Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

SOUTĚŽ: Utekli před dětmi na půdu, kde si postavili ideální zašívárnu

  1:00aktualizováno  1:00
Dalším příspěvkem do naší soutěže o nejlepší podkroví je půdní vestavba ve sto let starém rodinném domě. Původně žila celá rodina pouze v přízemí. Narozením dalšího dítěte se ale rozhodli pro půdní vestavbu. Manželé pod střechou pracují a zároveň zde mají i svou rodičovskou zašívárnu.

Podkroví využívají manželé, oba jsou projektanti, k práci a také jako útočiště před dětmi. Mají zde své soukromí a klid. | foto: Jaroslav Hejzlar

Náš rodinný dům je přibližně 100 let starý a stojí na okraji Olomouce. Domek jsme si po etapách opravili a zrekonstruovali. Doufáme, že loňské stavební úpravy spojené s půdní vestavbou byly na dlouhou dobu poslední.

O rozšíření našeho přízemního rodinného domu jsme uvažovali již dlouho. V rozhodování nám pomohla dotace z programu Zelená úsporám, která se na náš záměr přesně hodila. Takto získaná finanční částka pokryla polovinu nákladů na rekonstrukci podkroví.

Vybudováním půdní vestavby se zvýšila úroveň bydlení i v přízemí, kde vznikl na úkor původního skladu velkorysý vstupní prostor s dominantou otevřeného schodiště do podkroví.

Vybudováním půdní vestavby se zvýšila úroveň bydlení i v přízemí, kde vznikl na úkor původního skladu velkorysý vstupní prostor s dominantou otevřeného schodiště do podkroví.

Dalším důvodem pro půdní vestavbu bylo narození naší druhé dcery, které jsme také dopřáli vlastní samostatný pokoj. Tím nám ale již nezbylo místo pro pracovnu a rodičovskou zašívárnu. Chtěli jsme s manželkou mít místo pro cvičení, hraní stolního tenisu, poslechu hudby nebo jen příjemného lenošení.

Oba pracujeme jako projektanti, já mám architektonicko-stavební kancelář a žena projektuje topení, chlazení a vzduchotechniku, je energetickým expertem. 

Vybudováním půdní vestavby se nám všem zvýšila úroveň bydlení. V přízemí vznikl velkorysý vstupní prostor s dominantou otevřeného schodiště do podkroví. Půdní vestavba je navržena jako jednoprostorový interiér s případným členěním. Součástí je oddělená technická místnost pro umístění kotle, zásobníku TUV, ovládání solárního systému a střídače fotovoltaické elektrárny.

Část půdy zůstala bez úprav a pomalu se zaplňuje nepotřebnými věcmi, ale třeba za rok za dva se vrhneme i na tento prostor.

Podkroví využívají manželé-projektanti k práci a také jako útočiště před dětmi. Mají zde své soukromí a klid.

Podkroví využívají manželé-projektanti k práci a také jako útočiště před dětmi. Mají zde své soukromí a klid.

Při rekonstrukci podkroví jsme se na návrhu a vybavení všichni celkem shodli. Základem byla čistota a jednoduchost otevřeného prostoru. Chtěli jsme, aby převládala bílá, a to i na střešních oknech, vnitřních dveří, nábytku a lazurovaných kovových prvcích – kleštinách a páscích.

Podlahu jsme zvolili plovoucí z dubového dřeva s olejovou povrchovou úpravou. Pouze clonící doplňky na střešních oknech Velux jsou v syté zelené barvě, tou je také vymalovaná stěna podél jednoramenného schodiště z masivní dubové lomené desky.

V podkroví máme 12 střešních oken, na jižní straně jsou ve skupině po dvou a čtyřech. Místnost skvěle prosvětlují a prostor dobře větrají. Zajišťují výhled ven při sezení i ve stoje.

Plánek půdní vestavby obytného podkroví.

Plánek půdní vestavby obytného podkroví.

Okna mají izolační trojsklo a na léto jsou vybavena venkovní markýzou a vnitřní clonou. Místnost je osvětlená zářivkovými trubicemi, které jsou vložené mezi kleštiny, a mobilní lampou s přímým a nepřímým osvětlením.

V zimě se o topení stará nový kondenzační kotel se solárním systémem ohřevu teplé užitkové vody. V roce 2010 se nám na poslední chvíli podařilo zajistit realizaci fotovoltaické elektrárny s výkonem cca 10 kW, která pokryje spotřebu elektrické energie naší domácnosti v zimě z 30 procent a v létě až z 50 procent.

Interiér podkroví je laděný do bílé v kombinaci s matným a lesklým laminem, ze kterého jsou i vnitřní dveře Sapeli bez polodrážky a zárubní z kovolaminátu.

