Reklama

Půdní byt má nádech retra a zajímavé detaily, třeba stůl na lankách

  • 27
Půdy v činžovních domech patří k nejžádanějším variantám bydlení, zejména v atraktivních lokalitách. K těm rozhodně patří i pražské Dejvice. Do rekonstrukce půdy v této čtvrti se pustila i mladá žena, milovnice designu.

Bílá výmalba stěn i stropu prostor opticky zvětšuje a odlehčuje. | foto: Archiv studia Morix

Dispozičně nabízí byt hlavní otevřený obytný prostor s kuchyní a malou ložnici. Vysoká světlá výška krovu umožnila vytvořit malou galerii nad kuchyní, která slouží jako pracovna. Původní dřevěná podlaha v kombinaci s bílou výmalbou zdí, podhledů i konstrukcí vytvářejí, i přes relativně menší obytnou plochu, příjemný pocit z prostoru.

„Majitelka bytu je silnou vyhraněnou osobností. Během zadání probíhaly dlouhé rozhovory nejen o designu. Výsledkem je interiér, který pravděpodobně nejde tak úplně v současném trendu architektury a designu, odpovídá ale jejímu vkusu i životním názorům a postojům a přístupu k materiálním věcem,“ vysvětluje autor projektu, architekt Jaromír Pizinger.

Fotogalerie

Rekonstrukce půdního bytu se zúčastnila soutěže Interiér roku, který pořádá Institut bytového designu. O výsledcích soutěže více zde. Projekt získal hlavní cenu generálního partnera soutěže, společnosti Velux.

Interiér plný světla

Reklama

„Snažil jsem se vytvořit ́interaktivní ́ design, který se dá za vynaložení nízkých finančních nákladů lehce obměňovat v souladu s evolučním vývojem a potřebami majitelů,“ říká Pizinger.

A dodává: “Cílem neměl být protest nebo anarchie proti soudobým trendům. Ty se navíc podle mého názoru ubírají po dlouhé době velice zajímavým směrem jak v použití dřeva, barevných kovů, neokázalosti, lehkého retra 70. a 80. let. Tento design bych zvolil v současné době i já sám pro sebe, i když je mi přes 60 let.“

Zajímavý prvek v prostoru představuje neobvykle řešená kuchyň. Moderní kuchyňská linka je vyrobena z bílého Senosanu, pracovní deska z materiálu TechniStone. Vysoké skříňky tvoří zároveň schody do patra. Retro bleděmodrá barva dodává celému prostoru hravost, kterou podtrhují i barevná zavěšená svítidla, žárovky.

Lehce industriálně pojal autor jídelní stůl, který nechal uchytit do kuchyňského ostrůvku z lakovaných OSB desek, na druhém konci je zavěšený na konstrukci krovu na ocelových lankách.

Podhled tvoří „zrcadlo“, místo klasického skla byl však použitý materiál s označením Homapal. Hlavní osvětlení zajišťují čtyři dlouhé zářivky, jejichž zrcadlení vytváří zajímavý efekt.

Světle modrá připomíná 70. a 80. léta minulého století.

Světle modrá připomíná 70. a 80. léta minulého století.

Nevelký obytný prostor s minimem nábytku zůstal vzdušný, dostatečně prosvětlený množstvím střešních oken. Sedací nábytek a dekorace pocházejí od firmy Kare.

„Rekonstrukce podkrovního bytu pro mladou ženou od akademického architekta Jaromíra Pizingera nás upoutala světlostí a vzdušností celého prostoru. Denní světlo vstupuje do prostoru ze dvou stran, který díky tomu má optimální světelné podmínky během celého dne. Ocenili jsme velmi personifikovaný design interiéru, využití prostoru krovu a v neposlední řadě zajímavé detaily, například uchycení jídelního stolu,“ říká členka poroty a architektka Klára Bukolská ze společnosti Velux.

O projektu

Autor: studio Morix, Akad. arch. Jaromír Pizinger

Generální dodavatel: Morix

Stavební firma: CVS

Truhláři: Intertop

Volný mobiliář a svítidla: kare.cz, designoutlet.cz, Alhambra.cz

Reklama
Sdílet článek Facebook Twitter Google Plus
Reklama

27 příspěvků v diskusi

Reklama