Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bydleni.iDNES.cz

  • Pondělí 1. září 2014. Linda, Samuel

Postavili si pasivní dům aneb vzpomínky na Afriku v moravské obci

  1:00
Dům s jezírkem a upravenou zahradou nestojí v rezidenční čtvrti v teplých krajích. Ačkoliv to tak podle některých fotografií vypadá. Ve skutečnosti jde o malou obec na Moravě, která se ničím neodlišuje od běžného obrazu našich vesnic.

Úzkou dlouhou parcelu lemuje podél jižní strany bariéra, kterou tvoří skalka, zídka ze štípaného místního kamene, opěrná betonová stěna a plné dřevěné oplocení. Kompaktní hmota nijak nenaznačuje, že jde o kombinaci železobetonového přízemí a dřevěné nástavby. Zdroj: www.mujdum.cz. | foto: Kamil Saliba, Lukáš Černík

Na původně nehostinném, navíc protáhlém a úzkém pozemku, vytvořili architekti spolu s rodinou mikrosvět plný pohody. Přitom na parcele v malé obci, lemované ze tří stran komunikacemi a "utopené" pod bývalou hrází mlýna, si na první pohled málokdo dokázal představit stavbu rodinného domu.

Jen 80 m dlouhá parcela, orientovaná směrem severovýchod – jihozápad, se směrem ke kratším stranám zužuje a ve střední části, kde jedině bylo možné dům umístit, dosahuje výškový rozdíl mezi úrovní pozemku a přístupové komunikace přes dva metry.

Hlavní průčelí domu je orientováno prosklenými plochami na západ, na dřevěnou

Hlavní průčelí domu je orientováno prosklenými plochami na západ, na dřevěnou terasu, která pokračuje bazénkem. Skládá se z hlubší části určené na plavání a výše položené čisticí zóny s přírodním biotopem (čisticí rostliny a ryby). Cirkulaci vody pohání čerpadlo. Zdroj: www.mujdum.cz

"Přáli jsme si zůstat v obci a toto byl jeden z mála volných pozemků, proto jsme se rozhodli riskovat a jít i do nestandardního řešení," vysvětluje dnes již spokojeně bydlící majitel domu.

"Stavba navržená v symbióze se zahradou a vodní plochou nakonec proměnila zdánlivě neobyvatelný kout v příjemnou oázu, kterou si užíváme každý den, a ani nemáme potřebu jezdit na dovolenou do cizích krajin," dodává.

Z nouze ctnost

Fotogalerie

Proměnit nepřítele v přítele či nevýhodu v přednost patří, jak naznačuje staré přísloví, ke znakům mistrovství. Zde se tento protimluv díky precizní prostorové úvaze podařilo naplnit.

Dvoupodlažní obdélníková stavba zaujímá střední, nejširší část pozemku, v této pozici bylo možné dodržet předepsané odstupové vzdálenosti od sousedního domu i od hranice parcely a po obou stranách vytvořit zahradu.

Dům je uspořádán tak, aby výhledy z obytných místností směřovaly do zahrady, v podélných obvodových stěnách zůstává jen několik nezbytných oken z koupelen a zázemí.

Úroveň podlah odpovídá výškovým poměrům terénu. Na přístupovou komunikaci navazuje zpevněná plocha – stání pro dva automobily – a hlavní vstup do domu. Za zádveřím následuje mezipodesta hlavního schodiště, šest schodů stoupá do horního, ložnicového podlaží a deset stupňů vede dolů do přízemí, do hlavní obývací části.

Zahrada je oproti sousední komunikaci snížena o více než 2 m, kompozice z

Zahrada je oproti sousední komunikaci snížena o více než 2 m, kompozice z kamenů, travin a štěrku navozují atmosféru africké savany. Zdroj: www.mujdum.cz.

Hlavní vstup do domu a parkovací stání. Z jižní strany je z ulice vidět jen

Hlavní vstup do domu a parkovací stání. Z jižní strany je z ulice vidět jen horní podlaží. Zdroj: www.mujdum.cz

Horní podlaží obsahuje schodišťovou halu, dva dětské pokoje orientované na západ, ložnici rodičů na východní straně, šatny a koupelny. Těžištěm přízemí je společná obývací zóna. Sezení, jídelna i kuchyň, umístěné v jednom obdélníkovém prostoru, plynule přecházejí plně prosklenou jihozápadní fasádou na dřevěnou terasu s krbem a jezírkem a dále do zahrady.

Může se hodit

Postavte si dům podle svých představ. Ideální pozemek vybírejte na Reality.iDNES.cz.

Díky opěrné zdi, plnému dřevěnému oplocení, zídkám a dalším stavebním úpravám zde vznikla příjemná intimní zóna, venkovní akcent rodinného života.
Za kuchyní, umístěnou ve středu přízemí, je příslušenství a malá chodba vedoucí do pracovny.

Majitelé domu si přáli, aby se návštěvy, oslavy a další společenské události odehrávaly mimo obývací pokoj, proto se k obývací části z jihu připojuje zimní zahrada a relaxační místnost s malým barem, vinným sklepem a vlastním hygienickým příslušenstvím.

