Naše soutěž o deset atraktivních kuchařských kurzů Electrolux AvantGarde, kde se můžete naučit vařit v multifunkční parní troubě a vyzkoušet si na vlastní kůži, co opravdu umí a v čem jsou její hlavní přednosti, pomalu finišuje.
Jako „doprovodný“ program vám dnes nabízíme pečenou kachnu s karlovarským knedlíkem (viz video) v multifunkční parní troubě. Protože však pečení kachny není pro fotografa příliš fotogenické, přidáváme ještě recept na konfitovaná kachní stehna s červeným zelím, také s karlovarským knedlíkem. Recepty připravil opět Antonín Bradáč, šéfkuchař Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux.
Mimochodem ve Francii, zemi proslulé kulinářským uměním, patří konfitovaná kachna k nejoblíbenějším a nejdoporučovanějším úpravám.
Recepty si můžete vyzkoušet rovnou sami, nebo zkusit štěstí v našem kvízu, který bude publikován 4. listopadu. Informace pro správné odpovědi najdete v naší rubrice Spotřebiče. Deset výherců získá voucher na kuchařský kurz.
Hlavním lektorem těchto kurzů pro veřejnost je Patrik Havlíček, šéfkuchař AvantGarde restaurant. Maximální počet účastníků kurzu může být 12 osob, délka trvání je přibližně 2,5 h vaření ve studiu a asi 1,5 h potrvá ochutnávka finálních pokrmů v restauraci AvantGarde.
Tyto kurzy jsou určené pro veřejnost i odborníky, vám postačí zodpovědět správně na čtyři otázky v kvízu a samozřejmě mít štěstí při losování, do nějž postoupí jen účastníci s plným počtem bodů (k dispozici budete mít u každé otázky tři možnosti, jen jedna z nich je ovšem správná).
Konfitovaná kachní stehna s karlovarským knedlíkem a červeným zelím
Počet porcí: 4
Režim: vaření v páře (knedlíky), horký vzduch s párou a velkoplošný gril (maso)
Teplota: 96 °C / 120 °C a 220 °C
Čas vaření: 30 min / 240 až 300 min
Vhodná nádoba: děrovaný plech, smaltovaný plech
Ingredience:
4 kachní stehna
1 kg kachního nebo vepřového sádla
12 starších rohlíků
4 vejce
350 ml mléka
petržel
120 g hrubé mouky
100 g másla
1 hlávka červeného zelí
1 cibule
2 šalotky
2 stroužky česneku
čerstvý tymián
drcený kmín
1 lžíce octa
špetka cukru
sůl, pepř
3. Červené zelí zbavíme košťálu a vnějších listů a nakrájíme je na jemné nudličky. V kastrolu na sádle zpěníme nasekanou cibulku, přidáme zelí, osolíme, opepříme a okmínujeme. Přilijeme trochu vody a dusíme pod pokličkou.
Když je zelí skoro měkké, lehce je zaprášíme hrubou moukou, promícháme a necháme ještě asi 15 minut provařit. Na závěr dochutíme solí, cukrem a octem.
Pohled do trouby, kde se z bledého opeřence stává voňavá dobrota s křupavou kůrčičkou, je určitě lákavý. A nemusíte se bát, že se někdo spálí o sklo, teplota skla je vyšší přibližně jen 20 °C teplota v místnosti, a to díky více vrstvách skla ve dveřích, kterými cirkuluje vzduch pro chlazení korpusu kolem trouby.
Ani čištění dvířek po „prskajícím“ mase není nijak náročné, dveře trouby se dají pohodlně rozebrat a vyčistit. Stejně tak snadno se čistí vnitřek multifunkčních parních trub.
Podmínky soutěžeSoutěž „Vařte, pečte, grilujte v multi-funkční parní troubě“ proběhne v době od 13. 10. do 4. 11. 2014. Účastník soutěže musí správně odpovědět na čtyři otázky v testu zveřejněném 4. listopadu 2014. Ze správných odpovědí bude vylosováno 10 výherců. Ti získají voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde škola vaření v hodnotě 1 990 Kč, do kurzu je nutné se přihlásit do 31. 12. 2014. Součástí posledního článku 4. 11. bude i vědomostní kvíz se čtyřmi otázkami, na něž je třeba odpovědět do 7. 11. 2014 (22:00). Na výběr budou tři možnosti, z nichž jedna bude správná. Více zde. Jména vítězů budou zveřejněna na iDNES.cz dne 12. 11. 2014 (01:00). |