Perila se uplatní na záhonu i na talíři

-
Perila je jednoletka, která na první pohled připomíná přerostlou kopřivu. Už letmý dotek však prozradí, že jde o rostlinu nežahavou. Listová zelenina, kterou můžete potkat ve východní Asii v salátech, upravenou jako špenát nebo povařenou dohromady s rýží a ještě není běžnou ozdobou českých zahrad, se nazývá perila. Čtyřhranná lodyha a pyskaté květy prozrazují, že se je to rostlina z čeledi hluchavkovitých. Na záhonech se uplatňují hlavně dva druhy: Perilla frutescens "nankinensis" a Perilla crispa, která má kadeřavé listy. Kromě toho mají oba druhy zelenou a tmavě červenou formu. Rostlina dorůstá přibližně jednoho metru, a pokud se pravidelně zaštipuje, rozvětví se tak, že vytvoří nepřehlédnutelný keř na zahradě. Ten se může stát ozdobou nejen v zeleninovém koutku, ale i v květinovém záhoně. Okrasné jsou kadeřavé kultivary, k nejzdobnějším patří temně rudé rostliny, jejichž listy mají na slunci kovově fialovomodrý nádech. Perile se nejlépe daří na slunném stanovišti a poroste téměř v každé zemině. Vydrží i v polostínu, ale její zbarvení nebude tak syté. Dvaceticentimetrové rostliny by se měly zaštípnout a dále pravidelně zaštipovat nebo seřezávat. Tím se podpoří tvorba bočních výhonů. Rostlina po odkvětu vytvoří semena a zmizí ze záhonu s prvními mrazy. Sama se vysemení, a tak se následující rok pravděpodobně dočkáte malých rostlin na stejném místě. Její semena se u nás zatím nedají běžně koupit. Sazenice jsou k mání nejčastěji na výstavách nebo ve specializovaných zahradnictvích.