Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Při koupi sporáku myslete na úsporu energie

aktualizováno 
Dnešní doba sporákům příliš nepřeje. Kdo si zařizuje novou kuchyň nebo obnovuje starou, volí většinou samostatnou varnou desku a pak vestavěnou troubu. Přesto sporákem dnes nazývá většina výrobců samostatně stojící spotřebič, jehož součástí je varná deska i trouba. Pravidla pro výběr samostatných spotřebičů i oddělených varných desek a vestavěných trub zůstávají stejná.

Podle údajů firem se nejméně prodávají plynové sporáky. Přes polovinu prodaných výrobků tvoří kombinované sporáky s elektrickou troubou a plynovými plotýnkami. Zhruba jedna třetina zákazníků si vybere sporák elektrický.

Nejdůležitější změny, kterými prošly v posledních letech plynové desky, se týkají jejich bezpečnosti. Při nákupu (cena plynových sporáků začíná na částce kolem 6000 korun) by měl potenciální zákazník rozhodně sáhnout po těch s ochrannou pojistkou (v některých státech se už plynové sporáky bez ní nesmějí prodávat).

Díky ní se automaticky vypne přívod plynu, jakmile z nějakého důvodu zhasne hořák. Další změnu zaznamenala konstrukce hořáků - jsou stabilnější než u starších výrobků. Některé firmy pak nabízejí plynovou mřížku rozdělenou na dvě menší - mřížka se snadno vejde do myčky a odpadají starosti s její údržbou.

Na trhu jsou za 11 tisíc korun a více k dostání i sklokeramické plynové desky, u kterých lze hořáky odnímat, a proto se snadno čistí. Většina sporáků je vybavena tryskami na zemní plyn i propan-butan.

Litina se prodraží
U elektrických varných desek si lze vybrat mezi levnějšími s litinovými plotýnkami (sporáky se prodávají od 6000 korun) nebo se sklokeramickou deskou (stojí od 8000 tisíc korun). Podle údajů společnosti Středočeská energetická však litinové plotny nejsou levnější z dlouhodobého hlediska.

Jejich účinnost je menší a spotřebují více elektrické energie než sklokeramické desky. Litinové plotýnky se pomaleji zahřívají, mají méně regulačních stupňů a po ukončení vaření zůstávají delší dobu horké. A toto zbytkové teplo lze jen těžko využít.

Účinnost litinových plotýnek málokdy přesáhne 60 procent. U sklokeramických desek jsou ztráty energie nižší - jejich účinnost se pohybuje kolem 70 procent. Rychleji se zahřívají a plotýnky dosahují plného výkonu za deset až dvacet sekund po zapnutí.

Spirála pod skleněnou deskou vyzařuje teplo přímo do nádoby. Nejrychleji se ohřívají desky s halogenovými trubicemi, kde pod skleněnou deskou je umístěna spirála naplněná halogenovými plyny.

Nevýhodou je její nízká životnost, a tak přišli výrobci s kompromisem. Nyní nabízejí desky, kde se kombinuje klasická elektrická a halogenová spirála. Zapínají se obě najednou.

Díky halogenové spirále začne sálat teplo okamžitě, a jakmile se na požadovanou teplotu zahřeje i elektrická spirála, halogenová se automaticky vypne, čímž se prodlužuje její životnost.

Chytré vaření
Za zhruba třicet tisíc korun si lze koupit sklokeramické desky vybavené infračerveným varným senzorem. Ten neustále sleduje teplotu v hrnci a přizpůsobuje výkon plotýnky tomu, aby se teplota držela na požadovaném stupni.

Pro vaření se senzorem by se mělo používat systémové nerez nádobí dodávané přímo s deskou, nebo smaltované či litinové. Jiné nerezové nádobí musí být opatřeno speciální páskou, bez které nemůže senzor kontrolovat teplotu uvnitř hrnce.

Samozřejmě že i na těchto varných deskách lze vařit klasicky v jakémkoli nádobí, pak ovšem nelze využít senzoru. Novinkou ve varných deskách, kterou prověří nejbližší roky, je indukční vaření. Plotýnka se díky magnetické indukci zahřívá pouze pod hrncem, proto je ztráta energie minimální, a účinnost naopak vysoká.

Nehrozí, že by při použití malého hrnce na velké plotýnce zbytečně utíkalo teplo pryč. I když se o tomto způsobu mluví jako o studeném vaření, není to přesně tak. Okolí se totiž částečně zahřívá od teplého hrnce. Nevýhodou je vysoká cena desky pro indukční vaření (od 30 000 korun) a fakt, že je k němu potřeba speciální vodivé nádobí.

Při výběru nového sporáku myslete hlavně na úsporu energie.

Autoři: ,




Nejčtenější

Na střechu nechal majitel instalovat extenzivní zelenou střechu.
Mladí majitelé museli „ukousnout“ kus kopce, aby měli slunce v domě

Najít vhodný pozemek blízko Prahy a za dostupné peníze, to je hodně těžké. Někdy to znamená v mnohém ustoupit nebo udělat náročné stavební úpravy. To potkalo i...  celý článek

Dům postavila společnost Avanta Systeme na klíč za pět měsíců, má užitnou...
Pro sebe si postavili za pár měsíců dřevostavbu, pro psy zděný penzion

Někdo hledá pro svůj dům pozemek s nádherným výhledem na hory, jiný dává přednost rodnému městu. Manželé Dvořákovi mají své preference nastavené úplně jinak:...  celý článek

Unikátní zdvihací systém myček ComfortLift, který umožňuje pohodlné nadzvednutí...
Myčka nádobí je lepší než služka: nereptá, šetří vodu a nic nerozbije

Úspora přibližně 60 procent vody a přibližně stejně energie na její ohřev v porovnání s ručním mytím nádobí pod tekoucí vodou. To je jeden z hlavních...  celý článek

Některé příčky nebylo možné odstranit.
Jak se staví sen pro dvě děti: musel se vybourat strop až do krovu

Radek a Jindřiška žijí v pěstounské péči u babičky a dědy v domě starém více než sto let. Jenže dům ani jeho vybavení s dětskými pokoji nepočítal, sourozenci...  celý článek

Modulární dřevostavba jako rekreační ubytování stojí v jihomoravských...
Dřevěné buňky z Česka i ze světa. Zajímavá možnost současného bydlení

Od stavební buňky k trendovému designu. Modulární domy poslouží k rekreaci, ale i k plnohodnotnému bydlení. Hodí se pro nomády, i když většinou je lidé...  celý článek

Další z rubriky

Nákupy s OnaDnes
Využijte slevy při nákupech s Ona DNES. Tipy pro dům i byt

Už v pondělí 19. října startuje týden zlevněných nákupů s Ona DNES. V pondělní MF DNES najdete více než stovku kuponů, s nimiž se můžete vypravit i pro...  celý článek

Kuchyň s kredencí, skříňkou, spižírnou a stolem, buk a plast, 1955 až 1960
Kuchyňská linka má být modrá, odpuzuje prý hmyz. Proměny kuchyně

Nic se nezměnilo v bytě víc než kuchyně. To dokazuje i Muzeum nábytku ve Vídni, kde probíhá výstava Kuchyňský nábytek - Design a historie. Zpracovává téma od...  celý článek

Pracovní desky z technického kamene jsou odolné i vůči tepelnému namáhání.
Nešetřete na kuchyňské desce, radí ředitel Institutu bytového designu

Čeká vás zařizování nové kuchyně a nechcete, aby na to padly všechny vaše úspory? Nevíte, jak si poradit s malým prostorem? Petr Tschakert, ředitel Institutu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.