Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Po 35 letech se dočkali nové kuchyně. Přišli však o předsíň

  1:00aktualizováno  1:00
Manželství jim vydrželo 35 let, kuchyňská linka pořízená hned po svatbě už ale měla na kahánku. Splnit manželům sen o nové kuchyni dostali za úkol designéři.

Přízemí rodinného domku v Praze 4 obývají Eva a František po celou dobu manželství. "Chtěla bych kuchyň světlejší, větší, s novými spotřebiči," vypočítávala pečlivě svá velká přání paní Eva.

Fotogalerie

Zuzana Strouhalová a Radovan Mačák, designéři televizní show Jak se staví sen (Prima v sobotu 29. října v 18:00), se pokusili její přání splnit. Kvůli zvětšení kuchyně dokonce zbourali i příčku mezi ní a úzkou předsíní.

Jak šel čas

Původní kuchyňská linka Betina, kterou před desítkami let vyráběl Interier Praha, vydržela opravdu hodně. Hliníkové lišty použité místo úchytek byly nezničitelné, stejně jako umakartová dvířka skříněk. Mnohem hůře však dopadla po letech rohová lavice a dřevěné čalouněné židle. Nastal čas na změnu.

Designéři se rozhodli odstranit jak původní obkladačky a podlahu, tak také příčku mezi předsíní a kuchyní, aby získali větší místnost. Paní Eva měla totiž uloženou část nádobí ve velké skříni v předsíni. Podle stavebních předpisů to však není, ty vyžadují mezi kuchyní a záchodem dvoje dveře, bílý závěs by asi při kolaudaci neprošel.

Kuchyni Betina si pořídili majitelé hned po svatbě, před 35 lety.

Kuchyni Betina si pořídili majitelé hned po svatbě před 35 lety.

Protože domek pochází z roku 1926, má ještě rákosový strop, což není pro vedení nových rozvodů pro osvětlení ideální. Proto se autoři proměny rozhodli použít sádrokartonový podhled a do něj zapustit osvětlení a také připravit nový vývod pro centrální světlo nad jídelním stolem.

V přírodních odstínech

Optickému zvětšení místnosti napomohla bílá výmalba i bílé lesklé čelní plochy kuchyňské linky. Vysoké oranžové dveře v ní umístěné neskrývají spíž, ale zakrývají dveře do koupelny. Přerušení sestavy by vzhledu neprospělo, proto designéři zvolili netradiční řešení.

Příjemné sladění barev, od bílé výmalby a skříněk přes světlou barvu židlí Simple z ohýbané překližky (design studia Olgoj Chorchoj pro TON) až po akcenty oranžové a tmavě hnědé, patří k hlavním kladům realizace. Výrazná skořicová výmalba nad horními skříňkami dává vyniknout bílému provedení čelních ploch.

Příčku mezi předsíní a kuchyní nechali designéři vybourat.

Příčku mezi předsíní a kuchyní nechali designéři vybourat.

Protože okno vede do zahrady, vybrali designéři roletu, kterou lze zcela vytáhnout, v případě potřeby je však možné nastavit intenzitu světla podle potřeby.

Náklady

Stavební a ostatní práce    112 445 Kč
Kuchyňská linka                   58 416 Kč
Spotřebiče                            65 149 Kč
Podlaha a nábytek               36 750 Kč
Dekorace a vybavení           17 337 Kč

Celkem                               290 097 Kč

Roleta s označením Zebra (Maron) nabízí plynulou regulaci světla díky vodorovnému dělení stínící tkaniny na průhledné a neprůhledné pruhy, které se pravidelně střídají. Vzájemným překrýváním dvou vrstev tkaniny lze nastavit požadované množství propouštěného světla.

Světlá vinylová podlaha s dekorem přírodního kamene prostor opticky zvětšuje, navíc se snadno udržuje. Je lepená, také nehrozí žádné zatékání.

Pohled do nové kuchyně, původní dveře vedou na WC a  do komory.

Pohled do nové kuchyně, původní dveře vedou na WC a do komory.

Předsíň je nyní oddělena jen závěsem.

Předsíň je nyní oddělena jen závěsem.

S proměnou byli manželé spokojeni, František dokonce prohlásil, že se jim splnil jejich sen.





Nejčtenější

Velká koupelna si mohla dovolit i velkou vanu.
Majitelé měli v koupelně jasno: přáli si velkou vanu, ale také pisoár

Mladí manželé se dvěma dětmi si postavili dům v zahrádkářské oblasti s nádherným výhledem do lesa a úžasnou zahradou, kterou postupně dokončují. Poslední v...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Rekonstrukce bytu v panelovém domě láká k mnoha změnám, vždy je však nutné...
Chtějí vybourat všechny příčky v bytě. Záleží však na statikovi

Mladý pár si koupil byt 3+1 v panelovém domě a chtěl by jej radikálně změnit, protože počítá s dětmi a současný stav nepovažuje za vhodný. Manželé jsou ochotni...  celý článek

Zahradní výzdoba nemusí vždy znamenat tradiční květiny nebo keře...
Neobvyklá zahrada je plná robotů, mimozemšťanů i nahých figurín

Tak jako Karlův most patří k Praze, podobně neoddělitelnou součástí rodinných domů v Kalifornii jsou zelené plochy před budovami i za nimi. Nepodobají se sice...  celý článek

Nejznámější zakázku získal Pei v letech 1983 - 1989, rozšíření a modernizaci...
Geniální architekt Pei. Autor pařížské pyramidy slaví 100. narozeniny

Americký architekt čínského původu Ieoh Ming Pei oslavil 26. dubna 100. narozeniny. Pei patří mezi přední osobnosti svého oboru. V roce 1983 dostal Pritzkerovu...  celý článek

Další z rubriky

Majitelka nejdříve začala podlahou v trupu lodi a současně řešila přístup...
Loď svépomocí předělala na bydlení. Domov na vodě teď nerada prodává

Angličanka Fleur Leveneová prodává svůj hausbót za 150 tisíc liber, v přepočtu za 4,9 milionu korun. Loď dlouhá 30,48 metru je pro ni srdeční záležitostí, na...  celý článek

Dům stojí v romantickém prostředí oblíbeného britského národního parku Broads.
Pro štěstí dětí udělají všechno. Dcerám postavili luxusní letní sídlo

Manželé a architekti Patrick a Claire Michellovi postavili pro své dvě dcerky velkorysou vilu, která se zrcadlí ve vodní hladině. Výstavbě vysněného domu v...  celý článek

Ze sítě si mohou majitelé nerušeně užívat klidného výhledu z okna.
Mají dům podle svých představ. Dveře za sebou nezavírají ani na WC

Architekti a životní partneři Gwendolyn Huismanová a Marijn Boterman si postavili dům v Rotterdamu v průjezdu mezi domy. Jejich nový extravagantní domov ve...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.