Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Večeře z kuřecích prsíček je zdravá a ještě poslouží jako afrodiziakum

  1:00aktualizováno  1:00
Při vaření se vyplatí dbát i na drobné detaily. Třeba použít teplotní sondu při pečení masa v troubě. Nebo nechat maso takzvaně dojít. To platí i u kuřecích prsíček.

V naší soutěži „Staňte se králem kuchyně“ nejde jen o konkrétní recepty, ale především správný způsob přípravy a použití vhodných spotřebičů i nádobí. Také pečete „podle oka“? Jenže jednodušší a jistější je použít při pečení masa v troubě teplotní sondu, která ohlídá teplotu za vás. A na stupeň přesně.

Jan Kvasnička

Absolvent Kulinářské akademie Asociace kuchařů a cukrářů ČR, medailista tuzemských soutěží Gastro junior (2001 až 2003). Jednatřicetiletý šéfkuchař restaurace AvantGarde má za sebou působení v Zdenek ́s Oyster Baru v Malé Štupartské, v restauraci Kampa Park, Villa Richter i ve Francouzské restauraci Obecního domu. Absolvoval i stáž v tříhvězdičkové michelinské restauraci Aqua v německém Wolfsburgu.

Výrazně ho ovlivnila Austrálie, kde pracoval ve špičkových podnicích (Forty One či Iceberg v Sydney). Má rád moderní zdravou kuchyni i kombinaci různých kuchyní.

Sonda se zapichuje do středu masa. V jejím manuálu snadno najdete teplotu, jakou má maso mít. Zatímco třeba u krkovice je to 85 °C, u kuřecích prsou stačí 75 °C. Pokud se připravuje maso s kostí, je nutné sondu umístit právě blízko ní.

Samozřejmě je nutné si vybrat i další správné spotřebiče. Například tyčový mixer musí mít dostatečně dlouhou mixovací nohu a hlavu, aby jej bylo možné použít přímo v hrncích a mísách tak, jak to dělají profesionální šéfkuchaři.

Správný tvar “hlavy” brání uvíznutí jídla pod čepelemi či vystřikování obsahu kolem a samozřejmě poškrábání nádoby.

Jan Kvasnička, šéfkuchař restaurace AvantGarde, nám prozradil i triky, které můžete uplatnit při přípravě dalších pokrmů.

Fotogalerie

Víte, že nestačí maso osolit „shora“ a olivový olej na ně jen nalít? Kdepak, nutné je vše pěkně vmasírovat, hlavně u kosti, aby se chuť dostala i do jinak špatně přístupných míst.

U česneku, zejména pokud se tepelně neupravuje, pak radí odstranit jeho vnitřní část, právě ta totiž bývá „nositelem“ problémů, které by vás mohly po konzumaci postihnout.

Kuřecí prsíčka s mexickým dipem

Tentokrát pro vás Jan Kvasnička připravil kuřecí prsíčka plněná pancettou a mozzarellou, s dipem guacamole (oblíbenou mexickou specialitou) a trhaným salátem s medem. V tomto pokrmu najdete hned několik surovin, které se doporučují jako přírodní afrodiziakum. Patří sem med, chilli papričky, pepř i česnek.

Kuřecí prsa
4 kusy 150g kuřecích prsou s kůží
4 plátky pancetty
4 plátky mozzarelly
olivový olej
sůl
pepř
máslo

Guacamole
1 zralé avokádo
1 chilli paprička
2 rajčata
šťáva z 1⁄2 citronu
1 stroužek česneku
1 lžíce čerstvých koriandrových listů
sůl

Salát
200 g mixu míchaných salátů
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce medu
sůl

Nejdříve si nakrájíme najemno chilli papričku. Kdo má rád hodné pálivé, může...

Nejdříve si nakrájíme najemno chilli papričku. Kdo má rád hodné pálivé, může ponechat zrníčka.

Rajčata zbavíme jádřince a nakrájíme na jemné kostičky.

Rajčata zbavíme jádřince a nakrájíme na jemné kostičky.

Směs na guacamole připravíme s pomocí tyčového mixeru.

Směs na guacamole připravíme s pomocí tyčového mixeru.

Nejdříve si připravíme dip guacamole. Zralé avokádo nakrojíme po celém obvodu až k pecce a rozdělíme na dvě části. Do pecky zasekneme nůž, pootočíme jím a pecku vyjmeme.