Společná obývací část je vybavena velkou koženou sedací soupravou, stěny s

Společná obývací část je vybavena velkou koženou sedací soupravou, stěny s benátským štukem se odrážejí od tmavě hnědé teakové podlahy. Stejné dřevo je použito i na stropním podhledu s integrovaným osvětlením. Zdroj: www.mujdum.cz

Od funkce ke konstrukci a materiálům

Pod jednolitým dřevěným pláštěm se ukrývají dva odlišné konstrukční systémy, jejichž volba vyšla z technických i praktických požadavků. Relaxační místnost tvoří spoj mezi domem a svahem, její strop je základnou zpevněné plochy před vstupem do domu.

Autoři

Prof. arch. Ivan Ruller (1926), Ing. arch. Robert Rais, Ph.D. (1977), Ing. arch. Martin Kareš, Ph.D. (1977)

Robert Rais a Martin Kareš jsou absolventi Fakulty architektury VUT v Brně, dříve členové ateliéru prof. arch. Ivana Rullera, žijící legendy funkcionalismu, oceněné státním vyznamenáním.

V r. 2003 založili vlastní architektonický ateliér Europrojekta, zabývají se navrhováním nejrůznějších typů občanských a bytových staveb, urbanistickou i vzdělávací činností.

Realizovali více než stovku rodinných domů, čímž se řadí k nejúspěšnějším ateliérům v tomto oboru u nás. Získali řadu renomovaných ocenění za architekturu, např. Cenu Bohuslava Fuchse, Zvláštní cenu Státního fondu rozvoje bydlení a další.

Proto má přízemí pevnou, vysoce únosnou železobetonovou skeletovou konstrukci, druhé podlaží vzhledem k přání rodiny urychlit realizaci stavby vyrostlo jako montovaná dřevostavba.

Okna s izolačními trojskly, sendvičový plášť, solární kolektory a další řešení zohledňují aspekt úspory energie.

Majitel domu se zabývá truhlářskou výrobou a na rozdíl od mnoha jiných případů nezůstal jeho domov v roli kovářovy kobyly. Dům se stal "výkladní skříní" vysoce kvalitních materiálů i dokonalého řemeslného provedení.

Na nábytku jednoduchých elegantních tvarů lze obdivovat dekorativní strukturu méně užívaných druhů dřeva, jako jsou oliva, jilm, ovangol, makasar a další tropické dřeviny. Skvěle vynikly ve spojení s kamenem a dalšími přírodními materiály.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 200 m2
Užitná plocha: 350 m2
Konstrukce: betonové základové pasy, přízemí železobetonový skelet s vnějším kontaktním zateplením, patro montovaná dřevostavba s rámovou konstrukcí a sendvičovým obvodovým pláštěm, fasáda celého domu má provětrávaný dřevěný obklad s izolací z minerální vlny, zastřešení – izolace Sarnafil s kačírkovým zásypem
Výplně otvorů: okna dřevěná euro s izolačními trojskly, předokenní hliníkové žaluzie, dveře dřevěné dýhované do obložkových zárubní (atypická výroba na míru)
Vytápění: ústřední plynové, podlahové vytápění + podlahové konvektory, krb s krbovou vložkou napojený na tepelný výměník, solární kolektory pro ohřev TUV, klimatizace, tepelné čerpadlo systém vzduch/vzduch

Dům je realizován jako nízkoenergetický.

Cena stavby: přibližně 5 000 Kč/m3 (bez vybavení interiérů)

Společenská místnost aneb vzpomínky na Afriku. Falešné ručně opracované a

Společenská místnost aneb vzpomínky na Afriku. Falešné ručně opracované a patinované stropní trámy ze starého jilmového dřeva působí zcela autenticky, stejně jako břidlicový obklad stěny kombinovaný s teletinou a originální svítidlo vyrobené na zakázku z ocelového plechu. Zdroj: www.mujdum.cz.

Slovo autorů

"Rodinná vila byla postavena jako ´pasivní´ stavba s odkazem na funkcionalistické tradice, a to včetně řešení dispozic. Jednoduchý kubický tvar je pojat s ohledem na principy nízkoenergetických staveb realizovaných v zahraničí. Za touto zdánlivou jednoduchostí stojí pečlivě promyšlený koncept a speciální konstrukční řešení objektu, které je aplikováno jak v nosné části domu, tak i v konstrukci obvodového pláště," říká architekt Martin Kareš.

"Po výtvarné stránce má stavba pokračovat v tradici funkcionalistické architektury s důrazem na otevřený společenský prostor rodiny, který reaguje a volně se prolíná s okolní obytnou zahradou. Prostory tak do sebe nenásilně vstupují a navzájem se ovlivňují v každou denní či roční dobu skrze velkorysou prosklenou plochu obývacího pokoje, dimenzovanou od podlahy až po strop. Tento prvek umožňuje rodině majitelů, i v centrální části města, žít vlastním a nerušeným životem," dodává Martin Kareš.

Další zajímavé návštěvy najdete v časopise Můj dům č. 7/2012.

Autor:




mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.