Polidštění panelákové kuchyně

-
Praha je možná středem Evropy, ale kuchyně je určitě "srdcem" bytu. A to i ta paneláková, v níž by se možná Magdalena Dobromila Rettigová ani nedokázala otočit. Všechno lze ovšem změnit. V případě panelákové kuchyně je stejně jako u srdce nejlepším řešením radikální řez - rekonstrukce.

Kompletní přestavba a nové vybavení kuchyně má jednu velkou nevýhodu - a jednu obrovskou přednost. Bývá většinou spojena s nutností řešit celý rozvod vody a elektřiny (blíže viz str. III). A to znamená velké finanční výdaje. I bez stavebních úprav vás nová kuchyň včetně spotřebičů přijde minimálně na sto tisíc korun, ne mluvě o nákladech na rekonstrukci jádra, která bývá často nezbytná. Na druhé straně vám však takový "řez" v kuchyni může přinést spoustu pozitivního - více prostoru, usnadnění a urychlení domácích prací, větší pohodlí i možnost být v bytě skutečně spolu. To v případě, že se rozhodnete spojit kuchyň s obývacím pokojem.

Příčky nejsou potřeba

"Strašně ráda bourám příčky. Lidé o mně říkají, že i z čtyřpokojového bytu dokážu udělat 1 + WC," směje se architektka Hana Hlavatá. Názorně to předvedla i ve svém vlastním bytě. "Nelítostně" zrušila celou příčku mezi obývacím pokojem a kuchyní (viz kresby na str. VI). Vedl ji k tomu nejen cit architekta, kterému pokoje o velikosti necelých jedenáct a devatenáct a půl metru čtverečního připadaly stísněné, ale také pozice maminky tří věčně hladových dětí: "Večer jsem přišla domů a šla jsem samozřejmě vařit, jenže rodina byla jinde. Cítila jsem se naprosto odstrčená jako někdo, kdo je mimo hru. A tak jsme bourali." Přístup Hany Hlavaté odpovídá přesně tomu, co architekti doporučují zejména rodinám s malými dětmi. Spojením kuchyně s obývacím pokojem získává rodina možnost lepší vzájemné komunikace, a navíc i větší prostor. Toto řešení však ocení i rodiny, kde se vede čilejší společenský život. Hospodyně si pak nemusí připadat jako pomocnice v domácnosti určená pouze k donášce a přípravě jídla. Zrušení příček má ovšem i své stinné stránky. "Musíte se naučit rychle uklízet, protože pohled na linku se spoustou nádobí a jídla přitažlivý příliš není," tvrdí Hana Hlavatá. Máte-li doma partnera citlivějšího na hluk, volte pečlivě i spotřebiče. Myčky s hlučností 43 decibelů si mohou "broukat" i v okamžiku, kdy se hlava rodiny dívá na důležité fotbalové utkání, zatímco přístroje s hlučností nad 60 decibelů jsou skrytou rozbuškou rodinného sváru. Výkonná digestoř je nezbytná, protože jídla má vonět jen nad sporákem nebo na talíři, nikoliv v celém bytě. Složitější bývá i výběr vhodného nábytku. Oblíbené bílé kuchyně vypadají v kombinaci s klasickými dřevinami v obývacím pokoji jako bílé ponožky u tmavého pánského obleku, rušivě působí i bílá elektronika, digestoře, lednice či mikrovlnky. Použití stejných dřevin, například módního buku, může zase vypadat fádně. Řešením bývá výrazné použití skla a kovu, případně omezení skřínkového nábytku v obytné části, jako to například udělala architektka Hana Hlavatá ve svém bytě.

