Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Konfitovaná kachní stehna a pečená kachna: podívejte se a vyzkoušejte

  1:00aktualizováno  1:00
Kachny a husy nemohou mít podzim rády, na pekáči jich končí víc než kdy jindy. Ovšem zážitek z kachní pečínky dělá radost lidem. A velikou. Zejména pokud se k ní podává karlovarský knedlík.

Naše soutěž o deset atraktivních kuchařských kurzů Electrolux AvantGarde, kde se můžete naučit vařit v multifunkční parní troubě a vyzkoušet si na vlastní kůži, co opravdu umí a v čem jsou její hlavní přednosti, pomalu finišuje.

Jako „doprovodný“ program vám dnes nabízíme pečenou kachnu s karlovarským knedlíkem (viz video) v multifunkční parní troubě. Protože však pečení kachny není pro fotografa příliš fotogenické, přidáváme ještě recept na konfitovaná kachní stehna s červeným zelím, také s karlovarským knedlíkem. Recepty připravil opět Antonín Bradáč, šéfkuchař Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux.

Mimochodem ve Francii, zemi proslulé kulinářským uměním, patří konfitovaná kachna k nejoblíbenějším a nejdoporučovanějším úpravám.

Fotogalerie

Recepty si můžete vyzkoušet rovnou sami, nebo zkusit štěstí v našem kvízu, který bude publikován 4. listopadu. Informace pro správné odpovědi najdete v naší rubrice Spotřebiče. Deset výherců získá voucher na kuchařský kurz.

Hlavním lektorem těchto kurzů pro veřejnost je Patrik Havlíček, šéfkuchař AvantGarde restaurant. Maximální počet účastníků kurzu může být 12 osob, délka trvání je přibližně 2,5 h vaření ve studiu a asi 1,5 h potrvá ochutnávka finálních pokrmů v restauraci AvantGarde.

Tyto kurzy jsou určené pro veřejnost i odborníky, vám postačí zodpovědět správně na čtyři otázky v kvízu a samozřejmě mít štěstí při losování, do nějž postoupí jen účastníci s plným počtem bodů (k dispozici budete mít u každé otázky tři možnosti, jen jedna z nich je ovšem správná).

Multifunkční parní trouba zvládne i pečení s kůrkou.

Multifunkční parní trouba zvládne i pečení s kůrkou.

Konfitovaná kachní stehna s karlovarským knedlíkem a červeným zelím

Počet porcí: 4
Režim: vaření v páře (knedlíky), horký vzduch s párou a velkoplošný gril (maso)
Teplota: 96 °C / 120 °C a 220 °C
Čas vaření: 30 min / 240 až 300 min
Vhodná nádoba: děrovaný plech, smaltovaný plech

Ingredience:
4 kachní stehna
1 kg kachního nebo vepřového sádla
12 starších rohlíků
4 vejce
350 ml mléka
petržel
120 g hrubé mouky
100 g másla
1 hlávka červeného zelí
1 cibule
2 šalotky
2 stroužky česneku
čerstvý tymián
drcený kmín
1 lžíce octa
špetka cukru
sůl, pepř

Stehna osolíme, opepříme a necháme v lednici minimálně hodinu odležet. Poté je

1. Stehna osolíme, opepříme a necháme v lednici minimálně hodinu odležet. Poté je naskládáme vedle sebe do pekáčku, přidáme čerstvý tymián, celé šalotky a stroužky česneku.

Sádlo v hrnečku zahřejeme na 90 °C a nalijeme je na kachní stehna tak, aby byla...

2. Sádlo v hrnečku zahřejeme na 90 °C a nalijeme je na kachní stehna tak, aby byla úplně ponořená. Zakryjeme alobalem, vložíme do předehřáté trouby na režim horký vzduch s párou 120 °C a necháme konfitovat do měkka 4 až 5 hodin.

3. Červené zelí zbavíme košťálu a vnějších listů a nakrájíme je na jemné nudličky. V kastrolu na sádle zpěníme nasekanou cibulku, přidáme zelí, osolíme, opepříme a okmínujeme. Přilijeme trochu vody a dusíme pod pokličkou.

Když je zelí skoro měkké, lehce je zaprášíme hrubou moukou, promícháme a necháme ještě asi 15 minut provařit. Na závěr dochutíme solí, cukrem a octem.

V míse smícháme žloutky, sůl, pepř, petržel, 120 g hrubé mouky a vlažné mléko.

4. V míse smícháme žloutky, sůl, pepř, petržel, 120 g hrubé mouky a vlažné mléko. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky a rozpuštěné máslo. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně jej vmícháme do těsta. Necháme 5 minut odpočinout. Poté vytvarujeme 8 stejných kulatých knedlíků.

Knedlíky přendáme na děrovaný plech a vaříme v předehřáté troubě na režim...

5. Knedlíky přendáme na děrovaný plech a vaříme v předehřáté troubě na režim vaření v páře 96 °C, čas 30 minut. Přidat k nim můžeme i zelí.

Nakonec vyjmeme konfitovaná kachní stehna z tuku, necháme okapat a vložíme je

6. Nakonec vyjmeme konfitovaná kachní stehna z tuku, necháme okapat a vložíme je na plech s pečicím papírem.

Do křupava je ogrilujeme v předehřáté troubě na režim velkoplošný gril 220 °C,...

