Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak si pochutnat na pečínce a vyhovět i náročným jedlíkům

  1:00aktualizováno  1:00
Dovolená je prý zkouškou partnerského vztahu, Vánoce zase kulinářské zdatnosti. Ale také nervů, hlavně pro toho, kdo si pozval na návštěvu příbuzné či dokonce tchyni a chce nabídnout to nejlepší jídlo. Bez kvalitní trouby to nepůjde.

Teplotní sondy dovolují připravit pečínku právě tak, jak potřebujete. | foto: BSH domácí spotřebiče

Staré plynové trouby, u nichž se občas musela pro dobrý výsledek pečení použít do spodní části jedna pálená taška, už patří do historie. Dnes se i profesionální kuchaři spoléhají spíš na různé typy senzorů a teplotních sond.

Záleží samozřejmě na tom, jak a co připravujete v troubě. Většina trub nabízí tři základní způsoby ohřevu: konvenční (horní a spodní topné těleso), gril a horký vzduch, který ventilátor rovnoměrně rozhání po celém vnitřku trouby.

Kombinace mikrovln a klasického ohřevu urychluje přípravu jídel.

Kombinace mikrovln a klasického ohřevu urychluje přípravu jídel.

Vyplatí se však i kombinace, teplovzdušná trouba s integrovanými mikrovlnami, nebo s párou. Volbou kombinovaného spotřebiče ušetříte prostor v kuchyni a získáte i řadu dalších funkcí.

Například pečicí trouba s mikrovlnami z řady iQ 700 od značky Siemens nabízí hned 17 druhů ohřevů: 4D horký vzduch, horký vzduch eco, horní/spodní ohřev, horní/spodní ohřev eco, cirkulační infragril, velkoplošný gril, maloplošný gril, stupeň pro pizzu, hluboce zmrazené jídlo, spodní ohřev, intenzivní ohřev, pomalé vaření, předehřívání, sušení, udržování tepla, mikrovlnný ohřev, kombinovaný mikrovlnný ohřev...

Speciální typy ohřevů se dnes prosazují u pečících trub stále víc. Třeba pizza tak může křupat stejně jako ta z italské restaurace a hovězí líčka připravená s pomocí pomalého vaření by mohla konkurovat i těm od Zdeňka Pohlreicha.

Chytré senzory

Vedle řady způsobů ohřevu, které moderní přístroje nabízejí, představují chytré senzory další možnost, jak dosáhnout skvělého výsledku jako v profesionální kuchyni.

Třeba PerfectBake senzor je skvělý pomocník pro dokonale upečený koláč. „Základem úspěchu pečení je správně navážit množství surovin na daný recept. Dnes se už ale trouba sama postará o správně zvolený druh ohřevu a dobu pečení. A když zapomenu na koláč v troubě, spotřebič se sám vypne, nikdy už nic nespálím. Takže i začínající kuchař může oslnit návštěvu skvělým výsledkem, léta praxe již tak důležité nejsou,“ tvrdí Jakub Meyer, manažer předváděcího centra Siemens domácí spotřebiče.

Fotogalerie

Podobně chválí teplotní sondu PerfectRoast: „Díky teplotní sondě si dneska každý připraví maso propečené tak, jak opravu chce a má rád, nikoli jak se mu to zrovna ten den povedlo...“

Teplotní sonda hlídá teplotu v jádře masa, takže ve chvíli, kdy dosáhne vámi nastavené teploty, trouba se vypne. Takže rostbíf propečený médium na 48 °C už nebude problém pro nikoho, a to ani pro začínající domácího kuchaře.

O tom totiž senzory jsou. Vždycky, když budete vařit s jejich pomocí, tak víte, že výsledek bude takový, jaký si přejete.

Po dobrotách nemusí zůstat stopy

A ještě jedna dobrá rada pro výběr trouby. Nepodceňujte při výběru i způsob čištění.

Takzvané samočistící funkce vám mohou hodně usnadnit život. Na výběr nabízejí výrobci tři základní typy: první je AquaClean, ale ten funguje tak „napůl“. Do hlubokého plechu dáte vodu a spustíte na půl hodiny příslušný program na teplotu 50 °C. Jenže je to spíš jako předprání u velkého prádla, část nečistot se uvolní, ale na vás ještě stále zbude dost dřiny.

Další možnost představuje katalytické čištění, které při určité teplotě (zpravidla 85 °C) spálí zbytky tuku a mastnoty, které zde během pečení ulpěly. Jenže nevydrží věčně, časem je nutné panely vyměnit.

U trub vybavených touto technologií se na tyto panely používá speciální katalytický smalt. Je mikroporézní, na dotyk až nepříjemně drsný. Při teplotách 200 až 300 °C dochází k oxidaci, kdy se mastné nečistoty mění na vysušený plyn, který je vypuzený ven, zůstává pouze jemný prach. To ovšem moc nefunguje u cukru, který občas „přepadává“ z plechů hlavně na dno. A právě na dna trub se katalytické plechy nepoužívají.

Před a po: čištění pomocí funkce ActiveClean (pyrolýzy) dokáže při teplotě 485 °C zlikvidovat nečistoty na stěnách trouby.

Před a po: čištění pomocí funkce ActiveClean (pyrolýzy) dokáže při teplotě 485 °C zlikvidovat nečistoty na stěnách trouby.

Naopak pyrolýza díky teplotě kolem 500 °C spálí živočišné i rostlinné zbytky, promění je na páru a oxid uhličitý, pevné částice na prach. Stačí tyto zbytky pouze vymést nebo vytřít ze dna trouby.

Vyhrajte troubu za 38 tisíc. Stačí 3 správné odpovědi

Společně se společností BSH domácí spotřebiče jsme připravili soutěž, v níž můžete vyhrát kombinovanou troubu Siemens s typovým označením HM676G0S1.

Jak postupovat? Stačí pozorně sledovat v dalších dvou týdnech články věnované tematice pečení a pak správně odpovědět na tři otázky v testu, který bude součástí třetího článku a bude publikovaný 14. prosince.

Na tři vylosované soutěžící, kteří zodpoví správně všechny tři otázky, čekají tři kombinované trouby značky Siemens s doporučenou maloobchodní cenou 38 490 Kč.

Kombinovaná trouba HM676G0S1s mikrovlnami nabízí (kromě jiného) tyto benefity:

  • funkci varioSpeed, která zkracuje dobu vaření až o 50 procent
  • TFT dotykový displej, uživatelsky příjemné ovládání a pohyb v menu s dalšími displejovými funkcemi
  • activeClean ‚(pyrolýza) samočistící funkce pro čištění bez námahy.
  • cookControl Plus: zaručuje úspěch při přípravě velkého množství pokrmů.
  • softMove: jemné otevírání a zavírání dvířek trouby.
Kombinovaná trouba Siemens s mikrovlnami HM676G0S1 v nerezovém provedení je určená pro vestavbu.

Kombinovaná trouba Siemens s mikrovlnami HM676G0S1 v nerezovém provedení je určená pro vestavbu.

Kombinace mikrovln a klasického ohřevu urychluje přípravu jídel.

Kombinace mikrovln a klasického ohřevu urychluje přípravu jídel.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.