Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Postavili si maxibyt na střeše bývalé školky. S terasou a vířivkou

  1:00aktualizováno  1:00
Jeden dobrý nápad proměnil starou budovu školky na moderní kanceláře ve dvou patrech a luxusní velký byt na střeše. Díky nástavbě jednoho patra majitelé dostali vysněnou obří terasu. Není to ale bydlení pro každého, všechno je velmi otevřené a prosklené.

Terasu lze využívat po celý rok | foto: Donlic interier

Přestavba bývalé mateřské školy v Pardubicích byla již v plném proudu, když se zrodil nápad využít střechu k vybudování velkého bytu s terasou.

Schodiště, statika i "komunikační" uzel s výtahem byly již dané. Architektka Ivana Dombková ze studia Design by Donlić vstoupila do "hry" v době, kdy už probíhala rekonstrukce prvních dvou podlaží.

Když není nutné šetřit místem

Hlavně velkou terasu, to bylo největší přání klienta. Přesto i pro byt zůstalo neuvěřitelné množství metrů čtverečních. Celková užitná plocha bytu představuje impozantních 246 m2.

Centrum bytu, jehož majitel může do práce sejít jen po pár schodech dolů, tvoří obývací pokoj, jídelna a kuchyně, vše v jediném otevřeném prostoru. Jižní strana je otevřena do zahrady a celá prosklená, takže terasa za sklem představuje volné pokračování obývací části.

Posuvná okna dovolují zvětšit prostor na maximum. Stačí jen udělat pár kroků a můžete se navíc příjemně zchladit ve spa umístěné na terase. Nechybí ani velký stůl, takže případné porady se mohou odehrávat pěkně venku.

"Veřejnou" část bytu doplňují dvě "soukromá křídla," východní a západní. Ve východní kromě dvou dětských pokojů najdete také pokoj pro hosty. Místnosti mají opět přímý vstup na jižní terasu.

Pro všechny tři místnosti slouží samostatné WC a velká koupelna s dvěma umyvadly, vanou a sprchovým koutem. Vedle pokojů a hygienického zázemí sem architektka Dombková umístila také šatnu, prádelnu a úklidovou komoru.

Z obývací části, která je ve středu nástavby, lze přejít do "západního" křídla. Tady si rodiče vytvořili příjemné zázemí. Vedle ložnice tu totiž nechybí pracovna, šatna, velká koupelna včetně sauny a také fitness.

Interiér v teplých barvách

Ačkoliv velké množství prosklených stěn by mohlo v interiéru bytu vyvolávat dojem neosobních výkladních skříní (už kvůli šedé barvě rámů), díky použití dubové podlahy z masivního dřeva (a také několika dubových solitérů) působí prostor teplým a zabydleným dojmem. I při omezeném množství nábytku a minimu doplňků.

Čisté, jednoduché tvary podtrhuje i zvolená barevnost, kde převládají teplé krémové a šedé odstíny. Tyto barvy odpovídají i nadčasovému pojetí interiéru. Jeho vybavení včetně kuchyňské linky navrhlo a vyrobilo studio Donlič, pouze židle a relaxační křesla nesou značku Thonet.

Statika a sloupy

Navýšení stavby o jedno podlaží si vynutilo některé zásadní stavební úpravy. Především bylo nutné stavbu doplnit o přiznané sloupy na terase, na jejichž nosnících (a také na severní stěně) spočívá "zavěšená" střecha.

Bohužel ji nebylo možné řešit kvůli hmotnosti jako zelenou, což byl původní záměr. Obvodový plášť třetího nadzemního podlaží se musel sladit s již existující podobou prvních dvou podlaží.

Autoři

Stavba: Ing.arch. Aleš Klose /Ateliér Klose
Spoluautoři: Jan Trojan - tech. část, Ing. František Hofman - statika

Řešení nástavby III.nadzemního podlaží : Ing.arch. Ivana Dombková

Řešení interiéru: Ing.arch. Ivana Dombková
Realizace interiérů : Design by Donlić
Užitná plocha: 246 m2
Realizace: 2009


Autor:




Nejčtenější

Kromě „hlavního“ domu si nechala rodina postavit i saunový domek a také dům pro...
Recept na stres z práce? Víkendový dům v lese s výhledem na jezero

Srubový dům si nechal postavit úspěšný helsinský manažer Tuomas na venkově, aby mohl se svoji rodinou trávit volné chvíle v přírodě. Pojal jej pouze jako druhé...  celý článek

Spirály. Dostatek světla, příjemné barvy a ladné křivky jsou potřeba v Nové...
Prozářená architektura. Most v poušti i ladné křivky psychiatrie

Světové stavby posledních let, které si nejlépe poradily se světlem a pohrály si s osvětlením. Většina z nich získala nominaci či zvítězila v prestižních...  celý článek

1
Soused má pocit, že ho sledujeme, postavil kolem plotu zástěny

Před pěti lety jsme koupili zahrádku s chatkou a rozpadlým plotem. Časem jsme se rozhodli, že plot postavíme nový, při stavbě jsme museli ale vysekat roští u...  celý článek

Dům s přilehlou garáží při pohledu z ulice. Okna nahoře patří třem ložnicím....
Postavili si moderní „perníkovou chaloupku“. Šindele nahradil hliník

Rodinnému domu opláštěnému hliníkovými šablonami přezdívají místní perníková chaloupka. Leží kousek od Brna, v malebné obci obklopené vinicemi. Majitelé v něm...  celý článek

Tenká dlažba se po pěti letech používání „loupe“ jako perník.
Kdo šetří na dlažbě do exteriéru, může se pěkně spálit. Podívejte se

Kupovat levné věci se nevyplácí, o tom se bohužel přesvědčil i čtenář Lubor. Se svým příběhem se tak alespoň přihlásil do naší soutěže Léto na nové terase či s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.