Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Po dvaceti letech v paneláku si rodina pořídila malý, ale vlastní dům

  1:00aktualizováno  1:00
Účelnost a jednoduchost. To byly důvody – mimo jiné - proč se manželé s dvěma dospělými dětmi rozhodli pro typový dům. Když se moderní funkční uspořádání spojilo s bohatstvím světla, vznikl příjemný a útulný domov. A za dostupné peníze.

Okolí domu se bude teprve upravovat | foto: Robert Virt

Volba byla samozřejmě kompromisem řady požadavků. "Kdysi jsme bydleli ve starém členitém domě s nikami, do nichž se prášilo, a s vikýři, do kterých zatékalo a navíc překážely v pohybu," říká majitel, "dáváme přednost rovným tvarům, projekt nás proto zaujal právě tím, že se obešel bez vikýřů, arkýřů a dalších komplikovaných detailů."

Obdélníková stavba se sedlovou střechou vyhovovala také velikostí užitné plochy a hodila se na protáhlý pozemek s přístupem z kratší, jižní strany.

Typový dům pro čtyřčlennou rodinu

Typový dům pro čtyřčlennou rodinu

Při jižní hranici parcely stojí dvougaráž s krytým stáním pro další dva automobily. Následuje vlastní obytná budova s terasou a krytým venkovním bazénem. V klidné zadní části pozemku, vzdálené od ruchu ulice, se nachází zahrada, která ještě čeká na dokončení.

"Líbilo se nám, že dům není předimenzovaný. Po dvaceti letech v panelovém bytě jsme zvyklí být stále spolu, 130 metrů čtverečních užitné plochy nám stačí, od jara do podzimu žijeme hlavně venku," chválí si pán domu.

Co se týče vnějšího vzhledu domu, na výběr byla řada provedení – s obkladem cihelnými pásky, kombinace cihelného obkladu s dřevěným či s barevnou omítkou apod.

Cihelné pásky dům příjemně oživují

Cihelné pásky dům příjemně oživují

Majitelům se nejvíce líbila originální verze s cihelným obkladem, ovšem vybrat ze široké škály odstínů ten pravý, to nebylo vůbec jednoduché.

Podle vlastního gusta
Obdélníková dispozice má severojižní podélnou orientaci, vstup je umístěn ve východní fasádě. Na vstupní halu navazuje společný obytný prostor, vlastní obývací pokoj je od kuchyně s jídelnou oddělen krbovým tělesem.

V přízemí najdete ještě malou koupelnu, pracovnu a schodiště do podkroví s ložnicemi. Oproti původnímu projektu provedli majitelé několik změn. Přáli si dobré prosvětlení interiéru, proto přidali okna do kuchyně, do štítových stěn a nad schodištěm instalovali tubusové světlovody Velux, přivádějící příjemně rozptýlené denní světlo.

Obývací pokoj s plovoucí podlahou

Obývací pokoj s plovoucí podlahou

Protože mají rádi volnost pohybu, všechna okna v obývacím pokoji jsou francouzská – z místnosti můžete vyjít na tři světové strany (v projektu byly na sever a na východ pevně zasklené plochy).

Poučeni zkušenostmi z malého bytu, že úložného prostoru není nikdy dost, instalovali velké vestavěné skříně v obytném prostoru a také v chodbě v podkroví.

Změnila se také barva střešní krytiny – ke střešním oknům Velux s černým lemováním si vybrali tašky černé barvy. Místo stání pro vozidlo, které je zahrnuto v typovém projektu,  vyrostla před domem velká samostatná dvojgaráž s přístřeškem.

Ložnice slouží i jako malé fitness

Ložnice slouží i jako malé fitness

Meruňkové opojení

Interiér domu se řídí designem kuchyně, nejdůležitější části obytného prostoru. Již na první pohled je patrné, že manželé dávají přednost světlým teplým odstínům a přírodním materiálům, zejména třešňovému dřevu.

Po krátké "válce barev" mezi pistáciovou a oranžovou vyhrála jemná meruňková. Majitelce, která se ujala zařizování celého domu, se podařilo dokonale sladit barvu kuchyňské linky s nátěrem stěn (což se stává velmi vzácně), oranžová se line i z koupelen.

Citlivě zvolila nejen barvy a materiály nábytku, ale i svítidla a další doplňky. Děti dostaly volnou ruku a své pokoje si zařizovaly samy. Jasně tak z nich vyzařují jejich charaktery a záliby.

Čelní plochy skříněk jsou provedeny ve vysokém lesku

Čelní plochy skříněk jsou provedeny ve vysokém lesku

"Při stavbě domu musíte řešit mnoho věcí najednou, stále myslet dopředu a rozhodovat se mezi řadou často téměř identických variant a možností," říká pán domu.

"Ne všechno se  podařilo dokonale, ale cítíme se tu velmi pohodlně a příjemně. Spolupráce se společností G Servis CZ i firmou Unireal group, která stavbu realizovala, probíhala po celou dobu bez problémů a podle našeho očekávání."


Více se dočtete v časopise Můj dům č. 10 

Autor:


Témata: Panelový byt


Nejčtenější

Unikátní nemovitost s rybníkem a garáží je na prodej za 550 tisíc liber, v...
Okouzlující malý hrad z roku 1834 má jednu ložnici, tři garáže a rybník

Miniaturní hrad navržený architektem Buckinghamského paláce Edwardem Blorem stojí nedaleko obce Long Compton v anglickém Warwickshiru. Unikátní nemovitost s...  celý článek

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také urinál

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Tam, kde je zahrada poměrně malá, je nízké zastřešení ideální.
Jak si prodloužit koupací sezónu v bazénu hned na několik měsíců

Bazén bez zastřešení je tak trochu jako kabriolet: když je krásné počasí, slunce a teplo, lze si jej užívat bez problémů. Jenže takové dny lze v tuzemských...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Další z rubriky

Manželé se nakonec rozhodli pro kompletní modernizaci celého bytu s lodžií.
Perfektní proměna. Zastaralý byt pro pětičlennou rodinu je k nepoznání

Byt 4+kk v deset let starém bytovém komplexu v pražských Vokovicích potřeboval modernizaci. Pětičlenné rodině přestala původní dispozice vyhovovat, potřebovali...  celý článek

Marcela coby čerstvá absolventka kurzu interiérového designu měla hlavu plnou...
Interiér v domě z roku 1927 si zařídili nábytkem z celého světa

Rekonstrukce a zařízení interiéru, v němž se přirozeně prolíná moderna s romantickým i s Afrikou vonícím etnostylem, je kompletním dílem majitelů. Marcela...  celý článek

Hledaly jsme ubytování ve čtvrti Hales Place, která je díky nízkým cenám mezi...
Češka: V anglickém domě hrůzy jsem za pokoj platila 13 tisíc měsíčně

Před lety jsem odjela do anglického města Canterbury, kde jsem studovala na Univerzitě v Kentu. Hledání vhodného ubytování bylo náročné, ale nakonec jsem našla...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.