Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Přáli si byt v zahradě, kvůli opékání buřtů si vysadili i březový hájek

  1:00aktualizováno  1:00
Původní představou majitelů byl byt v klidné lokalitě hlavního města, uprostřed zeleně. Poměr kvality bydlení a ceny je záhy nasměroval k úvaze o rodinném domě. Důležitými aspekty individuálního projektu se stala ekonomicko-ekologická funkce domu a jeho maximální propojení s exteriérem.

Všechny obytné místnosti jsou orientovány na dřevěnou terasu s velkým zapuštěným bazénem, v němž se zrcadlí střízlivá stavba nadčasového vzhledu. | foto: Jan Hrdý

Než se největší přání mladého manželského páru vložené do výstižné formulky „byt v zahradě“ stalo skutečností, obeznámili se především s aktuální nabídkou na trhu.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům

Daniel Bradáč byl první z vytipovaných architektů, s nímž se budoucí investoři setkali. Dál už hledat nemuseli. Oni měli svou představu, architekt Bradáč dal domu hmotu a „šmrnc“. Svůj pohled z druhé strany vyjádřil tak, že „designový dům chce zájemce, který akceptuje důraz na ekonomickou a ekologickou stránku“.

Inspirace napříč světadíly

Manželé měli jasné požadavky: jednopodlažní rodinný dům s půdorysem do „L“, moderní, nadčasový design vycházející z funkcionalismu, velmi kvalitní zděná stavba, jež by byla zároveň investicí, kterou lze kdykoliv finančně zhodnotit. Po architektovi žádali spojení jednoduchých linií stavby s útulným interiérem a s exteriérem, který by vybízel k relaxaci.

Tip: Ušetřete 30%

Zařiďte si bydlení nebo zahradu podle svých představ. Poptejte zdarma dodavatele zboží nebo služeb s úsporou 30% na AAAPOPTÁVKA.CZ

Výsledkem je vzdušná solitérní stavba. Netradiční propojení velkými prosklenými plochami nejen se zahradou, ale i ulicí má svoji inspiraci v holandském stylu bydlení. „Líbí se nám koncept domů bez plotů zasazených pouze v zeleni, což v České republice bohužel nebývá zvykem, naopak jsou tu velkým nešvarem velké, neestetické a v podstatě nefunkční ploty. Tak jsme zvolili tuto variantu a plot začíná až z boku stavby. V budoucnu by měl zarůst živým plotem z habrů a dům bude díky tomu pouze v zeleni,“ vysvětluje majitelka osobité pojetí.

Díky velkým oknům a světlým barvám má interiér velmi vzdušnou atmosféru....

Díky velkým oknům a světlým barvám má interiér velmi vzdušnou atmosféru. Středobod rodinného života tvoří masivní jídelní stůl s ořechovou dýhou. Kuchyň je od jídelny oddělena sestavou skříněk na celou výšku se dvěma vynechanými otvory, což je pohledné i praktické.

Hlavní vstup a vjezd vede z obslužné komunikace a je bezbariérový. Zádveří domu navazuje na severně orientovanou chodbu s velkým množstvím úložných prostor a z ní se vstupuje do všech vedle sebe řazených místností. V jejím čele je vstup do centrální obytné zóny, jež v sobě spojuje kuchyň, jídelnu a obývací pokoj opticky oddělený krbovým tělesem.

Může se hodit

Dům na klíč, Hradec Králové

Dům na klíč, Hradec Králové

Cena 1.799.000,-Kč včetně DPH

Více na Reality.iDNES.cz.

Jižní strana obrácená do zahrady (s výrazným prvkem pergoly, přesahem střechy a vodní plochou bazénu, či lépe řečeno plavecké dráhy) navozuje atmosféru jižních krajů, možná ponejvíce těch za oceánem. Zejména Brazílii, kde právě vodní tok probíhající podél nebo přímo skrz stavbu bývá prvkem, který přinášejí osvěžení a v horkých dnech zvlhčuje vzduch.

Díky tomu, že hlavní vnitřní komunikace prochází domem v části podél chodníku, otevírají se všechny místnosti do zahrady. Krytá terasa tu pak zastává funkci venkovní spojovací chodby.

Garáž tvoří jednotnou frontu s domem, ale není s ním vnitřně propojena. Zadním průchodem však lze pod střechou přejít z garáže přes terasu do všech místností domu. Nároží s garáží a navazující hostinskou částí je záměrně zvýšeno, pocitově je tak výrazněji ohraničeno vnitřní atrium s terasou a uzavřena hmota domu. Garsoniéra pro hosty, která tvoří kratší část L dispozice, sestává z obytné místnosti s kuchyňským koutem, spacího patra, koupelny a malé předsíně se samostatným vchodem.

Architekt originálně propojil exteriér domu s interiérem. Betonová stropní...