7. Do křupava je ogrilujeme v předehřáté troubě na režim velkoplošný gril 220 °C, jen krátce, aby neztratila šťavnatost.

Pohled do trouby, kde se z bledého opeřence stává voňavá dobrota s křupavou kůrčičkou, je určitě lákavý. A nemusíte se bát, že se někdo spálí o sklo, teplota skla je vyšší přibližně jen 20 °C teplota v místnosti, a to díky více vrstvách skla ve dveřích, kterými cirkuluje vzduch pro chlazení korpusu kolem trouby.

Ani čištění dvířek po „prskajícím“ mase není nijak náročné, dveře trouby se dají pohodlně rozebrat a vyčistit. Stejně tak snadno se čistí vnitřek multifunkčních parních trub.

Podmínky soutěže

Soutěž „Vařte, pečte, grilujte v multi-funkční parní troubě“ proběhne v době od 13. 10. do 4. 11. 2014. Účastník soutěže musí správně odpovědět na čtyři otázky v testu zveřejněném 4. listopadu 2014. Ze správných odpovědí bude vylosováno 10 výherců.

Ti získají voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde škola vaření v hodnotě 1 990 Kč, do kurzu je nutné se přihlásit do 31. 12. 2014.
Potřebné informace najdete ve čtyřech článcích, které bude publikovat iDNES.cz v rubrice Spotřebiče v době od 13. října do 4. listopadu 2014, další podklady najdete také na webových stránkách společnosti Electrolux nebo v elektronické verzi kuchařky Electrolux www.pecemevpare.cz.

Součástí posledního článku 4. 11. bude i vědomostní kvíz se čtyřmi otázkami, na něž je třeba odpovědět do 7. 11. 2014 (22:00). Na výběr budou tři možnosti, z nichž jedna bude správná. Více zde. Jména vítězů budou zveřejněna na iDNES.cz  dne 12. 11. 2014 (01:00).

Autor:


Témata: Bydlení


Nejčtenější

Nová koupelna je mnohem světlejší a působí elegantně.
Za tři dny a čtyři tisíce korun proměnila starou koupelnu k nepoznání

Barbora se vrhla na proměnu koupelny, která byla celá obložena dlaždicemi zvanými kůže. Ty prostoru vládly téměř 30 let. Byly na podlaze, vaně i všech stěnách...  celý článek

Lamely z kvalitního kompozitu mívají záruku až 25 let. Nevadí jim ani výkyvy
Podvodníci falšují i materiál na terasy. Jak nenarazit

Jaro, slunce, pohoda. Kdo má dům, užívá si ji hlavně na zahradě a pak také na terase u domu. Při jejím pořizování je třeba zvážit výběr materiálů i ochotu...  celý článek

Legionářské vlaky se používaly v letech 1918 - 1920 na transsibiřské magistrále...
Bydlí ve vagonu z legiovlaku. Stavba přišla na milion, vydrží 60 let

Michala, který rád cestuje, nelákalo klasické bydlení. Řešení však rozhodně neviděl v mobilheimu z plastu, na jehož výrobu se používá spousta chemie. Zvolil...  celý článek

Katedrála Nejsvětější Trojice je kostel polské pravoslavné církve v Hajnůvce v...
Lopaty a míchačky. Poláci za socialismu postavili sami tisíce kostelů

Výstava s názvem Architektura VII. dne v pražském Centru současného umění DOX ukazuje historii kostelů, které byly v Polsku postaveny mezi roky 1945 a 1989....  celý článek

Jde sice zatím jen o plány, ale jsou brány tak vážně, že prezident Le...
Jedinou stavbu Le Corbusiera v Moskvě ohrožuje 58 metrů vysoká věž

Budova Centrosojuzu v Moskvě je symbolem moderní architektury a první velkou veřejnou zakázkou, kterou získal Le Corbusier, jeden z nejznámějších architektů...  celý článek

Další z rubriky

Digestoř by měla zvládnout vyměnit vzduch v místnosti pět až desetkrát za...
Hlučná myčka je dnes mýtus, za hluk digestoře může často její instalace

Spojení kuchyně a obývacího pokoje vyvolává v mnohých lidech averzi. Mají dvě hlavní výhrady: hluk kuchyňských spotřebičů a odér z vaření. Jenže vycházejí z...  celý článek

Nové řešení uložení přidané páry v troubách nezabírá prostor určený pro pečení.
Jak připravit jídlo za polovinu času. Není trouba jako trouba

Vaření a pečení v troubě je stále populárnější. Díky novým funkcím a snadnému intuitivnímu ovládání v nich totiž připraví perfektně pokrmy i ti, kteří nemají...  celý článek

Žehlení vás nebaví? Nechte za sebe pracovat programy s párou, které nabízejí...
Košile mají být vyžehlené, ale žehlení lze přenechat páře a sušičce

Profesionální prádelny si účtují za vyprání a vyžehlení jedné košile či halenky 40 až 130 korun (s dovážkou). Tak proč tuto činnost nepřenechat domácímu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.