Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Po patnácti letech je katalogový domek začal nudit. Tak ho přestavěli

  1:00aktualizováno  1:00
Patnáct let starý dům se manželé rozhodli zmodernizovat. Katalogový domek už nesplňoval současné nároky zevnitř ani zvenku. Náročná rekonstrukce začala interiérem.

Hlavní obytná část má zcela odlišnou dispozici od té původní. Majitelé chtěli otevřený prostor, ale oddělenou jídelnu. Architektka to vyřešila příčkou, jejíž spodní část využila jako úložné prostory. | foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

Fotogalerie

Rekonstrukce byla velmi náročná, mnozí by raději postavili rovnou nový dům na jiném místě a starý prodali. Exteriér domu je totiž v úplně jiném stylu než interiér. Klasický domek se sedlovou střechou působí zvenčí velmi nenápadně.

Proměna začala uvnitř

"Když jsme tento dům před patnácti lety stavěli, přijeli jsme z USA, kde je nejrozšířenější klasický styl, na který jsme si zvykli a chtěli v něm žít i tady," vysvětlují Simona a David. Do razantního řešení se jim po letech nechtělo.

Věci se však vždy nějakým způsobem vyvíjejí a majitele už přestal původní interiér bavit. "Chtěli jsme něco víc současného. Začali jsme interiérem, chystáme se ještě upravit i exteriér, takže výsledek bude rozhodně kompaktnější," říkají.

Kuchyňský kout není na první pohled příliš velký, všechny spotřebiče se do něj

Kuchyňský kout není na první pohled příliš velký, všechny spotřebiče se do něj však pohodlně vešly a Simoně na přípravu jídel prostor stačí. Zrcadlová plocha nad pracovní deskou prostor opticky zvětšuje.

Venku počítají s přírodními materiály, jako jsou kámen a dřevo, aby se navázalo na interiér, kde jsou také použity. Vnitřek domu je celý laděný v neutrálních tónech bílé, šedé, hnědé a béžové.

"Stavět znova jsme nechtěli, máme toto místo moc rádi. Ve stejné vesnici bydlí Simonini rodiče a máme to odtud blízko do Prahy," vypočítávají manželé své důvody.

Od začátku si přáli, aby interiér řešila Dája Šulcová ze studia Design line. "Je to naše dlouholetá kamarádka, ale hlavně známe její práci, která se nám líbí. Nemohli jsme si dovolit riskovat spolupráci s někým, koho neznáme," zdůvodňují své rozhodnutí.

Rekonstrukce trvala poměrně dlouho a investoři byli většinu času v zahraničí, takže neměli možnost na průběh nějak dohlížet, ani do něj zasahovat.
"Museli jsme mít jistotu, že naše představy byly správně pochopeny, a důležitá byla také vzájemná důvěra. Lépe jsme určitě vybrat nemohli, dopadlo to výborně a naše ´staronové´ bydlení si velice užíváme," chválí manželé konečný výsledek.

Police, stejně jako většina nábytku v domě, je vyrobena na míru podle návrhů

Police, stejně jako většina nábytku v domě, je vyrobena na míru podle návrhů architektky.

V domě se hodně bouralo, příčky se však zachovaly. "S dispozicí se příliš nehnulo, ale vše ostatní je dnes úplně jinak. Jsou zde nové podlahy, vestavěly se podhledy, do koupelny přibyla sauna a všechen nábytek je na míru. Jde tedy o úplně nové bydlení," tvrdí manželé.

Může se hodit

Toužíte po bydlení v rodinném domě? Vyberte si z nabídky na Reality.iDNES.cz.

Jejich zadání bylo jednoduché: chtěli hlavně otevřenější prostor a bydlení vhodné pro rodinu. Dáje Šulcové jen ukazovali, co se jim líbí, společně se pak radili o zásadních věcech.

Během přestavby nastaly bohužel komplikace, a to dost podstatné. Při úpravách se totiž zjistilo, že původní stavba byla provedena nekvalitně. Rekonstrukce, která měla trvat čtyři až pět měsíců, se tak protáhla zhruba na rok. 

