Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Přestavěli byt ve starém domě na mezonet pro velkou rodinu

  1:00aktualizováno  1:00
Kdysi to byl nepříliš atraktivní patrový domek s malým podkrovím na okraji Prahy. Dnes je po rekonstrukci a bývalé předměstí se blíží k centru. Pětičlenná rodina se třemi dětmi tu přesto stále žije v poklidu jako na venkově.

Zelené lamino v kuchyni doplňuje žíhaný materiál Resopal | foto: Lina Neméth

Klára a Jakub, rodiče tří ratolestí (tři, šest a devět let) vytvořili ve starém domě prostorné bydlení maximálně přátelské hlavně vůči dětem. V dvoupodlažním bytě dostaly děti největší místnosti.

Rodiče je zařídili útulně a inspirativně, takže tu jsou děti nadmíru spokojeny. Nábytek je vyrobený převážně z masivního dřeva, které místnosti příjemně protepluje. Postele se zvýšenou lehací plochou pod sebou ukrývají oblíbené schovávačky.

Dětské pokoje v podkroví ovšem nejsou jedinou herní oázou. Další zajímavou místností pro malé neposedy se stala podkrovní koupelna s vanou pro dva, kam se vejdou pohodlně všichni sourozenci i s partou kamarádů.

Pokoj v podkroví pro nejstaršího syna

Pokoj v podkroví pro nejstaršího syna

Poslední místností, určenou převážně pro děti, je herna ve spodní části bytu, kde najdete hlavně hračky a jen pár kusů nábytku. Nejdůležitější je v tomto věku volný prostor.

Začalo to před čtrnácti lety

Tenkrát nechali zbourat horní podlaží i malé podkroví. Nad přízemním bytem, kde dodnes bydlí příbuzní, přistavěli nové patro a prostorné podkroví. To začali zařizovat teprve před třemi lety, když děti trochu povyrostly. Vznikla tam spací a herní zóna.

V původním bytě o patro níže využívají starý obývací pokoj, pracovnu, která vznikla z ložnice, hernu, jež byla dříve dětskou ložnicí, novou kuchyni i příslušenství.

Pro pocit soukromí nechali před původním bytem přizdít na schodišti stěnu se vstupními dveřmi, která dvouúrovňový byt odděluje od ostatních částí domu.

Červená v podkroví prostor zatepluje

Červená v podkroví prostor zatepluje.

Odvážná barevnost

Vytváření interiéru probíhalo postupně za plného provozu. Úplně poslední, teprve na konci minulého roku, se předělávala kuchyně. Kamarád Kláry vyrobil novou kuchyňskou linku v kombinaci zeleného lamina na dvířkách a žíhaného materiálu Resopal na kuchyňské desce a bocích skříněk.

Tento výrazný dekor se opakuje i na desce atypického dlouhého stolu v jídelně, která je lemována dubovým dřevem. Stůl nesou kovové nohy, stejně tak mají barvu hliníku garnýže, úchytky kuchyňské sestavy nebo třeba elegantní svítidlo nad stolem.

Záda linky jsou obložena velkoformátovými obkládačkami kladenými na délku a úzkými listelami s barevnými proužky. Podlahu tvoří světlá lamelová plovoucí podlaha, vzor mořská tráva. Vymalováno je netradičně – světle fialovou barvou.

Velký stůl rodina potřebuje, návštěv mají rodiče i děti stále dost

Velký stůl rodina potřebuje, návštěv mají rodiče i děti stále dost.

Protože byla dispozice podkroví původně hodně otevřená, dozdily se příčky, aby mohly vzniknout dětské pokoje, přidávala se také střešní okna.

Když vystoupáte až nahoru, uvítá vás chodba s jarně zeleným kobercem, z něhož se vstupuje do dvou dětských pokojů, ložnice rodičů a koupelny. Je nová, vznikla z původní kuchyně a malé koupelny.

Celý byt zútulňuje barevné pojetí stěn – na schodišti a v chodbě v podkroví optimistická žlutá, v ložnici tmavě červená stěna, v holčičím pokoji dvě žluté stěny a jedna růžová, v klukovském kombinace světle zelené a bílé. Milou výzdobu představují keramické výrobky dětí a hrnkové rostliny.

V dětských pokojích je minimum nábytku

V dětských pokojích je minimum nábytku.

Všechno není podle přání

"Některé změny měly u nás v domě určitá omezení. Například jsme chtěli vybudovat schodiště z dolního bytu do podkroví tak, aby procházelo stropem obýváku, ale to se ukázalo zbytečně drahé," vysvětluje Klára.

I kuchyňskou linku by majitelka měla raději tam, kde je jídelna a kde je výhled z okna, ale to kvůli již hotovým rozvodům nešlo.

"Dobu jsme trochu předběhli s velkou vanou v horní koupelně – ta se asi dočká plného využití, až budou děti větší. Všichni tu bydlíme moc rádi," říká spokojená majitelka.

Velká vana slouží dětem spíše jako bazének

Velká vana slouží dětem spíše jako bazének.

Dětem už schází jediné – štěňátko, které mají ale již slíbené. Nahradí čtrnáctiletého psa Fíka, navlas podobného tomu z večerníčku, který ještě nedávno pobíhal s dětmi po zahradě mezi pískovištěm a houpačkami a na svět kouká už jen z psího nebe.

Více se dočtete v časopise Domov č. 4/2009.

Autor:




Nejčtenější

Manželé si koupili v Brandýse nad Labem pozemek a postavili dům 4+kk.
Z paneláku odešli do domku. Největší problém byl se stavební firmou

Jiří s manželkou žijí v Brandýse nad Labem již třicet let. V paneláku ale zůstat nechtěli, tak ve stejné lokalitě koupili pozemek. Dům s dispozicí 4+kk o...  celý článek

Původní obývací pokoj byl již „spojený“ s kuchyní.
Z odpudivě vypadajícího panelákového bytu má vzniknout pohodové 4+kk

Byt 3+1 nenabízí právě ideální dispozici, přesto má mladý pár štěstí. Má totiž„ideální“ sousedy. Dali po vyjádření statika souhlas nejen k vybourání nenosných...  celý článek

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Pohled na celkové uspořádání domu na pozemku
Koupili srub, ten jim shořel. Na jeho místě si postavili vysněný dům

Při jednom z velkých lesních požárů v roce 2010 v americkém Coloradu lehl popelem i srub čtyřčlenné rodiny, který si manželé koupili pouhé dva roky před tím....  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.