Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Postavili si dům, který vypadá z každé strany jinak

  1:00aktualizováno  1:00
Nový dům v jedné z okrajových částí Prahy má dvě tváře. Konzervativně nepřístupnou pohlíží do ulice, do zahrady spíš připomíná vstřícný bungalov.

Při pohledu z ulice má dům dvě podlaží a podkroví | foto: Lubomír Fuxa

Pozemek v klidné vilové zástavbě ze sedmdesátých let minulého století nabízel řadu výhod: vybudovanou infrastrukturu, vzrostlou zeleň a dobrou dopravní dostupnost.

Mladé manžele již při první návštěvě uchvátil velký ořech, který si přáli zachovat jako přirozenou dominantu budoucí zahrady.

Nová developerská obytná výstavba v bezprostřední blízkosti jejich pozemku má naštěstí daleko do "podnikatelského baroka" a spoluvytváří poměrně kultivované prostředí.

Ze zahrady stavbě dominuje přesahující střecha stíněná mohutným ořechem

Ze zahrady stavbě dominuje přesahující střecha stíněná mohutným ořechem

Dvě fasády, dvě tváře

"Z jedné strany dům působí uzavřeně až nedobytně, z druhé strany je otevřený a přátelský, z prvého pohledu je konzervativní a usedlý, z druhého navázaný a progresivní. To je na něm zajímavé," říkají majitelé domu.

Obdélníková stavba se sedlovou střechou je orientována podélnou osou rovnoběžně s ulicí. Z této strany jsou vidět tři podlaží – suterén, přízemí a podkroví. Kompaktní fasáda s malými okny chrání rodinné soukromí před vnějším světem.

Na opačné straně, ze zahrady, se suterén z větší části skrývá v terénním valu a střecha přesahuje přes terasu, takže celek získává jiné proporce a je napohled nižší než z ulice.

Do zahrady se orientuje hlavní obytná část domu, kompaktní formu odlehčuje velké prosklení.
Největší užitnou plochu zaujímá, což dnes není běžný standard, suterénní podlaží, rozšířené o plochu pod terasou.

K cihelnému obkladu si majitelé vybrali stylová litinová kamna

K cihelnému obkladu si majitelé vybrali stylová litinová kamna

Kromě dvojgaráže, úložných prostor, WC, velké prádelny a technické místnosti tu najdete i komfortní místnost pro psy, kteří jsou rovnocennými, byť oddělenými členy rodiny. Do suterénu se vešlo i menší domácí fitness se šatnou a příslušenstvím.

"Jsme velmi rádi, že zázemí není poddimenzované – horní část domu se uvolnila a také nám to dává určitou rezervu do budoucna," sděluje hlava rodiny.

Přízemí tradičně zaujímá vstupní zóna a hlavní společná obytná část s kuchyní, jídelnou a sezením, nechybí spíž, hygienické zázemí a herna pro děti.

Do podkroví, klidové části s ložnicí a dětskými pokoji, se vstupuje po otevřeném schodišti přímo z obývacího pokoje. Celá rodina tak zůstává v úzkém kontaktu. V prostorné schodišťové hale se našlo místo pro malou domácí pracovnu.

Kuchyňská linka s příjemnou třešňovou dýhou se ukrývá za barovou zídkou

Kuchyňská linka s příjemnou třešňovou dýhou se ukrývá za barovou zídkou

Exteriér se prolíná do interiéru, kde na přání majitelů převládají přírodní materiály. Schodišťová a středová dělicí stěna v hlavní obytné části jsou obloženy cihelným páskem použitým na fasádě.

Dominantní prvek tvoří originální sestava schodiště a knihovny, zhotovená podle návrhu architektů.

Architektura zrozená z proměn

Dům působí dojmem, že vznikl jedním tahem mistrova štětce, má však za sebou několik "fází růstu". "Stavbu jsme začínali ve víru velkého pracovního vytížení a očekávání rodinných radostí a nevěnovali jsme jí zpočátku zdaleka tolik pozornosti, kolik by bylo potřeba," vzpomínají majitelé domu.

Díky velké podkrovní šatně se v ložnicích uvolnil prostor

Díky velké podkrovní šatně se v ložnicích uvolnil prostor

"Náš případ se rozhodně nedá označit jako vzorový, spíš bychom chtěli čtenáře před podobnými cestami varovat. Líbil se nám dům našich přátel, oslovili jsme tedy spolehlivou stavební firmu a rozhodli se realizovat již osvědčený projekt. Nečekali jsme, že situace na naší parcele a naše postupné seznamování se s problematikou povede k poměrně velkým změnám."

Začalo to tím, že rodinné domy v Praze musí mít garáž, proto bylo potřeba stavbu částečně zvýšit nad terén, podsklepit a vybudovat nájezdovou rampu. V návaznosti na toto rozhodnutí dům oproti původnímu záměru získal suterén – neocenitelnou užitnou plochu navíc.