Architekt originálně propojil exteriér domu s interiérem. Betonová stropní deska vybíhající až nad bazén chrání část vodní plochy, ale především venkovní kuchyni, navazující na tu uvnitř domu.

I po dvou a půl letech, během nichž se rodina rozrostla, jsou majitelé s bydlením včetně dispozičního řešení spokojeni. Svou roli zde sehrálo pečlivé několikaleté plánování, v němž se již počítalo se založením rodiny.

Když dům napoví

Nábytek v domě je z velké části z přírodních materiálů vyrobený na míru. Majitelé k zařizování přistupovali prozíravě: „Je potřeba počkat a dům vám sám řekne, kde bude co nejlepší dát, a také z praktických důvodů s ohledem k velikosti našeho domu à la bytu v zahradě,“ vysvětluje postup majitelka.

Fotogalerie

Středobodem společenské části se stal impozantní jídelní stůl, který je spolu s krbem i nejoblíbenějším místem majitelů.

„Stůl je takový základní kámen naší domácnosti, kde se scházíme s rodinou a přáteli velice často, nejraději vaříme pro ostatní doma. Proto jsme také hledali dětskou židličku, která by designově zapadla do interiéru, aby byla naše dcerka stále s námi, začleněna ve společnosti i ve svém věku,“ objasňuje majitelka volbu bytového zařízení.

Zahrada s návratem do dětství

Aby se beze zbytku naplnilo přání o bytě v zahradě, dokoupili majitelé ještě sousední pozemek a získali tak celkem 2 000 m2 plochy. Na doporučení známých oslovili zahradní architektku, která jejich konkrétní představu převedla do realizovatelného návrhu, i co se týká výběru rostlin. Protože majitelé rádi vaří, nesměla chybět bylinková zahrádka.

Vzhledem k tomu, že v širší rodině mají k dispozici chalupy, upřednostnili při řešení zahrady relaxaci a bezúdržbovost. Jakmile to počasí dovolí, žijí venku, zejména na terase, jejíž součástí je i venkovní kuchyň.

Obývací pokoj se záměrně odlišuje od běžného standardu. Nedominuje mu...

Obývací pokoj se záměrně odlišuje od běžného standardu. Nedominuje mu velkoplošná televize coby typický atribut tzv. moderního bydlení, ale masivní knihovna. Můžete tu také odpočívat ve společnosti obrazů či domácího mazlíčka.

Přes veškerý komfort rodina občas zatouží i po příjemně nostalgické chvilce vonící nejlepší pochutinou prázdnin, po buřtech opečených na ohýnku. Pro navození dokonalé atmosféry neváhali vysadit v rohu zahrady březový hájek a lesíček ukrývající ohniště.

Co se týče romantické atmosféry, mají své „eso v rukávu“. Nemusí za ní z obce ležící za jihozápadní hranicí Prahy ani vyjíždět, stačí se přesunout do domu pro hosty, kde interiéru dominuje bílé dřevo, spaní se vznáší v prostoru a koupelna s modrou mozaikou vyvolává představu přímořského letoviska.

Co by na svém domě změnili? Překvapivě to, co v jiných domácnostech funguje jako novodobý oltář - televize. Ta podle nich působí svým technicistním vzhledem v interiéru s krbem a sbírkou obrazů rušivě.

Zatím nenašli optimální řešení, aby byla skrytá, ale snadno k dispozici. Lépe řečeno, ideální řešení objevili, až když byl dům hotový. Možnost zajíždění do podlahy je nadchla, dodatečná realizace by však byla nejen nákladná, ale narušila by i běžný provoz domácnosti s malým dítětem. Aktuálně řeší zastínění terasy.

Rychlá výstavba

Z ulice dům postupně zakryje zeleň. Přízemní stavbě dominuje atika, která...

Z ulice dům postupně zakryje zeleň. Přízemní stavbě dominuje atika, která zvýrazňuje jeho horizontální ráz.

Výstavba trvala necelý rok. Pro konstrukci obvodových stěn navrhl architekt Bradáč broušené cihly Heluz a nosné překlady stejné značky. Základ střechy nad hlavní obytnou částí tvoří panely Spirol přesahující nad jižní fasádu. Partnerem zdiva jsou velkoplošná dřevěná okna s izolačními trojskly.

Dům má i v této otevřené podobě minimalizované tepelné ztráty, extrémní důraz byl kladen na vyřešení tepelných mostů a celistvosti obálky budovy, tak bylo dosaženo energeticky úsporné stavby s použitím tradičního a cenově dostupného zdroje vytápění.

Investoři rozumně zvolili nezávislý stavební dozor a i díky němu byli spokojení se stavební firmou, která se primárně rodinnými domy nezabývá, ale má blízko k výstavbě se zde použitou technologií.

