Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Rodinný pasivní dům pomáhají vytápět i velká okna

  1:00aktualizováno  1:00
Rodinný dům na návrší nad Berounem nabízí nádherný panoramatický výhled. Energeticky pasivní stavba byla totiž na pozemku situována tak, aby to prostřednictvím velkých oken a obytné terasy ve druhém podlaží umožnila. Okna však i „topí“.

„Velké okenní plochy souvisí s moderní architekturou a s propojením a výhledy do exteriérů, které jsou z tohoto místa velmi pěkné. Poskytují krásný pohled na Beroun. Ovšem jejich další funkcí kromě zajištění denního světla do interiéru jsou pasivní solární zisky, což znamená, že velké prosklené plochy pomáhají dům vytápět,“ vysvětluje Ing. Radek Začal z architektonického ateliéru Kubus, který je autorem projektu.

Provětrávaná dřevěná fasáda je kotvená na kontaktně lepenou tepelnou izolaci.

Provětrávaná dřevěná fasáda je kotvená na kontaktně lepenou tepelnou izolaci.

Dům je hmotově složen ze dvou kvádrů s různými povrchovými materiály. Menší kvádr má provětrávanou dřevěnou fasádu kotvenou na kontaktně lepenou tepelnou izolaci.

Větší kvádr má kontaktní zateplení, tedy tepelnou izolaci bez provětrávání, s finální fasádní stěrkou. Na střeše jsou fotovoltaické panely pro výrobu elektrické energie.

Boční světlík u vchodových dveří

Vyšší vchodové dveře (2,3 m) splňují veškeré tepelně-izolační požadavky pro pasivní dům, proto nebylo nutné zádveří a vstupní halu vlastního interiéru oddělovat další tepelně-izolační konstrukcí.

Plné dveřní křídlo doplňuje boční světlík, který prostoru dodává potřebné denní světlo a zároveň umožňuje vizuální kontakt s exteriérem. Zádveří od vstupní haly oddělují posuvné celoskleněné dveře umožňující další průchod světla do nitra interiéru.

Plné dveřní křídlo doplňuje boční světlík.

Plné dveřní křídlo doplňuje boční světlík.

Energetické a technické srdce domu, tedy technická komora, je přístupná hned ze zádveří domu. V této místnosti je nejen systém pro vytápění a ohřev teplé vody, centrální vysavač, ale i pračka, sušička a nerezový dřez pro ruční praní.

Prostor, prostor, prostor

Vstupní hala je prvním prostorem, který vás směruje dál. Na přání majitelů je laděna do světlých barev. Podlaha je z přírodního dřeva v dekoru bělený dub.

„Ve vstupní hale jsme chtěli zachovat maximum volného místa, protože jde o hlavní komunikační zónu domu. Proto jsme zde použili posuvné dveře do stavebního pouzdra,“ vysvětluje architekt Začal.

Je tu tak hned čtveřice posuvných dveří a s nimi samozřejmě čtyři stavební pouzdra pro zasouvací jednokřídlé dveře, které jsou umístěny těsně vedle sebe. Přestože se to na první pohled nezdá, umístění pouzder se ladilo téměř na milimetry a byly kladeny vysoké nároky na přesnost montážních prací.

V prostoru pod schodištěm se našel prostor pro pianino.

V prostoru pod schodištěm se našel prostor pro pianino.

Shoz prádla z prvního patra končí v přízemí.

Shoz prádla z prvního patra končí v přízemí.

„Budoucí poloha dveří určovala další využití prostoru v místnosti za dveřmi,“ popisuje Radek Začal. Všechny dveře ústí do menších místností, proto bylo použití stavebních pouzder pro zasouvací jednokřídlé dveře jednoznačným řešením.

Může se hodit

Living Vysoký Újezd

Living Vysoký Újezd - venkovské prostředí a bydlení v moderních a velkoryse řešených domech.

Více na Reality.IDNES.cz.

Plánujete stavbu pasivního domu? Stačí jednoduše zadat poptávku na AAApoptavka.cz!

Pro jednodušší obslužnost (ale i podle současných norem), jsou dveře do koupelny široké 70 cm, do spíže či komory stačilo 60 cm. Pro povrchové řešení dveří bylo zvoleno bílé lamino, a to jak z praktických a designových důvodů, tak i cenových.