Pomocí lžíce vydlabeme dužinu ze slupky. Přidáme šťávu z poloviny citronu, najemno nasekaný česnek a najemno nakrájenou chilli papričku a koriandr. U něj nasekáme i stonky, právě v nich je nejvíce chuti. Rajčata zbavíme semínek, nakrájíme na malé kostičky a přidáme k avokádu. Vše rozmícháme pomocí tyčového mixeru. Dip dáme vychladit do ledničky, před podáváním osolíme.

Teď je čas na dresink na trhaný salát. Do misky dáme med, olivový olej, citronovou šťávu a špetku soli a vše vymícháme metličkou do zhoustnutí. I ten uschováme do ledničky.

Kuřecí prsa rozkrojíme tak, abychom vytvořili kapsu.

Kuřecí prsa rozkrojíme tak, abychom vytvořili kapsu.

Do vzniklé kapsy vložíme plátek pancetty a mozzarelly.

Do vzniklé kapsy vložíme plátek pancetty a mozzarelly.

Pomocí špejlí prsa uzavřeme.

Pomocí špejlí prsa uzavřeme.

Kuřecí prsa rozkrojíme tak, abychom vytvořili v každém kapsu, do které dáme plátek pancetty a mozzarelly. Uzavřeme pomocí špejle. Pozor, sýr se nesmí dostat ven, roztekl by se. Prsíčka potřeme olivovým olejem, osolíme a opepříme.

Na rozpálené pánvi je opečeme nejprve kůží dolů, aby se tuk vypekl a kůže byla křupavá. Stačí přibližně dvě minuty a poté jen krátce z druhé strany, nakonec přelijeme máslem, které se nám na pánvi rozpustilo dozlatova.

Takto připravená prsa vložíme na plech, do středu jednoho zapíchneme teplotní sondu a dáme do předehřáté trouby na režim Horký vzduch s párou 180 °C, sondu nastavíme na 75 °C. Po upečení necháme maso dvě minuty odpočinout.

Mezitím opláchnutý mix salátů dochutíme připraveným dresinkem. Prsíčka můžeme nakrájet na plátky nebo podáváme v celku s guacamole a míchaným salátem.

Teplotní sondu nastavíme na 75 °C a dáme prsíčka péct na 180 °C do parní trouby...

Teplotní sondu nastavíme na 75 °C a dáme prsíčka péct na 180 °C do parní trouby v režimu horký vzduch s párou.

Bližší podmínky soutěže Staňte se králem kuchyně

Od 13. října do 3. listopadu přináší web Bydlení.idnes.cz ve spolupráci s firmou Electrolux soutěž, jejíž součástí jsou zajímavé recepty a informace k vaření páře, na indukci i k využití kuchyňského robota. V článku 3. listopadu si můžete vyzkoušet, co jste si zapamatovali: stačí odpovědět správně na pět otázek v testu (u každé budete mít tři možnosti). Vedle článků můžete pro správné odpovědi využít i webové stránky www.pecemevpare.cz nebo Electrolux.

Deset vylosovaných (k zařazení do slosování je podmínkou odpovědět správně na všechny otázky) pak získá atraktivní ceny:

1. místo: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990 Kč vč. DPH
2. místo: kuchyňský robot Assistent EKM4300 v hodnotě 10 990 Kč vč. DPH
3. až 10. místo - voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde v hodnotě 1 990 Kč vč. DPH
Více o podmínkách soutěže zde.

Hlavní výhra v soutěži: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990...

Hlavní výhra v soutěži: vestavná trouba Electrolux EOB8751AOX v hodnotě 24 990 Kč. Má tři stupně vaření v páře, včetně 100% čisté páry, díky kterým můžete zvolit ten správný pro každé jídlo. Je o 10 % energeticky úspornější než spotřebiče energetické třídy A. To proto, že je její vnitřek velmi dobře odizolovaný a vícevrstvé sklo dvířek s teplovzdorným pláštěm zajišťuje dodatečnou ochranu proti úniku tepla.

Co nabízí pára

Parní trouby vznikly vlastně jako následný produkt profesionálních konvektomatů z řady Grand Cuisine určenou pro restaurace. Na její výrobě firma Electrolux spolupracuje již více než 90 let s profesionálními kuchaři. Padesát procent restaurací, jež získaly kýženou michelinovskou hvězdičku, je vybaveno právě touto řadou.

Postupem let se tak poznatky z profesionálních přístrojů začaly přenášet i do spotřebičů pro domácnosti. Největší ohlas získaly právě multifunkční parní trouby. Díky speciální funkci pro páru není ani problém vytvořit křupavou kůrku. V kombinaci s teplotní sondou zde lze dosáhnout dokonalého výsledku při pečení i velkých kusů masa.