Rodinný dům je 100 let starý a stojí na periferii Olomouce. Majitelé jej po etapách opravili a zrekonstruovali.

Rodinný dům je 100 let starý a stojí na periferii Olomouce. Majitelé jej po etapách opravili a zrekonstruovali.

V půdní vestavbě máme i v parných dnech příjemné klima. Díky kvalitní izolaci stěn a podhledů v celkové tloušťce kolem 300 milimetrů, energeticky úspornému zasklení střešních oken a klimatizační jednotce Dakin.

S parnem nám pomáhají i panely solárního systému ohřevu TUV a fotovoltaické elektrárny, které zachytí sluneční paprsky ještě před dopadem na střechu.

Práce na úpravách v přízemí a vytvoření půdní vestavby trvaly čtyři měsíce. Při stavbě jsme měli štěstí na realizační firmy a komunikativní řemeslníky. Díky naší profesi jsme si práci koordinovali sami a také jsme si sami zajišťovali řemeslníky. Náš permanentní dozor na stavbě byl ale velmi časově náročný.

Každému, kdo nemá stavební vzdělání doporučujeme při stavění či rekonstrukci zkušený externí technický dozor, ten pohlídá nejen kvalitu prováděných prací, ale i cenu.

Podmínky soutěže

Pro účast k soutěži postačí zaslat text s potřebnými informacemi a fotografie, nejlépe šířkové, oceníme také plánek, fotografie původního stavu v případě rekonstrukce či vynaložené finanční náklady. Určitě zdůrazněte zajímavé detaily a vychytávky, na které jste v bytě pyšní, kromě fotografie připojte nejlépe i jejich podrobnější popis.

Obytné podkroví mohou do soutěže přihlásit jak majitelé, tak nájemci.

Upozornění: Příspěvky s nekvalitními fotografiemi či neúplnými podklady nemohou být zveřejněny, redakce si vyhrazuje i výběr příspěvků k zařazení.

logo VELUX


Na e-mailovou adresu bydleni@idnes.cz zašlete co nejdříve:

* fotografie (minimálně 5 ks, nejlépe šířkové)

* plánek s dispozičním řešením (počet místností a orientační velikost podlahové plochy)

* text s informacemi v rozsahu alespoň 30 řádek

* počet střešních a fasádních oken, jejich výrobce (pokud je znáte)

* informaci, zda jde o novostavbu, nebo rekonstrukci (prosíme uvést datum výstavby či rekonstrukce)

* autor projektu/návrhu (pokud ho znáte)

* telefonní spojení

* jméno

* místo - stačí uvést město

* do předmětu zprávy napište "Podkroví"

Projekty bude odborná porota hodnotit zejména na základě těchto kritérií:

- architektonické řešení a estetický dojem

- originalita zařízení interiéru

- dostatečné prosvětlení interiéru a způsob řešení větrání

- praktičnost pro každodenní obývání/práci.

Podrobné informace a podmínky k soutěži naleznete ZDE.

Autoři:




Nejčtenější

Dynamický mrakodrap nebude nikdy vypadat stejně.
Bydlení v mrakodrapu s otočnými patry vyjde na 763 milionů korun

V Dubaji připravují stavbu výškové budovy, která se bude proměňovat před očima díky otočným prvkům. Dynamický mrakodrap navrhl architekt italského a...  celý článek

Dům roku 2017: Rezidence Prestige od společnosti Canaba
Dům roku 2017: odborníci a čtenáři se tentokrát opravdu neshodli

Již 22. ročník ankety o titul Dům roku 2017 zná své vítěze. Odborná porota a čtenáři vybírali z domů prezentovaných v časopise Můj dům, soutěžilo se ve třech...  celý článek

Pod zvýšenou kuchyňskou podlahou je pračka a úložný prostor. Vedle malý...
Běloruská rodina žije v extrémně malém domě. Stál je 120 tisíc korun

Tříčlenná rodina odmítla hypotéku. Nechtěla se na desítky let zadlužit, ani platit vysoké nájemné. Manželé s malým synem a jedním psem opustili pronajatý byt v...  celý článek

Vilu si nechal postavit Michael Thonet v parku vedle své továrny, kterou...
Vila slavného Michaela Thoneta, tvůrce ohýbaného nábytku, chátrá

Vila geniálního Michaela Thoneta, který proslul výrobou ohýbaného nábytku, chátrá. Dům si rodák z Boppardu nechal postavit v parku hned vedle své první...  celý článek

Větší místnost původně sloužila jako obývací pokoj a ložnice zároveň. Tím, že...
Z nepraktického malého bytu vznikl příjemný interiér. I bez bourání

Interiér holešovického bytu byl tmavý, přeplněný, zastaralý a ani po praktické stránce neodpovídal současným nárokům na bydlení. Po odborném zásahu se však...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.