Protože koupelna je malá, bylo pro její optické zvětšení na zasouvací dveře nalepeno zrcadlo. „Díky správné montáži a použitému stavebnímu pouzdru se není třeba obávat, že vyšší váha dveří se zrcadlem ovlivní jejich plynulý posuv v pouzdře. Nosné vozíčky pro dveřní křídlo byly zátěžově testovány na provoz 27 let v běžné domácnosti. Navíc přesnost pohybu dveřního křídla zajistí i to, že se zrcadlo na dveřích nemá šanci poškodit,“ říká Petr Paksi, ředitel společnosti J.A.P., která pouzdra vyrábí.

Fotogalerie

Posuvné dveře uzavírají kromě malé koupelny také komoru, kuchyni a v její přímé blízkosti větší potravinovou spíž. V prostoru pod schodištěm se našel prostor pro pianino, u kterého ráda relaxuje majitelka domu.

Vždy uklizeno

Na vstupní halu navazují z jedné strany kuchyň, z druhé obývací pokoj. Kuchyň s obývacím pokojem jsou propojeny celoskleněnými posuvnými dveřmi s výškou 2,6 metrů, které zároveň propojují i oddělují oba prostory.

Kuchyňskou linku zvolili majitelé v bílé barvě s vysokým leskem a tohoto odstínu se drželi i při výběru spotřebičů. Kuchyň tak působí minimalistickým a velice moderním dojmem.

„Manželka má ráda vše uklizené, proto si maximum toho, co bylo možné, schovala za dvířka atypické, na míru vyrobené kuchyně,“ vysvětluje majitel rodinného domu.

Bílá kuchyň, bílé spotřebiče, ale také praktická dvířka a kování umožňující udělat v místnosti rychle pořádek
Bílá kuchyň, bílé spotřebiče, ale také praktická dvířka a kování umožňující udělat v místnosti rychle pořádek
Bílá kuchyň, bílé spotřebiče, ale také praktická dvířka a kování umožňující udělat v místnosti rychle pořádek

Bílá kuchyň, bílé spotřebiče, ale také praktická dvířka a kování umožňující udělat v místnosti rychle pořádek.

Kuchyňská linka je tak vybavena otevřenými policemi, které lze kdykoliv zavřít. Vše díky tomu působí čistě, což je vhodné i v případě nečekaných návštěv.

Kuchyni dominuje velký tmavý jídelní stůl se šesti židlemi. Do stejné barvy je laděn i nábytek v obývacím pokoji, aby obě místnosti barevně ladily. Obývací pokoj je jedinou místností v domě, v níž není dominantní barvou bílá, ale zemitá hnědá.

Inteligentní žaluzie

V obývacím pokoji a kuchyni jsou směrem na jihozápad a jihovýchod situovány velké okenní plochy, které tvoří je velká posuvná křídla. V letních měsících nabízejí možnost maximálního propojení interiéru se zahradou a terasou, která je před domem. Okenní dřevohliníkové rámy mají v exteriéru antracitovou barvu, naopak v interiéru odstín běleného dřeva, aby odpovídaly barevnosti interiéru.

Velké okenní plochy jsou doplněny venkovními žaluziemi, které je možné ovládat jak centrálním ovladačem, tak i dálkovým ovládáním v jednotlivých místnostech. Systém předokenních žaluzií doplňuje větrné a sluneční čidlo, žaluzie tak reagují na intenzitu slunečního svitu nebo rychlost větru.

„Na základě těchto parametrů umí logicky vyhodnotit, zda je potřeba okno stínit, či nikoliv. V případě rychlosti větru vyšší než přibližně 15 m/s se žaluzie automaticky vytáhnou, aby se zabránilo jejich poškození větrem,“ objasňuje Radek Začal.

Pohled z obývacího pokoje do haly a kuchyně

Pohled z obývacího pokoje do haly a kuchyně

Po schodech nahoru

Do obytného patra nás ze vstupní haly přivede monolitické betonové schodiště obložené shodným materiálem, jako je podlaha v hale, tedy běleným dubem. Najdete zde ložnici majitelů, dětské pokoje a koupelnu.

Dostatek úložných prostor rodině zajišťuje na míru vytvořená sestava vestavěných skříní na chodbě prvního patra, pokračující v rozšířenou parapetní okenní část. Rodina si toto místo oblíbila jako příjemný relaxační a čtecí koutek s výhledem na panorama Berouna. Původně komunikační funkce chodby tak byla rozšířena i o funkci obytnou.