Cihelný obklad byl použit v domě hned několikrát

Cihelný obklad byl použit v domě hned několikrát

Řada změn proběhla až během výstavby – měnilo se umístění a velikosti oken, poloha některých příček a podobně. I v úvodu zmíněná symbolika dvou tváří vznikala za pochodu, rozhodně nešlo o původní záměr.

"Naštěstí jsme našli pochopení u flexibilní stavební firmy a setkali jsme se s architektem Petrem Noskem, který se dokázal dokonale vcítit do našich přání a pocitů a svůj koncept jim přizpůsobil. Přinesl řadu překvapivých nápadů a přistoupil i na naše myšlenky a návrhy, které někdy vznikaly až přímo na stavbě," vzpomínají majitelé.

Koupelny v domě dýchají teakovým dřevem

Koupelny v domě dýchají teakovým dřevem

Jsou přesvědčeni, že se vše podařilo úspěšně dokončit jedině díky jeho vstřícnému přístupu, velké empatii, trpělivosti a naladění na stejnou notu. "Důkazem budiž i to, že se z nás posléze stali přátelé," prozrazují majitelé.

"Klient není protihráč, ale spoluhráč ze stejného týmu. Na to se občas zapomíná," dodává architekt Petr Nosek.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 147 m²

Užitná plocha: 279 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm 44 SI, kontaktní zateplení fasády tl. 80 mm, fasáda obložena cihelnými pásky Klinker, dřevěné schodiště, dřevěný krov, střešní krytina Bramac

Výplně otvorů: dřevěná okna s izolačními dvojskly, střešní okna Prima Fenestra, vchodové dveře dřevěné, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní

Vytápění: ústřední plynové, podlahové vytápění + radiátory, krbová kamna

Autor

Ing. arch. Petr Nosek

*1971
Autorizovaný architekt ČKA. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT Praha, po absolutoriu působil jako architekt v kanceláři IP&P ve Frankfurtu nad Mohanem, spolupracoval s kanceláří Atelier A. V současné době pracuje jako hlavní architekt architektonické kanceláře Atelier A CZ, která se zabývá projektováním širokého spektra staveb od studie po realizaci.

Více se dočtete v časopise Můj dům č.8/2009.


Autor:




Nejčtenější

Brána. Zastřešené tržiště Rotterdam Markthal od nizozemské kanceláře MVRDV...
Hrátky architektů. Noblesní ubytovna pro bezdomovce i obří tržnice

Odvážné hrátky s barvou, světové trendy, ale také industriální kov a šeď. To vše najdete u nejlepších světových staveb posledních let. Většina z nich získala...  celý článek

Hodně denního světla bylo podmínkou při návrhu dvojpodlažního duplexu. Stejně...
Předělali stoletý dům v Praze. Obrazovou galerii mají i na schodišti

Paříž, Londýn, New York, Indie, Nový Zéland, Vietnam, to není žádná nabídka cestovní kanceláře, ale města a země patřící k životům Moniky a Michaela...  celý článek

Z malého domku o dvou místnostech rodina postupně vybudovala velký rodinný dům.
Dům už předělává třetí generace. Práce na něm nekončí, spíše přibývá

Práce na rodinném domě a na zahradě je stále dost. Čím starší je stavba, tím jí spíše přibývá. O tom ví své i čtenářka Eva, která se přihlásila se svým...  celý článek

Obývací pokoj si prohodil místo s kuchyní, jak si manželé přáli. Radiátor -...
Jak se staví sen: k 45. výročí svatby dostali novou kuchyň i obývák

Poznali se ve školce, ve dvaceti se vzali a po 45 letech se mají stále rádi. Pro někoho sen, pro Jana a Jiřinu realita. „Sen“ však přišel v podobě nové kuchyně...  celý článek

Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců.
Starý box na přepravu koní přestavěl na bydlení se záchodem a sprchou

Dean Crago předělal třicet let používaný box na přepravu koní na plnohodnotné bydlení. Třiatřicetiletý řemeslník pracoval na přeměně šest měsíců. Nejvíc práce...  celý článek

Další z rubriky

Centrem celého bytu je kuchyňský ostrůvek, z něhož vybíhá i deska jídelního...
Moderní loft ve staré pražské továrně aneb využitá architektura

Proměna industriálních budov na bytové domy patří zejména ve velkých městech k velmi žádaným. To platí i o bývalé pražské továrně ETA Regula, kterou v roce...  celý článek

Kuchyňskou linku s barovým pultem vyrobili na zakázku ve firmě Augustin...
Pořídili si terasu s bytem. Atypický mezonet inspirovaný Asií

Co si většinou vozíme ze zahraniční dovolené? Suvenýry, zážitky, spoustu fotografií, jež následně kolují po sítích nebo končí v albu. Majitelé tohoto bytu si z...  celý článek

Pohled na impozantní rezidenci vybavenou veškerým dostupným luxusem
Dům za 100 milionů dolarů je plný zlata, od aut až po šampaňské

Rezidence Opus v Beverly Hills v Los Angeles je k mání za „pouhých“ 100 milionů dolarů. Majitel, Nile Niami, si jej nechal navrhnout od architekta Paula...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.