Autor

Mgr.A. Daniel Bradáč
Autorizovaný architekt. V roce 1995 založil vlastní ateliér A-Studio Daniel Bradáč, jehož pokračovatelem se stala v r. 2003 společnost Ultramarine. Zabývá se projektováním staveb od studie až po realizaci, od novostaveb přes rekonstrukce až po dokončování projektů, změny i odstraňování staveb.

Technické údaje

Užitná plocha: 196,5 m2
Zastavěná plocha: stavba 254 m2, bazén s pergolou 44 m2
Konstrukční řešení: zdicí systém Heluz, obvodové zdivo z broušených cihelných bloků Heluz Family 50, celoplošné systémové lepidlo Heluz, stěny garáže z cihel Heluz STI 30, nárožní sloup z cementopískových cihel
Střecha: plochá ve dvou výškových úrovních se sklonem 2 %, stropní panely Spirol tl. 250 mm, vrchní vrstva dlaždice z praných říčních oblázků, u východního křídla konstrukce CZP z broušených cihel Heluz STI 365, vyhřívané střešní vpusti
Výplně otvorů: okna smrkový masiv, kombinace pevného zasklení v profilu Euro + posuvně-sklopné balkonové dveře s trojsklem, interiérové dveře dřevěné hladké nebo celoprosklené, bezfalcové s obložkovou zárubní, speciální čipový vstup pro kočku řešený jako dvojitý se zabezpečením tepelněizolačních vlastností, garážová vrata sekční výsuvná, dálkově ovládaná
Vytápění: plynový kondenzační kotel pro vytápění, ohřev TV a ohřev bazénu, do systému přispívají tři solární kolektory, v celém domě teplovodní podlahové topení, v koupelnách topné žebříky

Z kuchyně se dá přímo vyjít ven na terasu. Linka z bíle lakovaných MDF desek s...

Z kuchyně se dá přímo vyjít ven na terasu. Linka z bíle lakovaných MDF desek s vysokým leskem byla, stejně jako ostatní nábytek v domě, vyrobena na míru.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Rodinné domy.

Autor:




Nejčtenější

1
Věčně opilý soused je vulgární a vše mu vadí. Z bytu se mu line zápach

Bydlím v brněnském činžáku, do kterého se před rokem nastěhoval starší soused, který chodí domů opilý, je vulgární a vadí mu vše, co je umístěné na společné...  celý článek

Drobné detaily dokázaly interiéru vtisknout „ženský princip“.
Drobné detaily proměnily byt 3+kk přesně podle přání majitelky

Byt s dispozicí 3+kk v novostavbě developerského projektu s krásným výhledem na Prokopské údolí vnímala majitelka jako strohý, ale nechtěla jej zahltit...  celý článek

V obýváku zůstala zachovaná parketová podlaha, stačilo ji jen přebrousit a...
Byt pro rodiče, kterým se odstěhovaly děti: konečně mají pohodlí

Když se z bytu odstěhují dospělé děti, řada lidí se rozhodne pro totální rekonstrukci. Není divu, konečně si mohou dopřát bydlení pouze pro sebe, podle svých...  celý článek

Hotel Sook Station je otevřený od začátku léta. Noc za mřížemi vyjde pro...
Úzké cely, kovové mříže a palandy. Thajsko láká na zážitky z vězení

Tematický hostel Sook Station nabízí klientům pobyt ve vězení. Netradiční ubytování v thajském Bangkoku je vybavené úzkými celami, kovovými mřížemi a...  celý článek

Hned za vstupem je po pravé straně kuchyňská linka, vlevo šatní skříň, které...
Jak se žije v miniaturním bytě o velikosti vagonového kupé

Zařídit byt s plochou 16 metrů čtverečních pro dvě dospělé osoby byl doslova nadlidský úkol. Architekti se však tohoto úkolu zhostili se ctí.  celý článek

Další z rubriky

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnosti...
Hotovo, parcela je volná. Z domu na Václavském náměstí nic nezůstalo

Na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze už skončila demolice nadzemní části rohového domu č. 47. Parcela se připravuje k stavbě skleněného...  celý článek

Nové sídlo společnosti se sběrným dvorem bude mít podobu spirály s vyhlídkou do...
I sběrný dvůr může vypadat jako kultivovaná stavba a pomoci vychovávat

Češi patří v Evropě k těm nejlepším, tedy pokud jde o recyklování odpadů. Dokonce se zajímají i o výchovu. Třeba v Hranicích na Moravě vyroste nový areál...  celý článek

Jezírko z bývalé nádrže tvoří dominantu zahrady.
Rekonstrukce starého stavení je naplněním snu a píle majitelky

Údolí Podolánek na okraji Beskyd patří k místům, které si nelze nezamilovat. A když se zde ještě designérka Daniela Hradilová potkala s bílým stavením z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.