Do kuchyně patří změna

Pokud si myslíte, že kuchyně má zůstat v podobě, jakou jí dali architekti, nikdo vás do bourání příček nutit nebude. V některých případech vám tuto úpravu nepovolí ani stavební úřad, třeba kvůli statice. Určité věci však bývá nutné změnit určitě, protože v panelových kuchyních najdete spoustu chyb. "Typické je špatné umístění sporáku nebo řazení takzvaných pracovních zón," vysvětluje architektka Zdenka Maňáková, která se řadu let specializovala právě na kuchyně. Pravidla o uspořádání pracovních zón jsou přitom velmi jednoduchá. Začínat by se mělo dřezem, pak pokračuje pracovní plocha pro přípravu jídla a končí se takzvaným varným centrem, což zpravidla bývá sporák. Ale pozor! Po levé straně dřezu a po pravé straně sporáku musí být dostatečně široká odkladní plocha, alespoň 40 až 60 centimetrů vpravo a 20 až 30 centimetrů vlevo vedle sporáku. Toto řazení platí pro praváka, levák potřebuje opak. V některých kuchyních lze zvolit i jiné řešení. Typický příklad představuje ostrůvková kuchyň, u níž se do středu místnosti dostává sporák, tak jak je tomu v profesionálních kuchyních, z ustáleného pořadí lze "vyjmout" i mycí centrum. Tato verze se však používá spíše v hodně členitých kuchyních. Dřez můžete mít i pod oknem, protože v nabídce jsou už i sklopné baterie, takže se nemusíte bát, že neotevřete okno. Mycí centrum neboli dřez s odkladní plochou ovšem vyžaduje výšku asi od 90 do 105 centimetrů. U starých kuchyňských linek mívalo výšku 86 centimetrů, takže vyšší muži odmítali často pomoc v domácnosti s odůvodněním, že je pro ně mytí nádobí únavné. Měli pravdu. Naopak varné centrum by mělo mít výšku pouze kolem 80 centimetrů, aby byly pro ruce i oči snadno dostupné i zadní plotýnky. U kuchyní pak platí stejně jako u pracovního stolu s počítačem jedna zásada - ideální je rohové řešení (případně verze do "U"). Méně se nachodíte, vaření je zde mnohem pohodlnější než u klasické rovné linky. "Dříve si mnozí zákazníci klidně postavili nábytek i sporák tam, kde byly původně, teď jsou už mnohem poučenější," tvrdí Bohumila Rudolfová z prodejny Koryna, jedné z největších v Praze, "dnes už je nemusíme přemlouvat, aby si pořídili vestavný sporák, který v panelákové kuchyni pokládám za základ, standardem se stávají už i myčky." Ne každý si ji kupuje hned, ale s přívodem vody a odpadem už počítají předem. Myčku si pak koupí třeba až za rok za dva.

Desatero pro rekonstrukci kuchyně

1) Poraďte se s architektem. Největší chyby při zařizování bytů se totiž dělají právě v kuchyních, protože se zde musí vyřešit spousta problémů včetně technických. Mluvte s ním nejen o svých finančních možnostech, ale hlavně o způsobu života.

2) "Neopisujte" od sousedů. I sebelepší návrh nelze automaticky přenést do jiné rodiny, protože zde mohou být jiné životní zvyklosti.

3) Pokud to vyhovuje stylu rodiny, vyplatí se opticky zvětšit kuchyň zrušením alespoň části příček

4) Udělejte si finanční plán, zda zvládnete celou rekonstrukci včetně kvalitních spotřebičů najednou. Pokud ne, vyměňujte nebo si pořizujte spotřebiče postupně. Při rekonstrukci však s nimi už počítejte, aby se nemusely dělat dodatečné úpravy.

5) Zvažte pečlivě uspořádání nábytku a spotřebičů, jejich rozmístění by mělo odpovídat logickému řazení jednotlivých pracovních zón

6) Nezbytností je digestoř, jejíž výkon odpovídá rozměrům kuchyně

7) Vybírejte spotřebiče s takzvanou nízkou energetickou náročností a malou spotřebou vody, a to s ohledem na vývoj cen v této oblasti, ověřte si, zda máte v bytě pro nové spotřebiče dostatečný příkon elektrického proudu

8) Součástí kuchyně nebo obývacího pokoje má být velký jídelní stůl

9) Nezapomeňte na vhodné osvětlení všech pracovních ploch

10) Pamatujte na to, že nový nábytek nebo posunutí dřezu je jen na vás, ale bourání příček a další stavební úpravy vyžadují stavební povolení