Pokud se zúčastníte naší soutěže, můžete se dostat mezi osm vylosovaných výherců kuchařského kurzu, kde si můžete vyzkoušet i multifunkční parní troubu či další spotřebiče Electrolux. Hlavním lektorem těchto kurzů pro veřejnost je právě Jan Kvasnička, šéfkuchař AvantGarde restaurant.

Kuřecí prsíčka plněná pancettou a mozzarellou, s guacamole a trhaným salátem s...

Kuřecí prsíčka plněná pancettou a mozzarellou, s guacamole a trhaným salátem s medem

Afrodiziakum a avokádo

Afrodiziakum - toto slovo je odvozené od jména bohyně lásky Afrodity, která se zrodila z vln moře. Proto jsou prý i některé pokrmy z „plodů moře“ silnými afrodiziaky, například ústřice.

Avokádo je ovoce, tvořené z téměř 80 % tukem, vedle toho obsahuje řadu vitaminů a minerálů. Za domov avokáda bývá označováno Mexiko. Tuk v něm obsahuje přes 60 % mononenasycených kyselin, okolo 15 % nasycených mastných kyselin, zhruba 10 % polynenasycených mastných kyselin (PUFA). Mononenasycené a mastné kyseliny jsou pro tělo velmi prospěšné a právě v avokádu je jich více než tři čtvrtiny.

Autor:




Nejčtenější

Montáž stěn u patra domu
Montované domy nejsou malý panelák. Staví se z betonu, dřeva a kovu

Při jejich výrobě montovaných domů se využívají počítačově řízené stroje a 3D modelování. Hlavní idea stojí na co největším počtu stejných typizovaných dílců,...  celý článek

Nevyužívaná čerpací stanice Fiat Tagliero připomíná vznášející se letadlo.
Malý Řím v Africe je v UNESCO. Z italského snu je perla modernismu

Eritrejská metropole Asmara oplývá výjimečným souborem futuristické italské architektury z 30. let minulého století, kterou zde postavili Italové. Díky ní se...  celý článek

Vila z roku 1955 od začátku sloužila majitelům jako letní rezidence. Má pět...
Padesátá léta v Dubrovníku. Vila se schody na pláž má pět teras

Vila z roku 1955 od začátku sloužila majitelům jako letní rezidence. Má pět teras a schody vedoucí přímo na pláž. „Rezidenci dnes vlastní chorvatský hráč...  celý článek

Hlavní obývací prostory v domě jsou orientovány do zahrady a bohatě prosvětleny...
Elegantní dům, kde architekt respektoval styl a přání majitelů

Střízlivě elegantní, z ulice spíše nenápadný dům vychází ze zásad funkcionalistické architektury. Jeho hlavní kvality, účelnost, pohodlí, vzdušný prostor a...  celý článek

I barva „chladí“  - proto se na léto doporučuje povlečení ve studených nebo...
V horkém létě je třeba vyměnit lůžkoviny za letní, jinak se upotíte

Letní dusna klidnému spánku nepřidají. Spáč se neustále přetáčí, což následně vede k častému probouzení. Pomoci může volba správných lůžkovin a materiálu na...  celý článek

Další z rubriky

Myčky se už staly nedílnou součástí moderní domácnosti. Šetří čas, vodu,...
Od myček můžete chtít nízkou spotřebu i vyvářku lahví. Kdo je vyhrál

Mytí nádobí už svěřuje většina domácností myčce. Je to logické: ušetří se tak až 60 procent vody a přibližně stejně energie nutné na její ohřev. A v kuchyni je...  celý článek

Plně vestavné myčky vypadají v kuchyni velmi dobře, ovládací panel je umístěný...
U vestavných myček pozor na výběr pantů. Co se vejde do maxi myčky

Řadu let se myčky dělily na samostatně stojící a vestavné, případně podstavné. Jenže to bylo v době, kdy standardní výška kuchyňské pracovní plochy byla 86 cm....  celý článek

Digestoř by měla zvládnout vyměnit vzduch v místnosti pět až desetkrát za...
Hlučná myčka je dnes mýtus, za hluk digestoře může často její instalace

Spojení kuchyně a obývacího pokoje vyvolává v mnohých lidech averzi. Mají dvě hlavní výhrady: hluk kuchyňských spotřebičů a odér z vaření. Jenže vycházejí z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.