Interiér na přání

Spojovacím prvkem celého interiéru se staly přírodní materiály a barvy. Často se zde opakují lesklé plochy na textilu, obkladech i doplňcích. "Nábytek jsme chtěli funkční a designově velmi jednoduchý. Protože je vše na míru, dokonale sem padne. Pro náš domov je také charakteristické světlo a otevřenost prostoru," popisují majitelé.

V ložnici je velká postel a noční stolky se svítidly připomínající spíše

V ložnici je velká postel a noční stolky se svítidly připomínajícími spíše klasický styl.

Simona a David vyznávají zdravý životní styl. U domu mají bazén a ve velké

Do koupelny v patře je vstup přímo z ložnice.

Slovo architekta

Práce byla velmi příjemná. Oba manželé věděli, co chtějí, dokázali přesně popsat své potřeby a nároky. K dobrému pocitu z interiéru jistě přispěly i zvolené materiály, od lakovaných ploch až po kámen nebo dubové dřevo. Spolu s jednoduchými tvary se nám podařilo vytvořit, myslím, nadčasový interiér.
Nerada používám příliš výstřední a výrazné materiály a barvy, které se velmi rychle okoukají a přestanou být brzy zajímavé pro uživatele.
Dája Šulcová, DESIGN line

Bydlení v centru Prahy je neláká. Velkoměstského života si užijí díky své práci na cestách, doma jim vyhovuje klidnější prostředí, výhled do zeleně, zahrada a vlastní bazén.

"V devadesátých letech jsem žil v Praze asi dva roky, pak jsem začal podnikat v zahraničí a rozhodl se vybudovat místo pro rodinu na venkově. Toho rozhodnutí nelituji a naopak si myslím, že s přibývajícím věkem si budeme ještě víc jisti, že život na vesnici nám vyhovuje. Když chceme na dobrou večeři nebo do divadla, za půl hodiny jsme v Praze," říká David.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Moderní byt.

Autor:


Témata: Bydlení


Nejčtenější

Saunu od studia H3T Architekti před Galerií Jaroslava Fragnera mohou...
Na výstavu s ručníkem. Sauna se ukazuje jako architektura požitků

Sociologický fenomén, místo pro požitky i specifický segment architektonické tvorby. I to jsou sauny. Rozdílnou typologii saun z různých koutů světa a různých...  celý článek

Šárka s Michalem potřebovali dům, který nezabere na parcele příliš místa.
Šárka s Michalem vyměnili byt za dům se zahradou. Prahu mají za rohem

Manželé s dvěma dětmi snili o vlastním domě se zahradou, kde si budou potomci bez neustálého dozoru hrát. Nebyl to však jediný motiv, proč vyměnit byt v...  celý článek

Řešení stavby do tvaru písmene V zabezpečuje soukromí rodiny i ochranu před...
Dům pro rodinu se čtyřmi dětmi aneb splněný sen má podobu písmene V

Zatímco Praha se začíná chlubit mrakodrapem V Tower, na Moravě šli jinou cestou: vznikla zde jednopodlažní rodinná vila právě v podobě písmene V. Má úctyhodnou...  celý článek

Kompletní proměna stála v přepočtu na 567 tisíc korun.
Rodina si přestavěla dodávku na praktické bydlení. Vešlo se všechno

Jack Richens a Lucy Hedgesová z Oxfordu si sami předělali Mercedes Sprinter na obytný vůz pro čtyřčlennou rodinu. Do zadního prostoru se vešly palandy, jídelní...  celý článek

Chátrající vily. Uprostřed je vila slavného českého architekta Kamila Roškota.
Zdevastované vily v Bubenči zbořte, vyzval developer Prahu 6

Britský developer Lordship v otevřeném dopise vyzval Prahu 6 k demolici zchátralých historických vil v Bubenči. Domy stojí v ulici Milady Horákové, kousek od...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.