pokoji pak příjemná modrá, všechny od kanadské firmy Para.

V domě nejsou komíny, takže krb je vyrobený na míru, ale topit - či spíše

V domě nejsou komíny, takže krb je vyrobený na míru, ale topit – či spíše vytvářet atmosféru – v něm lze pouze biolihem.

Vestavění příčka skrývá za posuvnými dveřmi příjemnou vinotéku.

Vestavění příčka skrývá za posuvnými dveřmi příjemnou vinotéku.

Jemné odstíny výmalby doplnil vysokotlaký laminát od francouzské značky Polyrey. Tenká fólie nalepená na nosný materiál (dřevotřísku nebo MDF desku) je velmi odolná. Architekt Maňák ji použil na dveřích, často posuvných do pouzdra, které doplnil subtilními dřevěnými zárubněmi.

"Věci a vybavení, která budou sloužit řadu let, by měly být z co nejkvalitnějších a nejodolnějších materiálů," tvrdí Hynek Maňák.

Na ergonomii a ukládání se rozhodně nezapomnělo

Architekt Maňák dodržuje u svých návrhů důsledně ergonomii. Typickou ukázkou je například pracovní koupelna s pračkou a sušičkou, které jsou postavené na nízkých skříňkách s výsuvy.

Při vyjímaní prádla se tak poměrně vysoká majitelka nemusí zbytečně ohýbat.
K dispozici tu má i velké umyvadlo na přepírání zapuštěné do zvýšené skříňky, opět kvůli pohodlí.

Technická koupelna: pračka a sušička jsou umístěny výš, aby nebylo nutné se

Technická koupelna: pračka a sušička jsou umístěny výš, aby nebylo nutné se pracně ohýbat. Je zde i velké umyvadlo na ruční praní.

Pod schody navrhl architekt Maňák spíž na kompoty, zavařeniny či balené vody.

Pod schody navrhl architekt Maňák spíž na kompoty, zavařeniny či balené vody.

Pod schody se podařilo vtěsnat i menší spíž. "Bohužel jinde místo nebylo. Podobný prostor na ukládání by měl mít každý byt i dům. Ideální je chladnější spíž, kam se vejdou zavařeniny, velká balení vod a minerálek, zelenina nebo i další potraviny, které pak nezabírají prostor v kuchyni nebo pouze v takovém množství, jaké postačí pro běžnou potřebu," vysvětluje architekt Maňák.

Kromě spíže oceňuje rodina i šatnu hned u hlavního vstupu do bytu ve spodním podlaží (funkční zůstal i vstup v horním podlaží). Další šatny a vestavné skříně však najdete také po vstupu do "předsíně" u dětského pokoje. Ložnice rodičů má k dispozici průchozí šatnu.

Toto řešení umožnilo absenci skříní v pokojích. Další úložné prostory nabízí pracovní komora.

Pohled do koupelny

Pohled do koupelny

Do velké koupelny se vešlo nejen dvojumyvadlo, ale také masážní vana a velký bezbariérový sprchový kout s odtokovým žlábkem a nikou na šampony a mýdla, která zvyšuje pohodlí a bezpečnost při sprchování. Původně byla v této místnosti kuchyň, proto je zde výstup na zasklenou lodžii, takže není problém s odvětráním, ale ani se soukromím.

"Architekt nám doporučil ponechat u vany schůdek, aby se nám ve vyšším věku lépe vstupovalo do vany," prozrazuje další detail majitelka.

Dětský pokoj syna

Dětský pokoj syna

V dětském pokoji má tak syn dostatek volného prostoru, nezapomnělo se ani na dostatečně velké lůžko, které mu poslouží i v pozdějších letech. Stačí vyměnit matraci.

Autor

Ing.arch. Hynek Maňák
* 1963 v Kyjově, absolvent Fakulty architektury VUT Brno, zahraniční studia -  GC of Business Administration, Swinburne University of Techonology, Melbourne.

Pracoval jako konstruktér nábytku v UP závodech Rousínov a dále pak ve Výzkumném a vývojovém ústavu nábytkářském v Brně. V roce 1990 zakládá vlastní Atelier M&M (společně s arch. Z. Maňákovou). V roce 1998 založil s ing. Radkem Jánským studio Maniac interier. Externě učí na Fakultě nábytku, designu a bydlení Mendelu Brno.

Ing. Radek Jánský
* 1962 v Olomouci, absolvent Fakulty strojní VUT Brno. Pracoval jako projektant a dále jako konstruktér nábytku.

Ateliér se zabývá především průmyslovým designem nábytku a návrhy interiéru pro veřejný sektor, firemní i soukromé zákazníky. Navrhl několik úspěšných oceněných nábytkových řad.

Spolupracuje s předními českými i zahraničními výrobci sériově vyráběného nábytku i firmami vyrábějícími na zakázku. Intenzivně se zabývá technologickými inovacemi, některé jsou chráněné průmyslovými a užitnými vzory.

Ocenění z poslední doby: Cena Grand Prix Mobitex v kategorii Progresivní design - 2011, Cena časopisu Architekt za Inovaci, Nábytek roku 2011,i Cena veletrhu Nábytok a bývanie Nitra - 2011, Ocenění Nábytek roku AČN - 2010, Cena Grand Prix Mobitex v kategorii Progresivní design - 2010, Cena Grand Prix For Office 2011 a další..

  • tisknout
  • sdílet
  • máte tip?

Rodinný dům Březiněves, Praha 8
Rodinný dům Březiněves, Praha 8

reality.iDNES.cz

lokalita: Praha 8, Březineves, K Březiněvsi
Patrový rodinný dům 4+kk s garáží o celkové plo...
cena: 7 350 000 Kč

Probourali se o patro výš a spojili dva byty. Teď mají i kulečník

může mi někdo zdůvodnit, proč bych měl platit 5.000.000 za 100m mezonet, když za stejný peníze můžu koupit 120m byt na...
Líbí se mi ten pásek v obkladu na WC a nápad pračky nahoře, který je ale asi nedořešený. Pořád se prádlo musí občas...
cckk Ale ty ostré hrany v koupelně to je nejaká divná móda ne?
Team Moc pěkné
Vstoupit do diskuse

V diskusi je 99 příspěvků, poslední příspěvek 1. 2. 2012, 13:08

Nejčtenější

Lucie Hrdličková, Přečteno: 19401

Se stářím se nepočítá aneb kam odložit seniora

Pavel Bandík, Přečteno: 17551

Nový Nesbo

Nejnovější



mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.