Ložnici rodičů doplňuje praktická přilehlá šatna, která je opět pro ušetření potřebného místa uzavřena posuvnými dveřmi do stavebního pouzdra.

Z ložnice rodičů lze vstoupit přímo do šatny, opět s posuvnými dveřmi, které šetří místo.

Z ložnice rodičů lze vstoupit přímo do šatny, opět s posuvnými dveřmi, které šetří místo.

Shoz prádla je ukrytý ve skříni.

Shoz prádla je ukrytý ve skříni.

I v tomto podlaží bylo ze strany architekta navrženo několik atypických řešení. První z nich představuje integrovaný shoz špinavého prádla do přízemí, který je skrytý ve vestavěných skříních.

Tím dalším bylo umístění otopného žebříčku v koupelně, a to přímo na stěnu s kapsou stavebního pouzdra. „Při použití stavebního pouzdra není bohužel ve standardním řešení možné na příčku, ve které je umístěna plechová kapsa pro zasunutí dveří, montovat těžké věci. Ale zde jsme potřebovali na tuto příčku umístit otopný žebříček a soustavu zapuštěných elektro vypínačů. Nicméně vše jsme vyřešili velice elegantně, a to navýšením počtu SDK desek, které stěnu zesílily. Silnější a pevnější příčka tak umožnila umístit vše potřebné,“ popisuje Ing. Začal.

Koupelna je barevně laděna do hnědých a béžových tónů. Netradičně je místo obkladů použit latexový nátěr na zdi.

Rodinný dům v energeticky pasivním provedení poskytuje čtyřčlenné rodině prostor k pohodlnému a modernímu bydlení. Dům má i venkovní sklad či zázemí pro zahradu a parkovací stání pro dvě auta.

V horní koupelně bylo třeba na pouzdro do stěny pro posuvné dveře umístit otopný žebřík, proto architekt „znásobil“ sádrokartonový plášť. Protože však jedna strana příčky tak byla širší, musela se vyrobit atypická zárubeň také s jednou stranou širší. Kdyby nebyly přidány desky, kotevní šrouby by končily ve dveřích nebo v kapse pouzdra a dveře by nešly zasunout.

V horní koupelně bylo třeba na pouzdro do stěny pro posuvné dveře umístit otopný žebřík, proto architekt „znásobil“ sádrokartonový plášť. Protože však jedna strana příčky tak byla širší, musela se vyrobit atypická zárubeň také s jednou stranou širší. Kdyby nebyly přidány desky, kotevní šrouby by končily ve dveřích nebo v kapse pouzdra a dveře by nešly zasunout.

Technické informace

Celková výměra pozemku: 804 m2
Zastavěná plocha: 132 m2 (dům, bez skladu a parkingu)
Konstrukce: základová deska s tepelnou izolací z pěnového recyklovaného skla pod základy, vápenopískové bloky KALKSANDSTEIN 17,5 cm s železobetonovými monolitickými stropy, tepelná izolace vnějších obvodových stěn šedý polystyren GREYWALL celoplošně lepený bez mechanického kotvení (zateplení 30 cm),
Střecha: tzv. duostřecha s celkovou tl. tepelné izolace 50-63 cm)
Okenní výplně: INTERNORM
Technické výbavení domu: centrální zdroj energie integrovaný zásobník tepla o objemu 600 l natápěný el. patronou z PV instalace na střeše a s doplňkovým el. dohřevem, teplovodní podlahové topení, mechanické větrání s rekuperací tepla s větrací jednotkou od fy. ATREA .

Realizace: březen 2013 až duben 2014

Monolitické betonové schodiště doplňuje elegatní skleněné zábradlí (J. A. P.).

Monolitické betonové schodiště doplňuje elegatní skleněné zábradlí (J. A. P.).

Autor projektu

Ing. Radek Začal - zakladatel a spolumajitel architektonického a projekčního ateliéru Kubus, spol. Kubus atelier s. r. o. - stavební firmy, která se zaměřuje na architekturu a design nízkoenergetických a pasivních domů navrhovaných na principech udržitelné výstavby.

Své praktické i teoretické zkušenosti předává i studentům v Interier design škole INTERMEZZO v rámci lektorství kurzů „Plánování prostoru, normy a právní předpisy“ a „Stavební materiály / konstrukce v interiéru“.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.